IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Hrvati se izvinjavaju Bošnjacima zbog uvreda koje su došle iz Širokog Brijega !!

Mi se izvinjavamo čitavoj Bosni i Hercegovini zbog riječi pojedinaca jer mi Bosnu doživljavamo kao i svoju državu .

Međutim, slavlje u Mostaru, u jednom trenutku, je izgledalo nikako drukčije nego sramotno. Naime, dok su navijači prolazili ulicama Mostara, jedan dječak je uzviknuo: Nož, žica, Srebrenica.

Nož, žica, Srebrenica je srpski fašistički slogan kojim se glorifikuje genocid u Srebrenici. Da stvar bude gora, jučer je obilježena 23. godišnjica genocida u Srebrenici.

Najveći sportski uspjeh Hrvatske, historijski plasman u finale Svjetskog prvenstva u fudbalu, raspirio je na Balkanu suštu suprotnost najvažnijoj sporednoj stvari na planeti – nacionalističke strasti preko svih granica, a pogotovo granica fer-pleja. Pravila često zaboravljenog i na terenu i van njega koje jedino može fudbal da vrati svojoj suštini – loptanju, prvoj ljubavi tek prohodalog djeteta. Dok još ne zna za naciju, vjeru, boju kože, a kamoli političke predrasude.

U takvom društvu sve se gleda, s jedne strane, kroz političke strasti, a čim je tako, ne vidi se ništa dobro. Sport bi trebalo da bude slobodno nadmetanje vještina, umjeća i sposobnosti koje nije u senci politike. Dakle, sport je sve suprotno politici i političkim strastima. On je podređen fer-pleju i poštovanju protivnika, dok politika ne poznaje nikakva pravila i zasnovana je na mržnji, agresiji i frustraciji, koja vodi ka uništavanju protivnika. To je patologija – objašnjava Božović.

Čitaj još:   HRVATSKA, GRAĐANI NA ULICAMA: Nives Ivančić, tvrdi da se tlo trese svake minute, da će se i dalje tresti… (foto i video)

– Hrvatska je izgradila identitet reprezentacije s identitetom nacije, a fudbaleri imaju emotivnu razmjenu sa svojom zemljom kakvu nema niko u okruženju. Pokazali su da kad imate želju, volju i emociju, sve je moguće u sportu i to treba da slijedimo. Ne treba da budemo ljubomorni na tuđe uspjehe, nego da učimo od drugih. Lično bih više volijo da istočna Evropa po prvi put dobije svjetskog prvaka nego da opet imamo šampiona sa Zapada – zaključuje Koković.

izvor:EB

KRENULI RESTORANI I KAFIĆI: Detaljna pravila pod kojima će smjeti raditi… (foto)

Treća faza popuštanja mjera u Hrvatskpj, svoje prostore otvorit će Read more

MMF UPOZORIO: Hrvatskoj prijeti EKONOMSKA KATASTROFA! (foto)

Pandemija koronavirusa snažno utiče na ekonomske aktivnosti, pokazuju najnovije procjene Read more

Komentariši