IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

SAHARSKI PIJESAK PONOVO DOLAZI U naše krajeve: Objavljeno upozorenje ‘Prljava kiša’, opet će padati, poznato i kada… (foto, video)

Nedavno su zabilježeni brojni slučajevi kada je saharski pijesak prekrio automobile, ceste i domove tankim slojem crvenkaste prašine, stvarajući neobične prizore diljem južne Evrope…

SARAJEVO: Regija, Zanimljivosti, vijesti, petak 14, 06. 2024… 18: 52… SAHARSKI PIJESAK PONOVO DOLAZI U naše krajeve: Objavljeno upozorenje ‘Prljava kiša’ opet će padati, poznato i kada… (foto, video)

U prethodnim sedmicama, saharski pijesak je već dva puta zahvatila jugoistočnu Evropu i istočni Mediteran, a potom i sjeverozapadnu Afriku, Iberijsko poluostrvo, južnu Francusku i sjevernu Italiju…

Saharski pijesak se ponovo očekuje u jugoistočnoj Evropi i istočnom Mediteranu, prema predviđanjima Kopernikusove službe za nadzor atmosfere (CAMS).

Saharski pijesak se ponovo očekuje u jugoistočnoj Evropi i istočnom Mediteranu, prema predviđanjima Kopernikusove službe za nadzor atmosfere (CAMS).

Ova pojava, iako donosi spektakularne prizore, može uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme zbog povećane koncentracije PM10 čestica u zraku.

CAMS predviđa da će prenos saharskog pijeka u region započeti 10. juna i trajati nekoliko dana, dosežući vrhunac danas. Zemlje poput Bugarske, Kipra i Grčke će biti najviše pogođene, s vrijednostima PM10 čestica iznad 100 µg/m³, što značajno premašuje EU standard od 50 µg/m³ za 24-satni prosjek.

Čitaj još:   NOVI PAZAR: KONAČNO SE OTVARA GENERALNI KONZULAT TURSKE

U prethodnim sedmicama, saharski pijesak je već dva puta zahvatila jugoistočnu Evropu i istočni Mediteran, a potom i sjeverozapadnu Afriku, Iberijsko poluostrvo, južnu Francusku i sjevernu Italiju.

Mark Parington, viši naučnik u CAMS- u, istakao je da prenos saharskog pijeska preko Sredozemlja nije neuobičajen, ali je primijećen porast intenziteta i učestalosti ovih događaja posljednjih godina. “Važno je kontinuirano pratiti našu atmosferu kako bismo razumjeli promjene u kvalitetu zraka,” rekao je Parington.

Saharski pijesak je prirodna pojava koja se javlja kada jaki vjetrovi duvaju kroz suhu Saharu, podižući i prenoseći čestice na velike udaljenosti. Ove oluje se najčešće javljaju tokom zimskih, proljetnih i jesenskih mjeseci.

Stanovništvu se savjetuje oprez i praćenje uputstava lokalnih vlasti kako bi se smanjio negativan uticaj na zdravlje.

BONUS VIDEO: Stiže nam saharski pijesak

izvor (SB)

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more