IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

DANAS Crna Gora slavi Dan državnosti…

Crna Gora danas obilježava Dan državnosti, u znak sjećanja na 13. juli 1878. godine, kada je na Berlinskom kongresu priznata kao samostalna država, kao i na isti datum 1941. godine kada je narod Crne Gore počeo ustanak protiv fašizma…

PETAK: Evropa, Ekonomija, petak… 13.07. 2018, 08: 39…DANAS Crna Gora slavi Dan državnosti…

Crna Gora danas obilježava Dan državnosti, u znak sjećanja na 13. jul 1878. godine, kada je na Berlinskom kongresu priznata kao samostalna država. Istog dana 1941. godine počeo je narodni ustanak protiv fašizma.

DANAS JE Povodom Dana državnosti, predsjednik Crne Gore Milo Đukanović je sinoć priredio prijem, sa kojeg je poručio da Crna Gora obilježava Dan državnosti s ponosom i velikom nadom u doglednu bolju evropsku budućnost.

MILO Đukanović je kazao da današnje generacije u Crnoj Gori, kao i pokoljenja koja dolaze, za svoj evropski slobodarski duh imaju snažno uporište i inspiraciju u prelomnim istorijskim opštenarodnim uzletima, kao što je bio ustanak protiv fašizma 13. jula 1941. On je dodao i da je ovo godina u kojoj je državni praznik u znaku velikih jubileja.

Čitaj još:   Hrvatska danas obilježava Dan državnosti... (foto)

“Navršava se 140 godina od kada je na Berlinskom kongresu potvrđena nezavisnost Crne Gore i priznat njen međunarodno-pravni subjektivitet. Opštenarodni ustanak 13. jula 1941. godine trasirao je pravac modernog razvoja Crne Gore i porobljenoj Evropi ulio nadu u mogućnost pobjede nad fašizmom”, podsjetio je Đukanović.

On je naveo i da se navršava vijek od nelegalnih i nelegitimnih odluka Podgoričke skupštine 1918, kojima je Crna Gora kao zemlja saveznica u Velikom ratu izbrisana sa mape svijeta.

On je saopštio da se istorija postarala da današnje generacije 21. maja 2006. godine obnovom državnosti Crne Gore, mirnim putem na demokratskom referendumu, isprave i sopstvene i tuđe greške…

http://iBalkan.net

Dnevni horoskop za srijedu 20. jun 2018.

Dnevni horoskop za srijedu 20. jun 2018. Danas je srijeda Read more

VARLJIVO LJETO, DRASTIČNA PROMJENA VREMENA: Obilni pljuskovi i jak vjetar, temperatura pada…

OVO JE VARLJIVO LJETO, DRASTIČNA PROMJENA VREMENA: Obilni pljuskovi, jak Read more

Komentariši