IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ČANAK:”Ni poslije dvadeset tri godine u našoj zemlji ne postoji jasna spremnost da se zločin osudi…”

Liga socijaldemokrata Vojvodine duboko je razočarana zbog izostanka dostojanstvenog obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici, saopćeno je iz te stranke, na 23. godišnjicu genocida.

„Nažalost, očito je da ni poslije dvadeset i tri godine od ubistva više od 8.000 muškaraca i dječaka u našoj zemlji ne postoji jasna spremnost da se zločin osudi“, izjavili su iz LSV-a. Podsjećaju da su poslanici Lige socijaldemokrata Vojvodine još prije 11 godina predložili Narodnoj skupštini Srbije da se izmjeni krivični zakon kojim bi bili sankcionisani svi pokušaji skrnavljenja uspomene na srebreničke žrtve. „Za prijedlog LSV nije bilo razumevanja!“

Dodali su da su, poslije puno otpora, 2010. godine poslanici Narodne skupštine Republike Srbije usvojili Deklaraciju o osudi zločina u Srebrenici u julu 1995. godine u kojem je ubijeno 8.000 Bošnjaka.

„Deklaracija se poziva na presudu Međunarodnog suda pravde, kojom je utvrđeno da je u Srebrenici jula 1995. godine izvršen genocid, i u tekstu se osuđuje zločin na način utvrđen presudom pomenutog suda, bez pominjanja termina genocid. Usvajanje ove deklaracije bilo je praćeno strašnom kampanjom mržnje prema njenim predlagačima. Dominirali su termini „antisrbi“ i „izdajnici“. Politika negiranja zločina, ali i ruganja žrtvama nastavila se i posle usvajanje Deklaracije. Liga socijaldemokrata Vojvodine veoma je razočarana što naše društvo još nema snage da otvoreno, jasno i bez ograda govori o zločinima u bosanskom Podrinju“, poručili su iz LSV-a.

Čitaj još:   Dnevni horoskop za 9. mart 2020. godine…

Istakli su da u dnevnim listovima nije bilo ozbiljnijih podsjećanja na Srebrenicu. Također, dodaju da u elektronskim medijima u Srbiji nije bilo specijalnih emisija o srebreničkim žrtvama.

„Sa druge strane, na nacionalnim televizijama se pojavaljuju osuđeni ratni zločinci koji bez imalo srama negiraju zločin. Cijela Evropa i cijela planeta danas će se sjetiti žrtava Srebrenice. U Srbiji će to učiniti dvije ili tri političke stranke i nekoliko organizacija za ljudska prava. Sramotno!“ Zašto se onda čuditi kada mladi ljudi skandiraju jezivu parolu „Nož, žica, Srebrenica“? Srpsko društvo mora da se suoči sa zločinima iz devedesetih godina. Bez tog suočavanja, teško je očekivati bilo kakav napredak!“, zaključili su iz Liga socijaldemokrata Vojvodine.

Čitaj još:   OVO JE GOVORIO IRINEJ: NEGIRAO GENOCID U SREBRENICI- BOŠNJACI GA PLANIRALI, POTOČARE ZVAO VOJNO GROBLJE...

izvor: patrija

BRAVO ZA SELEKTORA ZMAJEVA SPREMAN SE ŽRTVOVATI ZA BiH…

Bravo za selektora "zmajeva", spreman se žrtvovati za BiH:  Dule Read more

Dnevni horoskop za srijedu 20. jun 2018.

Dnevni horoskop za srijedu 20. jun 2018. Danas je srijeda Read more

VARLJIVO LJETO, DRASTIČNA PROMJENA VREMENA: Obilni pljuskovi i jak vjetar, temperatura pada…

OVO JE VARLJIVO LJETO, DRASTIČNA PROMJENA VREMENA: Obilni pljuskovi, jak Read more

Komentariši