IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Bitka za Trebević: Dan kada je poginulo najviše sarajevske mladosti… (foto, video)

Sjećanje na osmi juni, najmanje spominjani dan iz vremena opsade Sarajeva… ZELENE BERETKE SE PRISJETILE NAJVAŽNIJE BITKE ZA GRAD SARAJEVO: NA TREBEVIĆU JE POGINULO 25 BORACA…

SARAJEVO: BiH, Zanimljivosti, vijesti, nedelja, 09, 06. 2024…00: 52… Bitka za Trebević: Dan kada je poginulo najviše sarajevske mladosti… (foto, video)

Bitka za Trebević bila je jedna od najorganizovanijih bitki tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu

Osmog juna 1992. godine bio je prvi pokušaj deblokade opkoljenog Sarajeva. Ostaće upamćen je kao dan kada je poginulo najviše sarajevske omladine u pokušaju da oslobode svoj grad.

Cilj akcije bilo je probijanje čvrstog obruča oko grada, kao i zauzimanje ključnih pozicija agresora sa kojih je granatiran. Tog dana, svoje živote izgubilo je 25 pripadnika „Zelenih beretki“ i dva komandanta borbenih jedinica „Bosnae“: Muhidin Dino Magoda i Sulejman Zolj za kojeg kažu, da kada su ga teško ranjenog pokušavali prebaciti do Sarajeva, rekao svom saborcu: “Podigni me malo da još jedan put vidim svoje Sarajevo”.

Bitka za Trebević bila je jedna od najorganizovanijih bitki tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, kažu njeni učesnici. Cilj je bilo zauzimanje i neutralisanje značajnjih položaja agresora sa kojih se svakodnevno ubijalo stanovništvo Sarajeva.

Čitaj još:   PODGORICA: CRNA GORA, uvodi dobrovoljno služenje vojhnog roka, u kasarne od 2019...

Jedinice Zelenih beretki i MUP-a Stari Grad su 8. juna 1992. godine imale zadatak izvršiti napad u pravcu Trebevića, napad koji je prouzrokovao mnoge žrtve. Upravo zbog onih koji su dali život za Sarajevo i Bosnu I Hercegovinu, moramo održati kulture sjećanja na ovu, ali i sve druge bitke, kaže Omer Osmanović.

Zbog herojstva onih koji su svoj grad voljeli više od sebe samih ne smijemo zaboraviti svoju historiju, čak i danas kada nam kultura zaborava i revizionizma pokušava nametnuti svoju istinu. (A.Kalesić)

BONUS VIDEO: BITKA ZA TREBEVIĆ: DAN KADA JE POGINULO NAJVIŠE SARAJEVSKE MLADOSTI

izvor Hayat/ iBalkan.net

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more