IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

DANAS i narednih dana pijte više vode: Ne izlažite se previše Suncu… (foto, video)

Pored boravka u hladu, neophodno je prilagoditii režim ishrane te pojačati unos vode u organizam na 8 do 10 čaša dnevno…

SARAJEVO: Regija, Zaniumljivosti, vijesti, srijeda 19. 06. 2024… 07: 33… DANAS i narednih dana pijte više vode: Ne izlažite se previše Suncu… (foto, video)

U narednim danima, prema najavam meteorologa, temperature zraka bi mogle biti više od 40 stepeni. One su opasnost za starije i hronične bolesnike, posebno one sa viskom krvnim pritiskom, ali i za mlađu populaciju.

Zbog toga ljekari preporučuju manji boravak na direktnom Suncu, od 10 do 17 sati, veći unos tečnosti i boravak u hladovini – da bi se izbjegle moguće komplikacije.

Pored boravka u hladu, neophodno je prilagoditii režim ishrane te pojačati unos vode u organizam na 8 do 10 čaša dnevno.

„Za osobe koje se bave fizičkom aktivnosti, a koju ne mogu da odgode, da se unos tekućine poveća za svaki sat fizičke aktivnosti za jednu do tri čaše. Što se tiče ishrane, treba unositi dovoljne količine svježeg voća i povrća, smanjiti unos masne hrane“, kaže Sanela Husić, specijalista porodične medicine u Domu zdravlja Mustafa Šehović Tuzla.

U vrijeme visokih temperatura naročitu pažnu trebaju obratiti roditelji sa malom djecom, jer je njihova koža najosjetljivija. Preporuke su da se da se djeca nikako ne izlažu Suncu u periodu od 10 do 17 sati – na plaži ne bez kačketa i ne bez majice.

Čitaj još:   VIC DANA: UŽAS- Pitali Zokija Milanovića koji mu je najdraži ŠPORT, pa on sve pojasnio... (foto)

Zračna masa koja pristiže sa juga donosi i temperature zraka koje su natprosječno visoke za ovo doba godine. Prognoze pokazuju da će u najtoplijem dijelu dana vrijednosti ići do 37 stepeni, a moguća kulminacija je krajem sedmicem kada će na jugu naše zemlje temperature dosezati i do 40stepeni.

“Stabilno vrijeme u BiH se očekuje do kraja ove sedmice, bit će dosta dosta toplo i bez padavina. Osvježenje se očekuje već od vikenda a to osvježenje ogledat će se u češćim padavinama i nesto nižim vrijednostima temperatura zraka”, kaže Bakir Krajinović, iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Kada je u pitanju odmor, Tuzlanski kanton ima raznovrsnu ponudu, od boravaka u hladovini Zaštićenog pejzaža Konjuh do jezera kojima ovaj kanton obiluje. No, Panonska jezera su sigurno najpoznatija destinacija, koju već na početku sezone dnevno posjeti oko 5 i po hiljada građana.

„Panoniku je posjetilo od 1. juna, kada smo otvorili sezonu, preko 33 hiljade gostiju. To je jako dobar rezultat za juni. Primijetili smo da imamo priličan broj gostiju iz naše regije, iz Srbije, iz Hrvatske“, kaže Maid Porobić, direktor JKP Panonika Tuzla.

Prognoze meteorolga pokazuju da će na jugu, sjeveru i sjeveroistoku naše zemlje u narednim danima temperature zraka biti najviše. Na sjeveru i sjeveroistoku će biti i visoka vrijednost relativne vlažnosti zraka, što će, uz visoke temperature, uzrokovati sparinu, pa bi građani, naročito sa hroničnim oboljenjima, mogli osjećati tegobe…

Čitaj još:   Milojko se vratio u CRNU GORU zbog SPC: MORAO DA SE ODREKNE SRPSKOG DRŽAVLJANSTVA! Ko je Milojko Spajić, uskoro novi premijer Crne Gore! (foto, video)

BONUS VIDEO: Voda kao lijek– PIJTE VODU NA PRAZAN ŽELUDAC

izvor iBalkan.net/ federalna.ba

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more