IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

AJVATOVICA Ovdje se dolazi da se usnije san, a naš san je Bosna, mirna i snažna

Ajvatovica je mjesto gdje možemo naučili da iskren nijet, istrajnost u poslu i dova mogu pomjerati stijene i brda, a kada se to dogodi vrelo Božije milosti će poteći do svakog grada, svake kuće i svakog insana, poručio je reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović, u današnjem obraćanju okupljenim vjernicima na centralnoj svečanosti kulturno-vjerske manifestacije “508. Dani Ajvatovice”…

SARAJEVO, AJVATOVICA: Region, Kultura, ponedeljak… 01.07. 2018, 06:  59 …AJVATOVICA Ovdje se dolazi da se usnije san, a naš san je Bosna, mirna i snažna…

 

Nakon klanjanja podne-namaza i učenja dove na platou Ajvatovice, danas je završena centralna svečanost kulturno-vjerske manifestacije “508. Dani Ajvatovice”…

Nakon klanjanja podne-namaza i učenja dove na platou Ajvatovice, danas je završena centralna svečanost kulturno-vjerske manifestacije “508. Dani Ajvatovice”.

Ni kiša koja je jutros padala u Priscu nije bila prepreka vjernicima da u velikom broju dođu na plato Ajvatovice.

Centralnoj svečanosti na platou Ajvatovice, osim reisu-l-ulema Kavazovića, prisustvovali su predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, dopredsjednik Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović, potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović, muftija travnički Ahmed ef. Adilović, glavni imam Medžlisa IZ Donji Vakuf Esad ef. Slipac, brojni imami, zvanice i vjernici.

Nešto više od 250 konjanika, koji su dan ranije iz Karaule i drugih bh. gradova krenuli prema Pruscu i na tom putu prošli kroz Donji Vakuf, gdje ih je dočekalo više hiljada građana, jutros su nakon tradicionalne prozivke bajraka ispred Handanagine džamije u Pruscu krenuli ka najvećem dovištu muslimana u Evropi.

Čitaj još:   LJUDI OD KRVI I MESA

Konjanici, bajraktari i više hiljada vjernika iz Bosne i Hercegovine, Turske i cijele Evrope pohodilo je podnožje planine Šuljage, sedam kilometara od starog grada Prusca. Tamo se, prema vjerovanjima, učenjak Ajvaz-dedo 40 jutara molio Bogu za vodu. A, u sjećanju na uslišenu mu molitvu, zahvaljujući kojoj je Prusac dobio vodu, vjernici već pet stoljeća pohode ovaj kraj.

Muftija travnički Ahmed Adilović je podsjetio kako je moto ovogodišnjih Dana Ajvatovice “kad vjera govori i priroda sluša”, čime se poručuje da su i vjera i priroda s istog izvora, od istog Tvorca, da su kompatibilne i da trebaju biti životna inspiracija.

Adilović je ukazao na važnost aktivnijeg rada svakog pojedinca na poboljšanju stanja u društvu.

“Bolje stanje i napredak neće doći sami od sebe, moramo se potruditi. Uz sve to, nemojmo zaboraviti da još ima onih koji rade na nestanku države BiH, koji uskraćuju prava njenom najbrojnijem narodu, i koji će i dalje pokušati da nas nestane s ovih prostora. To će moći uraditi samo ako budemo naivni, ako budemo gledali samo lične interese i ako ne budemo jedinsvteni o pitanjima vjere, naroda i domovine. Moramo biti svjesni situacije i izazova s kojima se susrećemo i zajednički se boriti za bolje sutra. Mi imamo svoju vjeru, tradiciju, narod i domovinu i ne smijemo dozvoliti da ih iko dovodi u pitanji ili ugrožava”, poručio je Adilović.

– Kavazović: Uzeti nam Ajvatovicu znači odvojiti nas od naše duhovnosti…

Potom se prisutnima obratio i reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović koji je govorio o značaju same Ajvatovice.

“Došli smo na naš bosanski duhovni sabor, pred stijenu Ajvaz-dede, da obnovimo naš nijet, naš istikamet i našu dovu, da ćemo raditi, boriti se i Bogu upućivati dovu da primi plodove našeg rada. Došli smo da obnovimo naš san o mirnoj Bosni, o boljim vremenima iz vakta Kulina-bana, o dobrim ljudima koji su hodali i koji i danas hodaju ovom prekrasnom zemljom”, istakao je Kavazović.

Čitaj još:   LONDON: Wimbledon zabranio nastup Rusima i Bjelorusima, stigla reakcija ATP- a! (foto, video)

Uputio je odgovor i onima koji pitaju šta je to Ajvatovica, kazavši da je ona duhovna smotra snage i jedinstva bosanskih muslimana…

http://iBalkan.net

BRAVO ZA SELEKTORA ZMAJEVA SPREMAN SE ŽRTVOVATI ZA BiH…

Bravo za selektora "zmajeva", spreman se žrtvovati za BiH:  Dule Read more

Dnevni horoskop za srijedu 20. jun 2018.

Dnevni horoskop za srijedu 20. jun 2018. Danas je srijeda Read more

VARLJIVO LJETO, DRASTIČNA PROMJENA VREMENA: Obilni pljuskovi i jak vjetar, temperatura pada…

OVO JE VARLJIVO LJETO, DRASTIČNA PROMJENA VREMENA: Obilni pljuskovi, jak Read more

Komentariši