IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

“Skaj bez granica”: Zašto Vladimir Novović ne smije da sasluša ,,Maradonu“? (foto, video)

,,Skaj bez granica“: GST, prema dostupnim informacijama, nije pozivao Abazovića na saslušanje iako mu se ime često pominje u ,,Skaj“ prepiskama…

PODGORICA: Crna Gora, Zanimljivosti, vijesti, subota, 08, 06. 2024…10: 52… “Skaj bez granica”: Zašto Vladimir Novović ne smije da sasluša ,,Maradonu“? (foto, video)

Zbog čega je Dritan Abazović – ,,brat Abaz“ kako su ga zvali ,,škaljarci“ Jovana Vukotića, odnosno ,,Kovrdžavi“ ili ,,Maradona“ kako su ga iz milošte nazivali ,,prijatelji“, poput bjeguca Aleksandra Mrkića ili lažnog diplomate Stevana Simijanovića– ostao van dometa Specijalnog državnog tužilaštva?

Vladimir Novović neće da otkrije zašto tužilačke istražitelje ne zanima materijal o švercu cigareta koji postoji u ANB-u iz vremena Sava Kentere, ne interesuju ih ni Abazovićeve ,,Skaj“ prepiske, i ne pomišljaju da vještače njegov kriptovani telefon…

Iako je punih 12 mjeseci bio upoznat sa ,,Skaj“ prepiskama koje je nedavno objavio portal Libertas, u kojima se pominje Dritan Abazović kao jedan od ljudi koji su dogovarali krijumčarenje cigareta iz Luke Bar, i premda tri godine raspolaže informacijama da je Ura finansirala smještaj lažnog američkog diplomate Stevana Simijanovića koji je provodio dane u tajnim pregovorima sa Abazovićem i biznismenom Miodragom Dakom Davidovićem u Nikšiću i u Podgorici– glavni specijalni tužilac Vladimir Novović nikada, prema dostupnim informacijama, nije pozvao lidera Ure i bivšeg premijera na razgovor, makar u svojstvu građanina.

I u nedavnom, unaprijed pripremljenom, nastupu na TV Vijesti Novović nije želio da detaljnije razgovara o ,,Skaj“ prepiskama u kojima se govori o organizaciji šverca cigareta, koje je u srijedu počeo da objavljuje portal Libertas i novinarka Olivera Lakić.

“Same objave materijala ne utiču pozitivno na rad SDT-a, već požuruju njegov rad. Tako da, u ovom smislu, još uvijek ova akcija ne bi bila realizovana da nije bilo ove objave na portalu Libertas”, kazao je glavni specijalni tužilac u četvrtak veče.

Novović nije detaljnije obrazlagao zbog čega je toliko otezao sa nalogom načelniku Specijalnog policijskog odjeljenja Predragu Šukoviću za hapšenje Ilije Vasovića. Ostalo je nepoznanica i da li će Specijalno državno tužilaštvo uopšte pokretati postupak protiv drugih aktera priče koja je ovih dana uzburkala Crnu Goru.

Informacije kojima Pobjeda raspolaže ukazuju da je odavno bilo mnogo razloga za reakciju specijalnog tužilaštva, ali da – iz nekog za sada nepoznatog razloga – istraga o švercu cigareta nije odmakla, iako je riječ o dešavanjima od prije tri godine.

Tim prije što su Novović i ekipa iz SDT-a imali – ne samo indicija, već i opipljivih dokaza – da makar ispitaju neke ljude iz državne administracije, Uprave prihoda i carina, Vlade Crne Gore.

,,TIHOVANJE“ SDT- A

Prema pouzdanim informacijama Pobjede, u Agenciji za nacionalnu bezbjednost postoji i dalje je ,,lagerovan“ obiman materijal o malverzacijama, pregovorima i dilovima o krijumčarenju cigareta iz Carinske zone Luke Bar.

Najveći dio tih operativnih podataka prikupljen je tokom rada tadašnjeg direktora ANB-a Sava Kentere i njegove ekipe. U saradnji sa međunarodnim partnerima iz NATO, ANB je tada pokrenula dvije velike akcije: raskrinkavanje ruske agenturne mreže u Crnoj Gori, ali i rasvjetljavanje puteva šverca cigareta.

