IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Kriminalistički inspektori u Srbiji: Elektrošokom, bejzbol palicama do priznanja…

Delegacija EK SE je do tih zaključaka došla na osnovu razgovora s privedenima i dokumentacije, ukazujući i da neadekvatno postupanje nije dijelo nekoliko onih koji su zastranili već prihvaćena praksa u Srbiji…

BEOGRAD ( iBalkan.net ) Region, Crna Hronika, Tehnologija petak 29.06. 2018, 09:  39 …  Kriminalistički inspektori u Srbiji: Elektrošokom, bejzbol palicama do priznanja…

Kriminalistički inspektori u Srbiji do priznanja dijela dolaze šamaranjem, udaranjem rukama i nogama, pendrecima, ali i bejzbol palicama, a ponekad i elektrošokovima, navedeno je u vrlo negativnom izveštaju o Srbiji Evropskog komiteta Savjeta Evrope protiv torture za 2017. godinu, o kome se čulo povodom Međunarodnog dana podrške za žrtve torture…

U izveštaju je pomenut slučaj hapšenja 16- godišnjaka iz Novog Sada koji da su mu stavljene lisice i da je navodno udaran i šutiran, potom privezan lisicama za sef u kancelariji kriminalističkog inspektora…

Zaštitni prsluk mu je stavljen preko glave, a udaran je palicom i rukama, ali i šutiran u tjelo dok nije priznao. Za sef je, piše u izveštaju, bio vezan do jutra, a nije mu bio obezbjeđen branilac, ni kontakt sa odraslom osobom od povjerenja, što je u suprotnosti sa zakonom.

Dat je i primjer uhapšenog koji je rekao da su ga tri policajaca tokom saslušanja udarala rukama i nogama, da mu je prećeno da će biti silovan metlom, a da mu je stavljena plastična kesa preko glave da mu izazove osjećaj gušenja.

Čitaj još:   RATKO MLADIĆ ZAKUKA0 U SUDNICI: "Vodite me odavde, non-stop sam u krevetu...

Predstavnik Delegacije EU u Srbiji Ekmel Čizmeđiolu na beogradskoj konferenciji, povodom Međunarodnog dana podrške žrtvama torture istakao je da izveštaj SE sačinjen na osnovu posjete Srbiji 2017. ukazuje na zabrinjavajuću situaciju, prvenstveno u velikom broju slučajeva neadekvatnog postupanja i torture nad pritvorenicima i zatvorenicima.

Dodao da izvještaj EK u 2018. govori da nekog napretka u prevenciji torture ima, ali i još prostora za dalje napredovanje u toj oblasti. Tortura se, prema riječima predstavnika Kancelarije stalnog koordinatora UN u Srbiji Milana Markovića, ne dešava samo u zatvorima već i u psihijatrijskim ili socijalnim ustanovama, kao i u svim društvima, uključujući i najrazvijenija.

– Novembra prošle godine je Srbiju posjetio specijalni izvestilac UN za torturu koji je u svojim preliminarnim zapažanjima iznio odstupanja od standarda iz UN dokumenata i uputio preporuke- podsjetio je Marković.

Zataškavanje prebijanja

Advokat Jukoma Milena Vasić kaže da kad žrtve torture podnesu krivičnu prijavu, okružna tužilaštva je najčešće odbace.

Kroz pružanje besplatne pravne pomoći vidimo da se tortura najčešće zataškava tako što lice koje je žrtva torture završi sa prijavom za napad na službeno lice. To oslikava ona rečenica iz “Balkanskog špijuna”:

“Sad će Đura da ti oprosti što te je tukao” – kaže Milena Vasić iz Jukoma…

Čitaj još:   TRAMP O CRNOGORCIMA: Mala država, ali ako oni postanu agresivni - eto trećeg svjetskog rata! (VIDEO)

http://iBalkan.net

NIKOLA Mugoša: Ne postoji ni teorijska mogućnost za istovremeno održavanje izbora u CRNOJ GORI…

Nakon što je predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović raspisala Read more

Niti čuje niti vidi: Za DRITANA Abazovića oštre poruke Tanje Fajon nisu ništa negativno…

Postoji velika prijetnja da se pristupni pregovori Evropskoj uniji zaustave Read more

Komentariši