IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

TAKO JE KAKO JE Zapadnom Balkanu decenije do standarda EU…

Perspektiva šest zemalja Zapadnog Balkana kada je riječ o članstvu u EU, u ovom izvještaju prilično je sumorna, a među brojnim preprekama se, osim “hronične ekonomske stagnacije” pominju i konstantni bilateralni sporovi i etnički konflikti…

SARAJEVO, BEOGRAD: Evropa, Region, Crna Hronika…17.07. 2018, 12: 09…TAKO JE KAKO JE Zapadnom Balkanu decenije do standarda EU…

BiH, Makedoniji, Srbiji i ostalim državama Zapadnog Balkana biće potrebno 50 ili 60 godina da dostignu životni standard EU, navodi se u izvještaju britanskog Komiteta za vnjske poslove, koji je objavljen uoči nedavnog Samita u Londonu, preneo je regionalni portal http://iBalkan.net

“Zapadni Balkan je od nasilnih konflikta devedesetih godina prevazišao brojne probleme, ali tu se dobri haberi i  vijesti iz ovog regiona završavaju. On ostaje opterećen čitavim setom isprepletanih problema. Sve ovo ne može da se uzme zdravo za gotovo. Problemi su u međuvremenu pogoršani, a lokalne elite imaju interes da zadrže status kvo”, navodi se u izvještaju.

Marko Savković iz Beogradskog fonda za političku izuzetnost, međutim, ne slaže se u potpunosti da će proći decenije do našeg članstva kaže da će ulazak Srbije u EU zavisiti od vodećih država Unije, a ne od Brisela.

– Problem je što Francuska i Njemačka nemaju zajednički stav po tom pitanju. Nije da se Manuel Makron protivi proširenju. On zapravo želi da se EU reformiše po francuskim principima, pa onda da se razgovara o prijemu novih članica. Proširenje u tom smislu može da bude žrtva. Mi i dalje imamo perspektivu da u 2025. budem ospremni za ulazak u EU i Vlada bi trebalo da se drži tog roka. Uostalom, sprovođenje reformi koje se traže u pregovaračkom procesu u interesu su našeg razvoja. Ne treba odustati – rekao je Savković.

Čitaj još:   Večeras je mubarek noć Lejletu- l -miradž: Na sedždi vjernik se najviše uzdiže i biva najbliži Allahu... (foto i video)

Balknski stručnjaci, inače, navode da su dramatične procjene iz britanskog izvještaja da ćemo tek za 50 ili 60 godina dostići životni standard EU relane, ali i da nisu jedine. Pominju da prema izvještaju Svjetske banke postoje još dvije prognoze – optimistična po kojoj ćemo živjeti kao građani EU za “samo” 40 godina i ona najcrnja po kojoj će se to dogoditi za čak 200 godina.

U izvještaju britanskog Komiteta konstatuje se i da je prije manje od 25 godina na Zapadnom Balkanu bio rat, kao i da se ovdje dogodilo i “najekstremnije nasilje prema civilima u Evropi od okončanja Drugog svjetskog rata”.

U tom dokumentu citira se Dimitar Bečev sa Univerziteta u Severnoj Karolini.

– Prevaziđeni su mnogi problemi koji su devedesetih godina doveli do nasilnih sukoba, ali tu se završava dobra vijest i pozetivni haberi. Situaciju na Zapadnom Balkanu i dalje otežavaju bilateralni sporovi, etnički konflikti”, naveo je Bečev.

Takođe, u britanskom izvještaju govori se i o ne tako velikoj popularnosti proširenja EU među građanima u državama članicama.

Čitaj još:   MIRALIM PJANIĆ I LAVINA SA BOSFORA:"Ovo je prava i jedina istina o kršenju discipline u Sarajevu..." (foto)

Timoti Les, direktor agencije Nova Evropa iz Kembridža, pominje da 39 odsto građana podržava prijem novih članica, dok se 49 odsto njih tome apsolutno protivi.

– Sudeći po trenutnoj putanji, Zapadnom Balkanu trebaće decenije da se pridruže EU – ocjenio je Les…

http://iBalkan.net

BRAVO ZA SELEKTORA ZMAJEVA SPREMAN SE ŽRTVOVATI ZA BiH…

Bravo za selektora "zmajeva", spreman se žrtvovati za BiH:  Dule Read more

Dnevni horoskop za srijedu 20. jun 2018.

Dnevni horoskop za srijedu 20. jun 2018. Danas je srijeda Read more

VARLJIVO LJETO, DRASTIČNA PROMJENA VREMENA: Obilni pljuskovi i jak vjetar, temperatura pada…

OVO JE VARLJIVO LJETO, DRASTIČNA PROMJENA VREMENA: Obilni pljuskovi, jak Read more

Komentariši