Hapšenje Rada Miloševića, tadašnjeg direktora Uprave prihoda i carina i visokog funkcionera Ure, decembra 2022. godine – upravo zbog sumnje da je učesnik u lancu šverca cigareta- bila je akcija koju je sve do samog kraja operativno vodila ANB u saradnji sa britanskim partnerima iz obavještajne zajednice.

No, tadašnji crnogorski premijer Dritan Abazović svojski se potrudio da lanac istrage ne ode dalje od Miloševića. Osim što je smijenio Kenteru i na njegovo mjesto postavio ,,preletača“ Borisa Milića, da bi se osigurao od budućih neprijatnih iznenađenja, Abazović je svog bliskog prijatelja Artana Kurtija instalirao u ANB, uprkos problematičnom kriminalnom dosjeu ovog Ulcinjanina.

Izvori Pobjede iz ANB-a tvrde da je od tada stopiran bilo kakav rad za otkrivanje veza i kanala šverca cigareta koji su vodili od Luke Bar prema Srbiji, Kosovu i, najvećim dijelom – prema granici sa Bosnom i Hercegovinom, đe su ih preuzimali partneri, kontroverzni biznismeni iz Dodikovog entiteta Republika Srpska.

Prema informacijama izvora upućenih u rad crnogorske obavještajne zajednice, dio materijala koji je tada prikupljen pohranjen je na ,,mračnom mjestu“ u fioke ANB-a. Zbog čega je ovaj dio organizovanog kriminala ostao van ,,dometa“ istrage Specijalnog državnog tužilaštva, ostalo je tajna koju Vladimir Novović ni danas ne želi da objašnjava.

Zbog čega je Dritan Abazović – ,,brat Abaz“ kako su ga zvali ,,škaljarci“ Jovana Vukotića, odnosno ,,Kovrdžavi“ ili ,,Maradona“ kako su ga iz milošte nazivali ,,prijatelji“, poput bjegunca Aleksandra Mrkića ili srpsko-američkog špijuna, lažnog diplomate Stevana Simijanovića – ostao van dometa Novovićevog tužilaštva?

Čitaj još:   "SLIJEDE BURNI SATI": U BiH formirana superćelijska oluja, sada u opasnosti nije samo sjever države... (foto, video)

Tim prije što je postojalo sijaset razloga za ozbiljnu istragu.

ABAZOVIĆEVO PRIZNANJE O POSJEDOVANJU ,,KRIPTE“

“Tokom dvije i po godine u vrhu izvršne vlasti odlazeći premijer Dritan Abazović postao je sjajna zvijezda „srpskog sveta“ i Crkve Srbije, ali, sudeći prema do sada objelodanjenim transkriptima presretnutih komunikacija kriminalaca i njihovih saradnika, ta „zvijezda“ obasjavala je od avgusta 2020. i mafiju – takozvani škaljarski klan. Izgleda do te mjere – da je zaslijepila i tužilaštvo, pa selektivno posmatraju komunikacije na ,,Skaj“ aplikaciji”, pisala je Pobjeda marta 2023. godine.

Uzalud, Specijalno državno tužilaštvo ,,nije okretalo glavu“ na brojne indicije o mogućim vezama visokog državnog funkcionera sa vrhom organizovanog kriminala.

Tužilaštvo nije ni pokušalo da potraži dokaze u slučaju „Skaj“ komunikacija čije transkripte je M portal objavio u avgustu 2022. godine, a koji svjedoče o dogovoru pripadnika škaljarskog klana za nabavku kriptovanih telefona za Abazovića.

I to ,,kripti“ koje je navodno baš on naručio, a oni odlučili da mu poklone!

Četiri mjeseca nakon ,,avgustovske istorijske pobjede“, u prepisci 30. decembra 2020, jedan iz škaljarskog kriminalnog klana piše da Abazović „traži četiri kripte“ i to „Preko Boža“, „advokata“ i kaže da „pita kolko su para 4kripte oće da plate“, na što mu sagovornik odgovara: „treba ih častit to“.

Kako je Pobjeda utvrdila, a nije demantovano, ,,Božo advokat“ je Božo Milonjić koji je poslije avgustovskih izbora bio imenovan za generalnog sekretara Vlade Zdravka Krivokapića.

