IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Erdogan: Dan pred izbore pojasnio novi predsjednički sistem vlasti…

S obzirom da se približavaju izbori u Turskoj, predsjednik Redžep Tajip Erdogan pojasnio je novi predsjednički sistem vlasti… u predsjedničkom sistemu vlasti smanjićemo broj ministarstava na 16, kazao je, predsjednik Republike Turske…

ISTANBUL ( iBalkan.net ) Evropa, Politika, subota 23.06. 2018, 10: 23… Erdogan: Dan pred izbore pojasnio novi predsjednički sistem vlasti…

Redžep Tajip Erdogan govoreći tokom zajedničke specijalne emisije uživo turskih kanala “ATV“ i “A Haber“ na novom aerodromu u Istanbulu, Erdogan je otkrio šta će novi sistem donijeti.

“U predsjedničkom sistemu vlasti smanjićemo broj ministarstava na 16“, istakao je Erdogan.

Zatim je naveo ministarstva koja će ostati da rade, a to su: pravde, unutrašnjih poslova, odbrane, obrazovanja, zdravstva, energetike i prirodnih resursa, životne sredine i urbanizma, kulture i turizma, omladine i sporta, trezora i finansija, saobraćaja i infrastrukture, vanjskih poslova, rada, socijalnih službi i porodice, poljoprivrede i šumarstva, industrije i tehnologije, te trgovine.

Naglašavajući da bi novi sistem trebao potaći razdvajanje vlasti, Erdogan je rekao da će veza između vlade i parlamenta biti smanjena.

“U novom sistemu, Vlada bi bila ovlaštena samo da podnese parlamentarni nacrt za budžet. Ovlaštenje za parlamentarni nacrt odnosi se samo na parlamentarce“, rekao je turski predsjednik.

Čitaj još:   Marš mira: Podvezana koljena i krvavi žuljevi ne mogu ih pokolebati

Kao druga reforma u okviru novog vladinog sistema, Erdogan je kazao da će biti uspostavljena četiri značajna ureda.

“U prvoj fazi, četiri ureda za ljudske resurse, investicije, finansije i digitalnu transformaciju nosiće veliku odgovornost u novom modelu, jer će biti skoro najbliže osoblje predsjedniku“, ističe Erdogan.

Potom se okrenuo direkcijama koje će biti uspostavljene u novom sistemu.

“I, naravno, postoje direkcije koje će biti povezane sa predsjednikom, a ovdje je u pitanju osam direkcija“, kazao je Erdogan, te nabrojao svih osam: Direkcija generalštaba, Direkcija nacionalne obavještajne službe, Direkcija odbrambene industrije, Vijeće nacionalne sigurnosti, Direkcija za vjerske poslove, Državno vijeće za nadzor, Direkcija za komunikacije i Direkcija za strategiju i budžet.

Predsjednik Turske je spomenuo i promjene u ekonomiji u novom modelu.

Glasači će na birališta širom Turske izaći 24. juna. Također, više od tri miliona Turaka koji žive u inostranstvu imaju pravo glasa na predsjedničkim i parlamentarnim izborima.

Na predsjedničkim izborima učestvuje šest kandidata, a na parlamentarnim osam političkih stranaka.

Erdogan je predsjednik Turske od 2014. godine, prethodno je bio premijer od 2003. do 2014. Ukoliko ponovo bude izabran u nedjelju postaće prvi predsjednik Turske u novom predsjedničkom sistemu vlasti, koji je od glasača odobren na referendumu održanom u aprilu 2017. godine.

Čitaj još:   HIT NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: Policija spasila dječaka koji se uvukao u automat za hvatanje igračaka... (foto, video)

Izvor agencije / http://iBalkan.net

BRAVO ZA SELEKTORA ZMAJEVA SPREMAN SE ŽRTVOVATI ZA BiH…

Bravo za selektora "zmajeva", spreman se žrtvovati za BiH:  Dule Read more

Dnevni horoskop za srijedu 20. jun 2018.

Dnevni horoskop za srijedu 20. jun 2018. Danas je srijeda Read more

VARLJIVO LJETO, DRASTIČNA PROMJENA VREMENA: Obilni pljuskovi i jak vjetar, temperatura pada…

OVO JE VARLJIVO LJETO, DRASTIČNA PROMJENA VREMENA: Obilni pljuskovi, jak Read more

Komentariši