IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Slovenija ‘zabijelila’, jak grad i oluja u dijelovima zemlje… (foto, video)

Agencija za zaštitu životne sredine je već prijepodne najavila da će danas biti prilično olujno…

LJUBLJANA: Slovenija, Crna Hronika, vijesti, subota, 08, 06. 2024…00: 12… Slovenija ‘zabijelila’, jak grad i oluja u dijelovima zemlje… (foto, video)

Slovenačka Agencija za zaštitu životne sredine (Arso) prognozirala je olujno vrijeme za popodne, što se i obistinilo. Ponegdje je padao jak grad, oborinske vode su zbog pljuskova ušle u kuće, a bilo je i problema u saobraćaju. Arso je izdala narandžasto upozorenje za sjevernu Sloveniju, a potom i za jugoistok zemlje.

Agencija za zaštitu životne sredine je već prijepodne najavila da će danas biti prilično olujno, posebno na sjeveru ove zemlje.

Zbog mogućnosti grada, jačih udara vjetra i pljuskova, Arso je izdala narandžasto upozorenje za sjeveroistok, dok je za veći dio Slovenije na snazi žuto upozorenje. Jugoistočni dio zemlje je u kasnim poslijepodnevnim satima također bio obojen narandžasto.

Vremenski problemi

Jaka grad prvo je pogodio austrijsku Korušku, a potom i sjeveroistok Slovenije.

Meteorolog Blaž Šter iz Arse rekao je za STA da su bile dvije jače oluje, koje su prvo bile iznad Austrije. Istočna i snažnija oluja zahvatila je Štajersku. Najprije je oluja oslabila sjeverno od Maribora, a potom je znatno ojačala zapadno od Maribora i izazvala “prilično gust grad, jake udare vjetra, a također i pljuskove”.

Na stanicama Arsa jak pljusak zabilježen je na Hočkom Pohorju gdje je palo 56 milimetara kiše i grada, a na aerodromu Edvard Rusjan Maribor jak pljusak, a zabilježen je i najjači nalet vjetra, i to 76 kilometara na sat. Ova olujna ćelija krenula je prema Hrvatskoj i malo oslabila.

Čitaj još:   Milojko SPAJIĆ DOBIO SUGESTIJE OD ZAPADNIH DIPLOMATA: Očisti službe bezbjednosti od ruskog i srpskog uticaja i ABAZOVIĆEVIH KADROVA... (foto)

Nevrijeme u Gorenjskom prešlo je od Jezerskog prema istoku i nešto južnije, privremeno oslabilo, a zatim ponovo ojačalo. Još jedno nevrijeme formiralo se južno od Slovenj Gradca.

Jače nevrijeme kretalo se u pravcu Krškog. “Velika je vjerovatnoća gustog grada za sljedeća mjesta: Trbovlje, Sevnica, Radeče, Krško i okolina”, napisali su na portalu Neurje.si, što se djelimično i obistinilo. Grad je u večernjim satima prijavljena i iz Posavja i Zasavja.

Situacija će se smiriti u noći, ali su u subotu poslijepodne i uvečer ponovo moguće jače nevrijeme.

Vatrogasci na poslu

Vatrogasci su radili u Štajerskoj zbog olujnog nevremena. Na području općine Hoče-Slivnica zabilježeno je 67 događaja, na području Rače-Rače-Fram pet, a na području susjednih opština još nekoliko.

Vatrogasci su pomogli sanaciju nekoliko otkrivenih krovova, ispumpavali oborinske vode iz poplavljenih stambenih i drugih objekata, tehničkim intervencijama preusmjerili tok oborinske vode sa objekata, te očistili nanose šljunka i blata sa puteva.

Slovenija 'zabijelila', jak grad i oluja u dijelovima zemlje

izvor IBalkan.net/ agencije aa

Čitaj još:   BEOGRAD: Policija spriječila protest pred Ambasadom SAD- a, izdano upozorenje američkim državljanima…
ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more