IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

PREŽIVJELA ŽRTVA GENOCIDA PORUČILA MARIĆU: ”Malo vam je što su nas poubijali i pobacali u grobnice”

Sramna izjava srbijanskog voditelja Milomira Marića koji je ugostivši u svojoj emisiji ratne zločince direktno odgovorne za genocid u Srebrenici, poput Vinka Pandurevića i Tome Kovača, kazao da: “Svake godine kada televizija prenosi, kada dođu strani državnici, oni donose mrtva tijela ko zna odakle i sahranjuju ih u Srebrenici”, izazvala je brojne reakcije u javnosti.

Premda je posve jasno da predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić kontroliše većinu medija u Srbiji, pa i Marićevu televiziju, političkih reakcija u Bosni i Hercegovni na sramno veličanje genocida i vrijeđanje žrtva nema u mjeri u kojoj bi ih trebalo biti.

Ipak, žrtve ne mogu da šute. Redakciju Vijesti.ba kontaktirao je danas, učesnik “Marša mira” Adel Šabanović, preživjela žrtva genocida. Preživio je zločin u mjesnoj zajednici Zaklopača kod Vlasenice 1992.godine, ali i Srebrenicu u julu 1995.godine.

Ogrorčen Marićevim istupom, a na putu od Kladnja prema Srebrenici, Šabanović za Vijesti.ba kaže da je bilo teško slušati kako Marić soli rane žrtvama genocida.

“Kod mene je dvadest i dvoje članova porodice ubijeno. Ogorčen sam na ono što je gospodin Marić sinoć govorio na televiziji, gdje kaže ko zna odakle mi donosimo tijela. Zaista je teško i tegobno to bilo gledati i slušati, da nam sole naše rane. Malo im je bilo što su nas poubijali, poklali, popalili i protjerali od 1992. do 1995.godine, pa su onda prenosili kosti iz primarnih grobnica u sekundarne i više grobnica, krili od onih koji su tražili naše nestale, da nam otežaju idenfikaciju”, rekao je Šabanović.

Čitaj još:   STANOVNICI ZGROŽENI, OSUDILI SVE: Snimljen još jedan par koji se bez pardona seksao na ulici... (foto, video)

“Pitao bih gospodina Marića kako bi bilo njemu da ja negiram nešto tako slično; Jasenovac, Jadovno, Gradišku ili stratišta stradanja srpskog naroda? Ja to nikad ne bih uradio, a njemu neka je na obraz i na čast”, dodaje Šabanović.

On je kazao da je djeda i oca ukopao u prvim dženazama u Potočarima ali da još uvijek traži nestale članove svoje porodice.

“Iz tri grobnice mi sakupljaju kosti njihove, tamo gdje su ih gospoda zlikovci krili, u zvorničkoj regiji i Zelenom Jadru. Neka Marić pita one koji kriju kosti naših najmilijih gdje ih kriju, i odakle ih eto mi donosimo, neka ne pita nas”, rekao je.

Šabanović je poručio da oni koji ne žele da priznaju genocid i ne poštuju presude Haškog tribunala, a ne bi, kako je kazao, poštovali ni da je u pitanju, njemački, američki, afrički ili bilo koji drugi sud, jer kod njih je sve takozvano, da makar šute i ne sole rane žrtvama.

“Malo je bilo što su nas poubijali, pobacali u grobnice, pa odvajali u dvije tri grobnice, sve je to malo bilo, pa još sada dodatno izazivaju gnjev i još kažu da je mržnja i netrpeljivost kada se govori o zločinima. Zar je ljudski prekopavati masovne grobice i kriti, i sada pitati odakle mi kosti donosimo. Neka takve stigne Božja kazna zato što nam sole rane i ništa drugo”, poručio je Šabanović.

Čitaj još:   ZA NEVJEROVATI: Ukrao autobus, a kada ga je policija zaustavila, imali su šta da vide... (foto)

(Vijesti.ba)

BRAVO ZA SELEKTORA ZMAJEVA SPREMAN SE ŽRTVOVATI ZA BiH…

Bravo za selektora "zmajeva", spreman se žrtvovati za BiH:  Dule Read more

Dnevni horoskop za srijedu 20. jun 2018.

Dnevni horoskop za srijedu 20. jun 2018. Danas je srijeda Read more

VARLJIVO LJETO, DRASTIČNA PROMJENA VREMENA: Obilni pljuskovi i jak vjetar, temperatura pada…

OVO JE VARLJIVO LJETO, DRASTIČNA PROMJENA VREMENA: Obilni pljuskovi, jak Read more

Komentariši