IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

KONAČNO DOLIJAO: Izručen zločinac koji je spaljivao Bošnjake u Višegradu!!!

Vlasti Republike Francuske su udovoljile zahtjevu Tužilaštva BiH i pravosuđa iz Sarajeva te je iz Pariza izručen i predat pravosuđu BiH optuženi Radomir Šušnjar zv. „Lalco“, rođen 1955. godine u Višegradu…

PARIZ, SARAJEVO ( iBalkan.net ) Evropa, Crna Hronika, ponedeljak 25.06. 2018, 08: 53… KONAČNO DOLIJAO: Izručen zločinac koji je spaljivao Bošnjake u Višegradu!!!

Optuženi Radomir Šušnjar zv. „Lalco“, tereti se za sudjelovanje u ratnom zločinu kada je u kući, u Pionirskoj ulici u Višegradu, prisilno zatvoreno i zapaljeno 57 osoba bošnjačke nacionalnosti sa područja Višegrada, saopćeno je iz Državnog tužilaštva prenosi INS.

Optuženi se dugo godina nalazio u Republici Francuskoj gdje je lociran tokom istrage Tužilaštva BiH, nakon čega je pokrenuta procedura za njegovo izručenje Bosni i Hercegovini.

Optužnica protiv Radomira Šušnjara je podignuta krajem prošle godine i optuženi se tereti da je za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH postupao suprotno odredbama Ženevske konvencije o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

On je optužen da je zajedno sa drugim pripadnicima VRS i paravojnih formacija učestvovao u nezakonitom zatočenju, pljačkanju i zatvaranju civila bošnjačke nacionalnosti iz sela Koritnik, u kuću u Pionirskoj ulici u Višegradu, nakon čega je kuća zapaljena a optuženi i drugi pripadnici VRS i paravojnih formacija su pucali iz vatrenog oružja na kuću kako bi spriječili civile da pobjegnu.

Čitaj još:   TUŽILAŠTVO BiH: Blokirana dva računa firme "Srebrena malina" radi se o iznosima od... (foto)

Ovaj događaj, poznat kao „živa lomača“ u kući u Pionirskoj ulici, procesuiran je i u predmetima u tužilaštvu i sudu  MKSJ u Haagu, sa kojima je Tužilaštvo BiH ostvarilo značajnu saradnju.

Tužilaštvo BiH se zahvaljuje pravosudnim institucijama Republike Francuske na pomoći u lociranju i izručenju osumnjičenog, kao i svim policijskim agencijama koje su sudjelovale u procesu transporta i izručenja u BiH.

Tužilaštvo BiH vodi istrage i traga za većim brojem osoba osumnjičenih za ratne zločine iz BiH, koje se nalaze u inostranstvu, u čemu ostvaruje saradnju sa partnerskim agencijama u Evropi i diljem svijeta…

http://iBalkan.net

BRAVO ZA SELEKTORA ZMAJEVA SPREMAN SE ŽRTVOVATI ZA BiH…

Bravo za selektora "zmajeva", spreman se žrtvovati za BiH:  Dule Read more

VARLJIVO LJETO, DRASTIČNA PROMJENA VREMENA: Obilni pljuskovi i jak vjetar, temperatura pada…

OVO JE VARLJIVO LJETO, DRASTIČNA PROMJENA VREMENA: Obilni pljuskovi, jak Read more

Komentariši