IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ALEKSANDRA Vuković Kuč: Intervju iz zatvora sa pritvorenim Kneževićem kompromituje tužilaštvo i sud, Raonić zloupotrijebio Javni servis… (foto, video)

Na ovaj način, prema njenim riječima, nije samo “obrukan” javni servis građana Crne Gore nego je, jaže, otvorena Pandorina kutija koju više niko ne može zatvoriti.

Intervju iz Spuža sa pritvorenikom Duškom Kneževićem emitovan na Javnom servisu, predstavlja ozbiljno kršenje Zakona o krivičnom postupku, tešku zloupotrebu Javnog servisa i još jedan u nizu incidenata koji ozbiljno kompromituje rad pravosudnih organa, prije svega tužilaštva i nadležnog suda, ocijenila je poslanica Demokratske partije socijalista (DPS) Aleksandra Vuković Kuč.

“Čelnik RTCG-a, koji vodi bitku sa pravosuđem Crne Gore i ruga se vladavini prava, prkoseći sudskim presudama kojim se utvrđuje njegov nezakonit izbor za generalnog direktora, pored brojnih skandala koje je putem javnoga servisa priredio građanima Crne Gore, odlučio se na radikalan korak ka rušenju smisla televizije države Crne Gore, bez straha i dileme je svodeći na rijalitizovanu žutu žurnalistiku.

Iznajmio je Javni servis za ličnu promociju “žutoga dječaka” sa potjernice, spuškog zatvorenika bez plave torbe, direktno ušavši u zonu krivične odgovornosti”, navela je poslanica u izjavi za medije.

Naime, prema njenim riječima, samo po odobrenju sudije za istragu (u kasnijoj fazi krivičnog postupka predsjednika sudskog vijeća) državni tužilac, a izuzetno i policija, i to kada joj to povjeri državni tužilac (ne i druga lica) može “prikupljati obavještenja” od lica koja se nalaze u pritvoru, ako je to potrebno “radi otkrivanja ili razjašnjavanja drugih krivičnih djela i učinilaca”, kako to propisuje čl. 260. st. 1 ZKP- a, dok je st. 2. istog člana propisano da sudija za istragu, odnosno predsjednik vijeća, prisustvuju pomenutom ,,prikupljanju obavještenja”, a oni ujedno i određuju vrijeme kada će se to obaviti.

Čitaj još:   ANDRIJA Nikolić: Na sceni imamo stradanje demokratije; ALEKSANDRA Vuković Kuč- Ovo je gaženje Skupštine i Crne Gore... (foto, video)

“Crnogorska javnost mora znati ko je ovo kršenje svih zakonskih prepreka i medijskih standarda dozvolio. Koji tužilac ili sudija stoji iza ove javne bruke koja bi u svakoj normalnoj državi bila afera prvoga reda? Koji dio pravosudnog sistema Crne Gore se drznuo da građanima priredi ovu lakrdiju, rugajući se zakonima i Ustavu Crne Gore?

BONUS VIDEO: Osma sjednica Prvog redovnog (proljećnjeg) zasijedanja u 2024. godini, 19.06.2024.

Koji tužilac ili sudija je jednoga pritvorenika izdvojio u odnosu na druge, privilegujući ga i omogućivši mu da se obrati javnosti kao slobodni građanin? Zar to smiju sebi dozvoliti pravosudni organi Crne Gore koji su nam jasno poručili da postoje ekskluzivni i povlašteni pritvorenici i oni drugi”, istakla je Vuković Kuč.

Navodi da Raonićev mandat nezakonitog generalnog direktora RTCG-a ostaće upamćen po tome što je ovaj nacionalni javni emiter postao, kako kaže, “pandan Informera, direktno se konektujući na frekvenciju Pink i Happy televizije, preuzimajući njihovu uređivačku politiku i senzacionalistički stil”.

“Lice koje se nalazi u pritvoru nije se pojavilo ni na svojoj televiziji, ali na Raonićevoj privatnoj televiziji zvanoj RTCG, u kojoj su glavni urednici DF i PES, odigrala se do sada neviđena medijska blasfemija u kojoj je pritvorenik govorio o pomorandži kojom započinje jutro i o trbušnjacima koje radi na šte srca”, dodala je.

Na ovaj način, prema njenim riječima, nije samo “obrukan” javni servis građana Crne Gore nego je, jaže, otvorena Pandorina kutija koju više niko ne može zatvoriti.

“Od sada svi pritvorenici u Spužu imaju pravo da se pojave na RTCG-u i iznesu svoju priču, svi, bez izuzetka, jer se ne smije uvesti praksa da su svi pritvorenici jednaki samo su neki jednakiji od drugih. Naviknut da živi u državi u kojoj su zakoni i sudovi mrtvo slovo na papiru, kao i na okolnost da se protivzakonitost i bezakonje isplate, Raonić nastavlja seriju difamiranja najvažnije medijske kuće u Crnoj Gori koja je pod njegovim upravljanjem postala ruglo”, zaključila je Vuković Kuč.

Čitaj još:   ALEKSANDRA Vuković Kuč: Parlament CRNE GORE, kao STRATIŠTE na Ibarskoj magistrali... (foto, video)

izvor: aktuelno.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more