IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

KONAČNO POZNATO u Potočare idu tri delegacije iz Crne Gore, ali bez MILOJKA Spajića i JAKOVA Milatovića… (foto)

Jedanaestog jula biće obilježena 29. godišnjica genocida u Srebrenici…

PODGORICA: Regija, Zanimljivosti, vijesti, utorak, 09, 07. 2024… 12: 12… KONAČNO POZNATO u Potočare idu tri delegacije iz Crne Gore, ali bez MILOJKA Spajića i JAKOVA Milatovića… (foto)

Na obilježavanje Dana sjećanja na genocid u Srebrenici iz Crne Gore će otići tri delegacije – vladina, delegacije Skupštine i predstavnik u ime predsjednika Crne Gore, saznaje Pobjeda.

Iz Vlade su juče Pobjedi rekli da će Delegaciju Vlade Crne Gore predstavljati ministarke Anđela Jakšić-Stojanović, Naida Nišić i Maida Gorčević, saopšteno je Pobjedi iz Vlade. Premijer Crne Gore Milojko Spajić sa ministrima vanjskih poslova i odbrane boravi od danas u Vašingtonu, gdje do 11. jula traje NATO samit kojem prisustvuju u ime Crne Gore.

Takođe, u vladinoj delegaciji je državni sekretar Bojan Božović.

Skupštinsku delegaciju predvodiće potpredsjednica Zdenka Popović. Popović je na jučerašnjoj sjednici parlamenta pozvala i kolege iz ostalih poslaničkih klubova da delegiraju predstavnike.

Prema nezvaničnim saznanjima Pobjede, u Potočare neće otići predsjednik Crne Gore Jakov Milatović, već će u njegovo ime to učiniti neko od savjetnika. Razlog je, kako nezvanično saznajemo, prijem koji Milatović organizuje na Cetinju povodom Dana državnosti.

Poslanički klub Bošnjačke stranke uputio je juče dopis predsjedniku Skupštine Andriji Mandiću sa pitanjem na koji će način parlament obilježiti 11. jul, Dan sjećanja na genocid u Srebrenici, saopštila je ta stranka.

Čitaj još:   ANDRIJA Nikolić: RAJO Mandić zloupotrebljava Skupštinu Crne Gore, imaćemo adekvatan odgovor... (foto)

 – Imajući u vidu da je Skupština Crne Gore dana 17. juna 2021. godine usvojila Rezoluciju o genocidu u Srebrenici u kojoj je, između ostalog, 11. jul proglašen Danom sjećanja na genocid u Srebrenici, kao i nedavnu Rezoluciju UN kojom se 11. jul proglašava Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici, a za koju je Crna Gora glasala na sjednici Generalne skupštine UN, ova Skupština ima obavezu da na primjeren način obilježi 11. jul – Dan sjećanja na genocid u Srebrenici– navodi se u dopisu koji potpisuje šef Kluba poslanika Amer Smailović.

Program obilježavanja 29. godišnjice počeo je prije sedam dana organizovanjem izložbi o srebreničkom genocidu. Takva izložba priređena je prije nekoliko dana u sjedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku.

U Srebrenici i okolnim mjestima su u julu 1995. godine snage Vojske Republike Srpske ubile više od 8.300 Bošnjaka. Pred različitim sudovima, do sada je za genocid i ratne zločine u Srebrenici osuđeno više od 50 osoba, na ukupno 700 godina zatvora.

Među njima su i bivši predsjednik RS-a Radovan Karadžić i komandant bivše VRS Ratko Mladić, koji su u Hagu pravosnažno osuđeni na kaznu doživotnog zatvora.Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je u maju Rezoluciju kojom je 11. jul proglašen Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici. Rezolucijom se, pored ostalog, osuđuju negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca.

Čitaj još:   DANIJEL Živković: Zabrinuti smo u pogledu smjera državne politike i evropskog puta Crne Gore... (foto)

izvor Pobjeda.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more