IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ISKOPANI KABURI ZA 35 ŽRTAVA GENOCIDA!!

U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari danas je završeno kopanje mezara u koje će biti spušteni posmrtni ostaci 35 novoidentifikovanih žrtava genocida u Srebrenici, koje će biti ukopane na kolektivnoj dženazi 11. jula ove godine.

Nermin Alivuković, predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje 23. godišnjice genocida, rekao je za AA da je sve spremno za obilježavanje godišnjice genocida nad Bošnjacima “SZ UN-a Srebrenica” iz jula 1995. godine.

“Što se tiče priprema za obilježavanje 23. godišnjice genocida nad Bošnjacima ‘SZ UN-a Srebrenica’, mogu reći da su one privedene kraju. Iskopano je 35 kabura. Sve ostale pripreme oko parking prostora upravo se finaliziraju tako da spremno dočekujemo 11. juli i prihvat svih gostiju koji nam budu dolazili ovdje”, istakao je Alivuković.

Obavijestio je sve, koji dolaze 11. jula u Potočare, kako bi prisustvovali dženazi srebreničkim žrtvama, da su obezbijedili dovoljan broj parking prostora za autobuse i putnička vozila. Alivuković je pojasnio da je parking besplatan i da ne nasijedaju na ponude za parkiranje na ulazu u Potočare iz pravca Bratunca, koji se plaća.

“Ovih dana, kada obilježavamo 23. godišnjicu genocida suočeni smo i s pričama i nametanjima da prestanemo govoriti o genocidu i o 11. julu, da smo kao dosadili s tom pričom i da trebamo pričati o nekim drugim stvarima. Ja poručujem da dok je živih porodica onih koji su ubijeni u srebreničkom genocidu ta priča neće prestati”, poručio je Alivuković.

Čitaj još:   PITANJE no 1: Pijete li previše kafe???

Govorio je i o programu obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici.

“Razdvojili smo komemoraciju od vjerskog dijela programa. Komemoracija 11. jula počinje u 11 sati. Nikome nismo posebno slali pozivnice. Tu će biti predstavnici svih nivoa vlasti u BiH, ambasadori i njihovi zamjenici. Još uvijek nemamo potvrdu da će neko od zemalja regije tako i Evrope i svijeta prisustvovati komemoraciji, ali imamo još četiri dana. Političkih govora neće biti 11. jula”, pojasnio je Alivuković.

Kako je kazao, i ove godine očekuju između 20.000 i 30.000 gostiju na obilježavanju godišnjice genocida u Srebrenici koje će odati počast nevino stradalim žrtvama.

Alivuković je podsjetio da je jutros krenuo i Marš mira iz pravca Nezuka prema Potočarima u kojem učestvuje više od 6.000 ljudi.

“Ove godine će prvi put imati priliku da prođu i trasom dugom oko 17 kilometara, dakle, od Kameničkog brda do Buljima, identičnom trasom kojom su Srebreničani u julu ‘95. pred vojskom i policijom RS-a bježali prema Nezuku, tuzlanskoj slobodnoj teritoriji”, rekao je Alivuković.

Na toj trasi, istakao je, još uvijek postoje određeni lični predmeti Srebreničana koji su se kretali tim dijelom puta u julu ‘95.

Za kolektivnu dženazu u Potočarima 11. jula ove godine do sada su spremni posmrtni ostaci 35 osoba.

U Podrinje identifikacionom centru u Tuzli nalazi se skoro 170 identificiranih žrtava, ali uglavnom zbog nekompletnosti posmrtnih ostataka porodice se još nisu odlučile za ukop.

Čitaj još:   SREBRENICA: Bošnjaci s radošću dočekali Ramazanski bajram... (foto)

U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari dosad je smiraj pronašlo 6.575 žrtava genocida, a traga se za još oko hiljadu.

preuzeto sa stranic:  Ne zaboravimo Srebrenicu – Dont forget Srebrenica 11.07.1995

BRAVO ZA SELEKTORA ZMAJEVA SPREMAN SE ŽRTVOVATI ZA BiH…

Bravo za selektora "zmajeva", spreman se žrtvovati za BiH:  Dule Read more

Dnevni horoskop za srijedu 20. jun 2018.

Dnevni horoskop za srijedu 20. jun 2018. Danas je srijeda Read more

VARLJIVO LJETO, DRASTIČNA PROMJENA VREMENA: Obilni pljuskovi i jak vjetar, temperatura pada…

OVO JE VARLJIVO LJETO, DRASTIČNA PROMJENA VREMENA: Obilni pljuskovi, jak Read more

Komentariši