IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

NA PRVI JE DAN LJETA- Ekstremne vrućine odnose živote širom svijeta, stručnjaci predviđaju: Bit će najtoplije u zadnjih 2.000 godina…. (foto, video)

Paklene vrućine “prže” gradove na četiri kontinenta dok Sjeverna hemisfera obilježava prvi dan ljeta, što je znak da bi klimatske promjene mogle ponovo uzrokovati rekordne temperature koje bi mogle nadmašiti prošlo ljeto kao najtoplije u posljednjih 2.000 godina…

ISTANBUL: Svijet, Zanimljivosti, vijesti, petak, 21, 06. 2024… 08; 52… NA PRVI JE DAN LJETA- Ekstremne vrućine odnose živote širom svijeta, stručnjaci predviđaju: Bit će najtoplije u zadnjih 2.000 godina…. (foto, video)

Rekordne temperature ovih dana sumnja se da su uzrokovale stotine, ako ne i hiljade smrti širom Azije i Evrope.

U Saudijskoj Arabiji, skoro dva miliona muslimanskih hodočasnika završava hadž u Velikoj džamiji u Meki ove sedmice. Međutim, stotine su umrle tokom putovanja zbog temperatura iznad 51 stepeni Celzijusa, prema izvještajima tamošnjih vlasti.

Egipatski medicinski i sigurnosni izvori rekli su Reutersu u četvrtak da je najmanje 530 Egipćana umrlo dok su učestvovali na hadžu porast od 307 prijavljenih do jučer. Još 40 se vode kao nestali.

Zemlje oko Mediterana također su pretrpjele još jednu sedmicu vrelih temperatura koje su doprinijele šumskim požarima od Portugala do Grčke i duž sjeverne obale Afrike u Alžiru.

U Bosni i Hercegovini, meteorolozi prognoziraju temperature oko 40 C ove sedmice dok vjetrovi iz Sjeverne Afrike donose vruć front preko Balkana. Upaljen je crveni meteoalarm, a građane se savjetuje ne izlaze napolje.

Evropa se ove godine bori s nizom mrtvih i nestalih turista usred opasnih vrućina. Policija je u ponedjeljak saopćila da je 55-godišnji Amerikanac pronađen mrtav na grčkom ostrvu Mathraki – treći takav turistički smrtni slučaj u sedmici.

Čitaj još:   Erdogan, odbrusio Putinu: ŽESTOKO ĆEMO ODGOVORITI NAPADOM... (foto)

Široko područje istočnog SAD-a također je četvrti uzastopni dan pod toplotnim kupolom, fenomenom koji se javlja kada snažan, visok pritisak zarobi vrući zrak nad regijom, sprečavajući ulazak hladnog zraka i uzrokujući visoke temperature tla.

New York City otvorio je hitne centre za hlađenje u bibliotekama, centrima za starije osobe i drugim objektima. Dok su škole u gradu normalno radile, brojni okruzi u okolnim predgrađima poslali su učenike kući ranije kako bi izbjegli vrućinu. Meteorološke vlasti su također izdale upozorenje na ekstremnu vrućinu za dijelove američke države Arizone, uključujući Phoenix, u četvrtak, s temperaturama koje su očekivane da dostignu 45.5 C.

U susjednoj državi Novi Meksiko, par brzih šumskih požara potpomognutih vrelinom ubio je dvije osobe, spalio više od 23.000 hektara i uništio 500 kuća, prema vlastima. Jaka kiša mogla bi pomoći u smirivanju požara, ali grmljavinske oluje u četvrtak također su uzrokovale iznenadne poplave i komplikovale napore gašenja požara.

Sve u svemu, skoro 100 miliona Amerikanaca bilo je pod upozorenjem na ekstremne vrućine, prema federalnom Nacionalnom integrisanom sistemu informacija o zdravlju povezanom s vrućinom.

Indija je ove godine zabilježila najtopliju noć u najmanje 55 godina, s temperaturom od 35.2 C u 1 ujutro u New Delhiju. Naučnici kažu da klimatske promjene uzrokuju porast noćnih temperatura, a u mnogim dijelovima svijeta noći se zagrijavaju brže od dana.

New Delhi je zabilježio 38 uzastopnih dana s maksimalnim temperaturama na ili iznad 40 C od 14. maja, prema podacima meteorološke službe.

Čitaj još:   MILO Đukanović: Odbio svih 29 molbi za pomilovanje... (foto)

Dobivanje tačnih brojeva smrtnih slučajeva od toplinskih valova je teško. Većina zdravstvenih vlasti ne pripisuje smrti toplini, već bolestima koje se pogoršavaju visokim temperaturama, poput kardiovaskularnih problema. Vlasti stoga značajno podcjenjuju smrtne slučajeve povezane s toplinom – obično previđajući hiljade, ako ne i desetine hiljada smrti, navodi Reuters.

BONUS VIDEO: Record heat around the world: What are the long-term effects? 

izvor iBalkan.net/ agencije AA

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more