IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Turski reditelj Nuri Bilge Ceylan gost 24. Sarajevo Film Festivala

Sarajevo Film Festival sa ponosom objavljuje da će turski reditelj Nuri Bilge Ceylan, jedan od najcjenjenijih filmskih autora današnjice, biti gost programa Posvećeno 24. Sarajevo Film Festivala…

SARAJEVO ( iBalkan.net ) Globus, Sport, Fudbal, petak 22.06 2018, 20: 15… Turski reditelj Nuri Bilge Ceylan gost programa Posvećeno 24. Sarajevo Film Festivala

Ceylan, inače diplomirani inžinjer elektrotehnike čija je prva ljubav bila fotografija, izuzetan je umjetnik i pokretačka snaga globalne produkcije art-house filma. Filmski kritičari ga opisuju kao autora originalnog kinematografskog stila zasnovanog na iznimno emotivnim filmovima jedinstvene atmosfere koji propituju tradicionalne vrijednosti i porodične odnose, istražuju ljudsku dušu i obrađuju egzistencijalne teme poput pitanja života i smrti.

Ceylan je rođen u Istanbulu 1959. godine. Njegov kratki film KOZA je prikazan u takmičarskom programu Filmskog festivala u Cannesu 1995. postavši prvi turski kratki film koji je uvršten u zvaničnu selekciju tog prestižnog festivala. Sa dugometražnim igranim filmovima KASABA (1997) i MAJSKI OBLACI (1999) je postigao međunarodni ugled i osvojio brojne nagrade. Njegov treći dugometražni igrani film, DALEK (2002), je postao najnagrađivaniji film u istoriji turske kinematografije osvojivši ukupno 43 nagrade, uključujući 23 međunarodne među kojima i Grand Prix i nagradu za najboljeg glumca Filmskog festivala u Cannesu. U Cannesu je 2006. godine osvojio nagradu FIPRESCI za film KLIME, a dvije godine kasnije i nagradu za najboljeg reditelja za film TRI MAJMUNA koji je potom postao prvi turski film uvršten u uži izbor za dodjelu nagrade Oscar za najbolji film na stranom jeziku američke Akademije filmskih umjetnosti i nauka.

Čitaj još:   Slučaj Volić: Zakon za podobne i nepodobne bolesti...

Ceylan se vratio u Cannes 2009. kao član glavnog festivalskog žirija, a dvije godine kasnije i sa filmom BILO JEDNOM U ANADOLIJI – snimljenim u međunarodnoj produkciji u kojoj je učestvovala i Bosna i Hercegovina – sa kojim je osvojio Grand Prix.

Ceylanov naredni film, ZIMSKI SAN, je 2014. na Filmskom festivalu u Cannesu nagrađen Zlatnom palmom.

Njegov posljednji film, DRVO DIVLJE KRUŠKE, u čijoj je koprodukciji učestvovala i Bosna i Hercegovina, prikazan je u Glavnom, Takmičarskom programu ovogodišnjeg Filmskog festivala u Cannesu gdje je naišao na odličan prijem publike i kritičara.

Gosti programa Posvećeno Sarajevo Film Festivala prethodnih godina bili su: Joshua Oppenheimer i Oliver Stone (2017), Amat Escalante (2016), Brillante Mendoza i Atom Egoyan (2015), Michael Winterbottom (2014), Cristi Puiu (2013), Todd Solondz (2012), Lucrecia Martel (2011), Bruno Dumont (2010), Jia Zhang-ke (2009), Todd Haynes (2008), Ulrich Seidl (2007), Abel Ferrara i Béla Tarr (2006), Alexander Payne (2005), Dušan Makavejev i Gaspar Noé (2004), Peter Mullan (2003), Stephen Frears (2002), Mike Leigh (2001) i Steve Buscemi (2000)

Autor: http://iBalkan.net

Čitaj još:   NOVI PAZAR: Nakon pet dana potrage MUAMERA se javila mužu, otkrila ZAŠTO je NESTALA...
BRAVO ZA SELEKTORA ZMAJEVA SPREMAN SE ŽRTVOVATI ZA BiH…

Bravo za selektora "zmajeva", spreman se žrtvovati za BiH:  Dule Read more

Dnevni horoskop za srijedu 20. jun 2018.

Dnevni horoskop za srijedu 20. jun 2018. Danas je srijeda Read more

VARLJIVO LJETO, DRASTIČNA PROMJENA VREMENA: Obilni pljuskovi i jak vjetar, temperatura pada…

OVO JE VARLJIVO LJETO, DRASTIČNA PROMJENA VREMENA: Obilni pljuskovi, jak Read more

Komentariši