Specijalno tužilaštvo je saopštilo da „nijesu pronađeni dokazi da su članovi organizovane kriminalne grupe obezbijedili telefon sa aplikacijom ’Skaj′ za premijera Crne Gore Dritana Abazovića, niti da je on komunicirao sa njima“.

Istakli su i da ništa ne ukazuje da je Abazović, dok je bio potpredsjednik Vlade, koristio kriptovani mobilni telefon. Djelovalo je kao završena priča…

TUŽILAČKO ,,SELEKTIRANJE“

Tužilaštvo je, međutim, demantovao lično – Dritan Abazović.

“Da, imao sam ga. Kriptovani telefon sam imao jako kratko, zato što sam ga dobio od jednog kolege i nije mi se svidio način na koji može da se upotrebljava. Kriptovani telefon nije protivzakonit, niti ,,Skaj“ aplikacija”, naglasio je Abazović u žučnoj skupštinskoj polemici, 4. maja 2022. godine, sa tadašnjim protivnikom Momom Koprivicom iz Bečićevih Demokrata.

Priznanje da je imao kriptovani telefon, kao i brojne ,,Skaj“ prepiske u kojima se pominje njegovo ime nijesu bile ,,dovoljno dobar razlog“ da tužilački istražitelji makar saslušaju Dritana Abazovića. I da konačno crnogorska javnost sazna sadržinu te ,,jedne poruke razmijenjene sa jednom osobom“, kako je to tvrdio Abazović.

Nije bilo reakcije iz SDT-a ni u petak, kada je objavljen treći dio transkripata u kojem je Abazović, za kojeg su koristili nadimak ,,Kovrdžavi“, preimenovan u ,,Maradonu“. I svakako ne treba očekivati da će Abazović biti pod lupom istražitelja.

Osim ako Vladimiru Novoviću neko sa strane – iz Brisela, Berlina, Londona ili Vašingtona ne došapne da bi, za budućnost Crne Gore, bilo dobro da se istina konačno otkrije.

Reagovanje

Ura: Od Abazovića se pravisve ono protiv čega se bori

Građanski pokret Ura juče je reagovao na tekst Pobjede objavljen u jučerašnjem broju – ,,Opasan trougao: ‘Kovrdžavi’ Abaz, ‘Vampir’ Daka i ‘Amerikanac’ Stiv“, a u reagovanju ocjenjuju kako se „od same naslovne strane, naslova, nadnaslova i podnaslova, kao i na više mjesta u tekstu na 12. strani, na maliciozan i tendenciozan način pokušava spočitati bivšem premijeru Crne Gore i lideru GP Ura dr Dritanu Abazoviću da je organizator šverca cigareta u Crnoj Gori i da je upleten u pravljenje šema šverca“.

Tvrde i kako se u tekstu ne iznosi „nijedan valjan dokaz“ i da su navodi bazirani „na spinovanju nedavno objavljenih ‘Skaj prepiski’ i na pozivanju „na svoje ranije pisanje i nepoznate nezvanične izvore“.

“Vrijedi napomenuti da je, kada je Abazović preuzeo vođenje sektorom bezbjednosti krajem 2020. godine, jedna od prvih smjena u Upravi policije bila smjena Ilije Vasovića, nekadašnjeg šefa kriminalističke policije u Baru, koji je uhapšen u jučerašnjoj akciji SDT i SPO”, pišu u reagovanju.

Prema njihovim tvrdnjama „jasno je da o vezama Abazovića sa njim ne može postojati dokaz, jer se radi o već oprobanoj i uigranoj taktici propagandne mašinerije koja ima za cilj da svoje političke protivnike predstavi i okarakteriše suprotno od onoga što su njegovi politički ciljevi i djela“.

Abazović se, tvrde oni, bori protiv kriminala i korupcije, za vladavina prava, „ili konkretno, zaustavljanje višedecenijskog unosnog ‘državnog’ i desetina milijardi eura vrijednih biznisa poput šverca cigareta, šverca narkotika, ali i ubistava, ranjavanja i zastrašivanja novinara, policajaca i svih trodecenijskih boraca za slobodno društvo“.

