IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ANDRIJA Mandić bi i Crnu Goru u Svesrpskom saboru… (foto)

Crnogorske partije, izuzev Demokrata, oćutale su jučerašnje (veliko)srpske poruke Svesrpskog sabora u Beogradu, uključujući i izjavu predsjednika Skupštine Andrije Mandića – da vjeruje da bi se u budućnosti moglo razmišljati da to ne bude skup samo, kako je rekao, dvije države.

Obraćajući se na skupu pod nazivom “Jedan narod, jedan sabor – Srbija i Srpska”, lider Nove srpske demokratije poručio je da je dužnost srpskih političara iz Crne Gore da pronađu zajednički jezik i da, kako je ocijenio, malenu državu nekako učine boljom, složnijom i pomirenom.

“Vidim da od izbora do izbora građani to nagrađuju i nemam sumnje da će budućnost biti takva da možemo u nekom sljedećem periodu da razmišljamo da ovo ne bude skup samo dvije države, nego da vidimo da nas bude i više, da ne budemo samo gosti na ovom skupu, nego da budemo zajedno, jedni drugima najbliži, kao stotinama godinama unazad”, rekao je Mandić.

Poslanica Demokratske Crne Gore Anđela Vojinović kazala je “Vijestima” da je Crna Gora nezavisna i suverena država, članica NATO-a, zemlja koja se aktivno priprema za članstvo u Evropskoj uniji, i da je njena budućnost jasno usmjerena ka integraciji u evropske strukture:

“Uz dosljednu afirmaciju unapređenja regionalne saradnje u skladu s evropskim standardima”.

Vojinović je poručila da će Crna Gora nastaviti da gradi dobre odnose sa svim susjedima, “našim komšijama, svim prijateljskim zemljama, ali njen strateški cilj ostaje integracija u EU, što uključuje striktno poštovanje principa samostalnosti i nezavisnosti”.

“Ovakav pristup osigurava stabilnost, prosperitet i mir u regionu, što je u interesu svih građana Crne Gore”.

SRBIN JE SRBIN, MA GDJE DA ŽIVI
Na Svesrpskom saboru, vlade Srbije i Republike Srpske su usvojile “Deklaraciju o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda”, a u kojoj se pominje i Crna Gora.

Deklaracija se sastoji iz 49 tačaka u kojima se, izmađu ostalog, navodi da srpski narod predstavlja jedinstvenu cjelinu, da je naziv naroda jedan i da ga je nemoguće mijenjati. Sabor, kako se ističe, očekuje punu realizaciju procesa nacionalnog pomirenja i prevazilaženja istorijskih podjela unutar srpskog naroda.

U trećem članu Deklaracije koju su juče objavili mediji u Srbiji, piše da Svesrpski sabor konsenzusom u sastav Nacionalnog savjeta srpskog naroda imenuje i predstavnike srpskog naroda iz Crne Gore, Federacije BiH, Sjeverne Makedonije, Hrvatske, Slovenije, predstavnike srpskog naroda iz Evrope, Afrike, Azije, Sjeverne i Južne Amerike, Australije, te istaknute naučnike, umjetnike, preduzetnike, sportiste i nacionalne radnike.

Piše i da Svesrpski sabor smatra da srpski narod u Crnoj Gori mora biti uvažen u skladu sa vjekovnim prisustvom u Crnoj Gori i sadašnjim značajnim učešćem u ukupnom broju stanovnika. Navodi se i da Svesrpski sabor preporučuje i nesebično pomaganje srpskih manastira i crkava u Dalmaciji, Lici, Slavoniji i u drugim mjestima, kao i u Federaciji BiH i Crnoj Gori.

Čitaj još:   DRAŠKO Došljak: Ako Andrija MANDIĆ postane predsjednik Parlamenta, prvi bi bio državnik koji je nazivao "MAJMUNSKOM TVOREVINOM" Crnu Goru... (foto)

“Svesrpski sabor utvrđuje da je naziv naroda jedan i da ga je nemoguće mijenjati. Odbacuju se razni nametani prefiksi koji su dodavani ispred imenice ‘Srbi’. Pripadnici srpskog naroda imaju pravo da se nazivaju Srbima, ma gdje trenutno živjeli”, piše u dokumentu.

