IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

SPEKTAKULARNI BIJEG Gangster helikopterom pobjegao iz zatvora, velika potjera…

Ozloglašeni francuski kriminalac Redoine Faid pobjegao je u nedjelju iz zatvora u široj okolini Pariza u spektakularno organiziranoj operaciji u kojoj je korišten i helikopter…

PARIZ:  Evropa, Crna Hronika, nedelja 01.07. 2018, 20:  59 … SPEKTAKULARNI BIJEG Gangster helikopterom pobjegao iz zatvora, velika potjera…

Osuđenik Redoan Fajd (46) je pobjegao “prije par minuta”, niko nije povređen i nema talaca, navelo je ministarstvo Francske u Parizu, prenijela je agencija AP.

– Naoružani komandosi sljeteli su helikopterom na teren gdje se šetaju robijaši dok je zatvorenik bio u prostoriji za posjete- zatvora južno od Pariza.

Kako javljaju francuski mediji, u jedino dvorište modernog zatvora koje nije opremljeno posebnom mrežom koja bi trebala spriječiti dolijetanje helikoptera ili dronova, oko 11: 20 sati sletio je- helikopter. Iz njega su istrčala trojica teško naoružanih muškaraca koji su uspjeli prodrijeti do prostorije u samom zatvoru u kojoj se, navodno bez posebnog nadzora, nalazio Faid.
 
Izveli su ga iz nje i otišli s njim natrag do letjelice kojom su svi pobjegli.
 
Nedugo potom, helikopter je pronađen nekoliko kilometara od moderne kaznionice, napušten i zapaljen, a Faid i pomagači su bijeg nastavili automobilom.
 
Policija je pokrenula veliku potjeru za gangsterima…
 
Ovo je već drugi spektakularni Faidov bijeg- jednom je, naime, već pobjegao 2013. godine, a pritom je izazvao seriju eksplozija i uzeo nekoliko zatvorskih čuvara za taoce u zatvoru u okolici Lillea.
 
Uhićen je nakon mjesec i pol dana bijega, a u travnju ove godine pravomoćno je osuđen na 25 godina zatvora zbog propale pljačke 2010. godine u kojoj je u razmjeni vatre s policijom život izgubila jedna policajka.
 
Faid je, inače, 2009. napisao knjigu o svom odrastanju u predgrađima Pariza u kojima je kriminal bio česta pojava. Tvrdio je da je odustao od kriminala, no očito je sve to bila samo krinka…

Komentariši