Čitaj još:   BIĆE HLADNIJE, STIŽE ZAHLAĐENJE SA ARKTIKA: Kraj lijepom vremenu, temperature drastično padaju, kada stiže HLADNI TALAS

“Dok su se drugi trudili da na sve načine odblokiraju zaplijenjene cigarete u Luci Bar, Abazović je sa svoje pozicije davao ključnu političku podršku kako Crna Gora više ne bi bila prepoznata u regionu i svijetu kao destinacija za krijumčarenje. Zato je danas na meti onih koji imaju jake i ključne veze upravo sa onima koji su svoj prvi kapital stekli upravo tim švercom, a danas nastoje da povrate političke pozicije moći i upravljaju državom”, piše u reagovanju.

Oni su pozvali Pobjedu da, ukoliko raspolaže suprotnim valjanim dokazima, lišenim, kako su naveli, „spinovanja i tendencioznih zaključaka“ da ih objavi.

“Ukoliko nemate, jasno će biti da je ovo samo jedan segment u radu vaše svakodnevne, već sad petogodišnje, propagande koja ima za cilj da dezavuiše sve rezultate Dritana Abazovića na polju promocije građanskih sloboda, pomirenja u društvu, borbe protiv kriminala i korupcije i raskrinkavanja „hobotnice“ koja je 30 godina upravljala državom”, zaključili su oni.

Novović uhvaćen usopstvenim obmanama

Slučaj objave ,,Skaj“ prepiski na portalu Libertas, nakon čega je brzopotezno uhapšen bivši načelnik kriminalističke policije Bara Ilija Vasović, istovremeno je raskrinkao i obmane koje je nedavno plasirao sam glavni specijalni tužilac Vladimir Novović.

Govoreći 29. maja na sjednici Odbora za bezbjednost, Novović je bio izričit da Specijalno državno tužilaštvo ili bilo koja druga institucija koja je pod ingerencijama SDT-a nije omogućila ,,curenje informacija sa ’Skaj’ aplikacija“.

“Nijedna informacija iz te aplikacije nije izašla dok je materijal bio u SDT-u”, kazao je Novović, objašnjavajući da se ,,nakon podignute optužnice, materijal dostavlja zajedno sa ostalim dokazima, a pravo na kopiranje imaju okrivljeni, njihovi branioci, oštećeni i, eventualno, njihovi punomoćnici“.

U prijevodu: svi su osumnjičeni za curenje informacija, osim SDT-a!

Samo nekoliko dana kasnije, Novović je, gostujući na TV Vijesti potpuno prećutao da je bivši policijski funkcioner iz Bara Vasović uhapšen upravo nakon objave ,,Skaj“ prepiski na portalu Libertas i to u času kada nema ni krivične prijave, ni naredbe o sprovođenju istrage, kamoli optužnice i prisustva advokata?!

Ne treba biti detektiv: materijal je novinarki Oliveri Lakić proslijeđen ili iz Specijalnog državnog tužilaštva koje je dalo nalog SPO za hapšenje Vasovića ili od Predraga Šukovića, načelnika Specijalnog policijskog odjeljenja.

Kako je Pobjeda već pisala, upravo nakon zahtjeva tada izabranog glavnog specijalnog tužioca Novovića, čelnici Europola Pariz pristali su da se operativni podaci iz ,,Skaj“ aplikacija prosljeđuju, umjesto na tri adrese, samo na ruke Predraga Šukovića, kršeći tako odredbe Sporazuma o saradnji Crne Gore i Europola.

Poslije toga su brojne ,,Skaj“ prepiske objavljivane, uglavnom u režimskom koncernu Vijesti, a čelnici SDT i SPO ostajali su nijemi na brojne kritike što operativni podaci služe, ne za dolaženje do dokaza, već za medijsko targetiranje i medijske presude prije podizanja optužnice, kamoli suđenja.

Ovonedjeljno vremensko podudaranje objava ,,Skaj“ prepiski na portalu Libertas i nastupa Vladimira Novovića bio je neka vrsta direktnog prenosa kako se glavni specijalni tužilac upleo u mrežu sopstvenih obmana.

A onda je, bez moralnog zazora, čak ustvrdio da objave tih materijala ne utiču pozitivno na rad SDT-a, već – ,,požuruju njegov rad“!

Što se, ako se prevede nemušta rečenica Novovića na jezik prakse tužilaštva, može tumačiti da Novović ne bi ni hapsio Vasovića da nije bilo medijske objave?!

BONUS VIDEO: KONTROVERZA: Počinje SUPERFINALE! GOST: Dritan Abazović

izvor Portal analitika.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more