NA SKUPU “U IME SRPSKOG NARODA”
Mandić je na skupu rekao da je veoma srećan što može da prisustvuje tom sastanku u ime srpskog naroda u Crnoj Gori.

Kako je naveo, na sastanku je prisutna i brojna delegacija srpskih političkih predstavnika iz Crne Gore, među kojima su srpski poslanici iz Skupštine, predsjednici opština i skupština koji su Srbi, direktori ili predsjednici odbora velikih javnih preduzeća.

“Dakle, oni ljudi za koje je glasao srpski narod i koji žele da čuvaju zajedništvo ovog naroda, jer smo mi Srbi iz Crne Gore kao i drugi Srbi, i želimo da tako budemo posmatrani i od onih koji ne žive u Crnoj Gori, već u Srbiji, Republici Srpskoj ili rasijanju”, kazao je Mandić.

Na nalogu Mandića na Iksu je objavljeno da je na događaju bila delegacija NSD-a, sa njim na čelu.

“Nakon molebana (kojim je počeo sabor), predsjednik Mandić je zajedno sa poslanicima NSD-a, predsjednicima opština i SO koji dolaze iz redova naše stranke, članovima kabineta, kao i direktorima iz velikih kompanija iz naše zemlje održao sastanak sa premijerom Republike Srbije Milošem Vučevićem u Palati Srbija”, piše u objavi.

“NIJESMO SVI ISTI”
Mandić je, kako je saopšteno iz Skupštine, rekao da postoji “dosta čudno ponašanje”, da “kada vas neko naljuti, onda u isti koš stavite i onoga ko vam je najbliži, kao i onoga ko je izazvao opravdanu ljutnju ili uradio nešto na vašu štetu”.

“U slučaju Crne Gore, zamolio bih vas da imate osjećaj za vaše sunarodnike kojima mi pripadamo, koji su sve ove patnje našega naroda proživljavali zajedno sa vama, ali mi nismo svi isti u Crnoj Gori. Mi vjerujemo tvrdo da smo nasljednici istorijske Crne Gore koja je držala do velikih vrijednosti”, rekao je Mandić.

U Crnoj Gori, kako je naveo, danas ne misle svi tako, “ali je naša dužnost, kao srpskih političara, da pronađemo zajednički jezik i da sa tim našim komšijama, prijateljima, rođacima, tu malenu državu nekako učinimo boljom, složnijom, pomirenom, i to je naš zadatak”.

Čitaj još:   ISPOVJEST IMAMA ADNANA KOJEG JE POLICIJA NATJERALA NA ''ALKOTEST'' USRED RAMAZANA

KNEŽEVIĆ: SPAJIĆ DA UVAŽI PROSRPSKE STRANKE
Mandićev koalicioni partner, šef Demokratske narodne partije Milan Knežević poručio je sa sabora da brojna delegacija, kao i taj događaj, demonstriraju neraskidive veze Srbije sa Crnom Gorom, zbog zajedničke prošlosti i izazova.

“Vjerujem da zajednički možemo da gradimo budućnost bez obzira na sve što se izdešavalo prethodnih nekoliko nedjelja i mjeseci, kada su neke nesmotrene i pogrešne odluke Vlade Milojka Spajića pogoršale odnose sa Srbijom”, kazao je Knežević, kako prenosi RTS.

Istakao je da njihovo prisustvo šalje poruku da nisu manjina u Crnoj Gori i da većinska Crna Gora ne podržava odluku Spajića.

Govoreći o Rezoluciji o Srebrenci, Knežević je podsjetio da Crna Gora nije bila kosponozor rezolucije, ali da je podnijela amandmane, “za koje se zakačila Njemačka”.

“Vjerujem da će naše današnje prisustvo otvoriti nove vidike saradnje Srbije i Crne Gore”, rekao je Knežević.

On je kazao da je sada na potezu Spajić da uvaži prosrpske stanke koje ne mogu da pređu preko glasanja o Rezoluciji o Srebrenici.

“Želimo da potpišemo međudržavni sporazum o dvojnom državljanstvu, želimo specijalne i duhovne veze sa Srbijom i da stvorimo osnov da se više nikad ne desi rezolucija o Srebrenci”.

Izvor: Vijesti.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more