IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

NEDŽAD Ahatović: Deklaracija je odredila put Srbije ka Rusiji, MILORAD Dodik već je krenuo, u secesiju… (foto, video)

Nedžadom Ahatovićem, vojnopolitičkim analitičarom, o sigurnosnom dijelu i potencijalnim prijetnjama deklaracije od 49 tačaka, “da svjedočimo hibridnom ratovanju…”

SARAJEVO: Regija, Zanimljivosti, vijesti, utorak, 11, 06. 2024…17: 52… NEDŽAD Ahatović: Deklaracija je odredila put Srbije ka Rusiji, MILORAD Dodik već je krenuo, u secesiju… (foto, video)

Još se analiziraju poruke Svesrpskog sabora, održanog za vikend, za koji je i Ambasada SAD- a u BiH izjavila da predstavlja napad na Dejtonski mirovni sporazum, mir i ustavni poredak BiH.

U današnjem izdanju emisije „Dobar dan, BiH“ Amira Jablan je razgovarala s Nedžadom Ahatovićem, vojnopolitičkim analitičarom, o sigurnosnom dijelu i potencijalnim prijetnjama deklaracije od 49 tačaka.

– Deklaracija kao dokument je potpuno problematična i tu ja ne bih izdvajao niti jedan segment posebno. Sam čin i ambijent koji se predstavio javnosti neodoljivo podsjeća na Gazimestan i Miloševićeve zlokobne poruke koje je tada poslao i mislim da se i sada Srbija jasno odredila sa snažnom porukom da je ona definitivno na ruskoj strani te da će u narednom periodu učvršćivati veze s Moskvom i da će raditi na tome da se „srpski svet“ što više okuplja i jača, posebno ekonomski i politički kroz uzurpaciju državnih suvereniteta, posebno Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Kosova.

Dakle, dokument predstavlja jedan ozbiljan strateški zaokret prema Rusiji i potpuno jasno definisanje pozicije Srbije prema NATO-u i prema BRICS-u. Dakle, jasno je da Rusija sada ide u pravcu stvaranja jedne nove ‘Srboslavije’ koja bi u kompletu uključivala teritorijalni integritet Crne Gore, 40% teritorije Bosne i Hercegovine i sjeverni dio Kosova.

Čitaj još:   Manjinska vlada “čisti” Krivokapićeve eksperte: KO ODLAZI, A KO OSTAJE...

Pokušat će se napraviti kulturna, politička i vjerska zajednica na tim prostorima, a potom će se ići i na nenasilnu promjenu granica i prisustvo ruskih vojnih jedinica kada se jednom rat u Ukrajini završi – naglašava Nedžad Ahatović i potvrđuje da u tom poslu Dodik ima i Putinovu podršku.

– Dodik je već u procesu secesije i to neće biti secesija koja će biti urađena šok-terapijom. Radi se o procesu stalnog testiranja volje međunarodne zajednice da zadrži Bosnu i Hercegovinu kao jedinstvenu državu tokom koje će se institucionalno nastaviti uzurpirati državni suverenitet – naglašava Ahatović, precizirajući koncept ruskog utjecaja u kreiranju njihovog političkog cilja.

Kaže da svjedočimo hibridnom ratovanju u kojem je sve potpuno jasno u smislu šta to Rusija želi i koji su njeni ciljevi, najprije preko Srbije, a potom i preko manjeg bh. entiteta.

Bonus Video: Nedžad AHATOVIĆ: TREBA LI NAS ZABRINUTI POSJETA DODIKA PUTINU?

– Jedino što nije jasno jeste šta je odgovor Zapada i koja je njihova strategija suprotstavljanja ovom djelovanju. Ostaje, naravno, i obaveza bh. snaga da budu neuporedivo aktivnije.

Mi moramo biti proaktivni, jer je jedan od ciljeva Rusije usporavanje i onemogućavanje približavanja BiH euroatlantskim integracijama, a NATO neće sam forsirati ulazak BiH bez jasne unutrašnje saglasnosti.

Dakle, Sarajevo mora naći načina da pacifizira RS koja će sada biti posebno ponesena ovim aktivnostima i dobit će dodatna krila – najavljuje Nadžad Ahatović, potcrtavajući da je u tom smislu Milorad Dodik vodoinstalater, tj. trenutni izvođač radova.

Čitaj još:   NIKOLA Zirojević: Izbor predsjednika parlamenta i nove vlade nemoguće zaustaviti PRIJETNJAMA i pokušajima BLOKADE

Pogledajte cijeli razgovor i saznajte koji su mogući odgovori probosanskih, ali i zapadnih snaga za sprečavanje rasta malignog ruskog utjecaja u Bosni i Hercegovini i umanjenja njene sigurnosti, te kolike su šanse da Rusija na teritoriji BiH provede akciju poput one u Banjskoj. (B.Z.F.)

BONUS VIDEO: Nedžad AHATOVIĆ: DEKLARACIJA JE ODREDILA PUT SRBIJE KA RUSIJI, DODIK JE VEĆ KRENUO U SECESIJU

izvor Hayat.ba

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more