Kriminalistički inspektori u Srbiji: Elektrošokom, bejzbol palicama do priznanja…

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Delegacija EK SE je do tih zaključaka došla na osnovu razgovora s privedenima i dokumentacije, ukazujući i da neadekvatno postupanje nije dijelo nekoliko onih koji su zastranili već prihvaćena praksa u Srbiji…

BEOGRAD ( iBalkan.net ) Region, Crna Hronika, Tehnologija petak 29.06. 2018, 09:  39 …  Kriminalistički inspektori u Srbiji: Elektrošokom, bejzbol palicama do priznanja…

Kriminalistički inspektori u Srbiji do priznanja dijela dolaze šamaranjem, udaranjem rukama i nogama, pendrecima, ali i bejzbol palicama, a ponekad i elektrošokovima, navedeno je u vrlo negativnom izveštaju o Srbiji Evropskog komiteta Savjeta Evrope protiv torture za 2017. godinu, o kome se čulo povodom Međunarodnog dana podrške za žrtve torture…

U izveštaju je pomenut slučaj hapšenja 16- godišnjaka iz Novog Sada koji da su mu stavljene lisice i da je navodno udaran i šutiran, potom privezan lisicama za sef u kancelariji kriminalističkog inspektora…

Zaštitni prsluk mu je stavljen preko glave, a udaran je palicom i rukama, ali i šutiran u tjelo dok nije priznao. Za sef je, piše u izveštaju, bio vezan do jutra, a nije mu bio obezbjeđen branilac, ni kontakt sa odraslom osobom od povjerenja, što je u suprotnosti sa zakonom.

Čitaj još:   Dnevni horoskop za 16. april 2019. godine

Dat je i primjer uhapšenog koji je rekao da su ga tri policajaca tokom saslušanja udarala rukama i nogama, da mu je prećeno da će biti silovan metlom, a da mu je stavljena plastična kesa preko glave da mu izazove osjećaj gušenja.

Predstavnik Delegacije EU u Srbiji Ekmel Čizmeđiolu na beogradskoj konferenciji, povodom Međunarodnog dana podrške žrtvama torture istakao je da izveštaj SE sačinjen na osnovu posjete Srbiji 2017. ukazuje na zabrinjavajuću situaciju, prvenstveno u velikom broju slučajeva neadekvatnog postupanja i torture nad pritvorenicima i zatvorenicima.

Dodao da izvještaj EK u 2018. govori da nekog napretka u prevenciji torture ima, ali i još prostora za dalje napredovanje u toj oblasti. Tortura se, prema riječima predstavnika Kancelarije stalnog koordinatora UN u Srbiji Milana Markovića, ne dešava samo u zatvorima već i u psihijatrijskim ili socijalnim ustanovama, kao i u svim društvima, uključujući i najrazvijenija.

Čitaj još:   PENZIONER TUKAO PLJAČKAŠA-Pokušao da mu ukrade novac (VIDEO)

– Novembra prošle godine je Srbiju posjetio specijalni izvestilac UN za torturu koji je u svojim preliminarnim zapažanjima iznio odstupanja od standarda iz UN dokumenata i uputio preporuke- podsjetio je Marković.

Zataškavanje prebijanja

Advokat Jukoma Milena Vasić kaže da kad žrtve torture podnesu krivičnu prijavu, okružna tužilaštva je najčešće odbace.

Kroz pružanje besplatne pravne pomoći vidimo da se tortura najčešće zataškava tako što lice koje je žrtva torture završi sa prijavom za napad na službeno lice. To oslikava ona rečenica iz “Balkanskog špijuna”:

“Sad će Đura da ti oprosti što te je tukao” – kaže Milena Vasić iz Jukoma…

http://iBalkan.net

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *