IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

SJEĆANJE NA DAN KADA SU ŠKORPIONI STRELJALI SREBRENIČANE

Posjetom stratištu u Trnovu bit će završena 23. godišnjica obilježavanja genocida nad Bošnjacima Srebrenice u julu 1995. godine. Obilježavanje je počelo 6. aprila, a najvažniji dan je bio komemoracija, dženaza i ukop 35 žrtava genocida u Srebrenici.

Članovi porodica, rodbina i prijatelji žrtava posjetit će 17. jula stratište Godinjske Bare u Trnovu gdje su pripadnici jedinice “Škorpioni” strijeljali šest mladića iz Srebrenice 1995. godine.

Potpredsjednica Udruženja “Žene Srebrenice” Nura Begović kazala je Feni da će oko 350 osoba taj dan odati počast ubijenim žrtvama, položiti cvijeće na mjestu ubistva te da će proučiti tehvid i Jasin za žrtve.

alt – To je mjesto jednog od najstravičnijih zločina kojeg su ubice snimale, a to je samo jedan od videozapisa koje smo vidjeli. Možemo samo zamisliti kako su izgledala ubistva ostalih Srebreničana – istakla je Begović.

Šest Srebreničana je zarobila paravojna jedinica Škorpioni 17. jula 1995. godine, kamionom odvezla na lokaciju u Godinjskim Barama gdje su ih ubili.

Strijeljanje mladića je snimljeno kamerom, a snimak je kasnije prikazan u Haagu na suđenju bivšem predsjedniku Srbije Slobodanu Miloševiću.

Na snimcima, koji će kasnije obići svijet, zabilježeno je strijeljanje Safeta Fejzića (17), Azmira Alispahića (16), Sidika Salkića (36), Smaila Ibrahimovića (35), Dine Salihovića (18) i Juse Delića (25).

Posmrtni ostaci žrtava pronađeni su 1998. godine, a tijela identificirana i pokopana u Memorijalni centar Potočari.

Za taj zločin 2007. godine osuđeni su komandant jedinice Slobodan Medić i Branislav Medić na po 20 godina zatvora. Pero Petrašević, koji je priznao zločin, na 13 godina, a Aleksandar Medić je osuđen na pet godina zatvora. Aleksandar Vukov oslobođen je optužbe, jer prema odluci sudskog vijeća Srbije nije bilo dokaza da je izvršio zločin s predumišljajem.

Čitaj još:   Šta stoji iza pomame za DRŽAVLJANSTOM SRBIJE u SREBRENICI?
“Škorpioni” od ratnog plijena iz Bosne kupili roditeljima oranice

Tužilaštvo za ratne zločine iz Srbije pokrenulo je sudske postupke za oduzimanje imovine i to protiv Darka Jankovića Pufte i Gorana Savića, pripadnika jedinice “Pivarski” okrivljenih za stravične zločine u Zvorniku, kao i Aleksandra Medića, pripadnika „Škorpiona“ osuđenog za pomaganje u ubistvu muslimana u Trnovu, koji je prije četiri godine poginuo

Sumnja se da su trojica optuženih pljačkom stekla imovinu i da su kupovali zemljišta i kuće u Srbiji na imena roditelja, pa je Tužilaštvo za ratne zločine podnijelo zahtjev za oduzimanje te imovine. Tako je tokom finansijske istrage utvrđeno da roditelji Jankovića posjeduju poljoprivredno zemljište i šume u Velikoj Kamenici, kao i u Dobrači.

Njegov otac Božidar Janković vlasnik je stana od 78 kvadratnih metara u Dositejevoj ulici u Kraljevu, šume u Velikoj Kamenici na ukupnoj površini od dva hektara i 95,1 ara, kao i poljoprivrednog zemljišta ukupne površine dva hektara i 5,7 ari. Rada Janković, majka optuženog Jankovića, vlasnik je 12 akcija preduzeća “ATP- AD Kraljevo” i 99 akcija “Autotransporta” iz Kraljeva. Ona je suvlasnik građevinskog, šumskog i poljoprivrednog zemljišta u Dobrači na ukupno devet hektara i 22,39 ari. Na istoj lokaciji je suvlasnik dvije porodične kuće od 45 i 50 metara kvadratnih.

Na udaru će biti i imovina roditelja Gorana Savića u Koštunićima. Njegov otac Svetomir Savić je vlasnik poljoprivrednog zemljišta od jednog hektara i 88,88 ari. Danica Savić je vlasnica dva hektara i 96 ari. Jankoviću, Saviću i Saši Ćilerdžiću se sudi, osim za mučenje i pljačku više civila, i za ubistvo 14 osoba.

Čitaj još:   Sandžačka demokratska partija obeležila deceniju uspeha

Istragom je utvrđeno da je Milenka Medić, majka pravosnažno osuđenog Aleksandra Medića, vlasnica kuće i zemljišta od sedam ari i 89 kvadratnih metara u Ulici cara Dušana u Šidu. U istom mjestu u Ulici Srete Slavujevića ima još jednu kuću i zemljište od sedam ari i 29 kvadratnih metara. Vlasnica je poljoprivrednog zemljišta od jednog hektara i 21,41 ara kod Adaševca i 1 hektara i 21,41 ara kod Berkasova.

izvor:SB

BRAVO ZA SELEKTORA ZMAJEVA SPREMAN SE ŽRTVOVATI ZA BiH…

Bravo za selektora "zmajeva", spreman se žrtvovati za BiH:  Dule Read more

Dnevni horoskop za srijedu 20. jun 2018.

Dnevni horoskop za srijedu 20. jun 2018. Danas je srijeda Read more

VARLJIVO LJETO, DRASTIČNA PROMJENA VREMENA: Obilni pljuskovi i jak vjetar, temperatura pada…

OVO JE VARLJIVO LJETO, DRASTIČNA PROMJENA VREMENA: Obilni pljuskovi, jak Read more

Komentariši