IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

DUBROVNIK: DŽEPAROŠI su žene, prepoznaju se po ”modnom dodatku”….

DŽEPAROŠI su žene, najlakše ih je prepoznati po jednom neobičnom ”modnom dodatku”… dok se turisti primiču vratima samostana Male braće kako bi razgledali Piettu, ”pridružena članica” izvlači se na začelje grupe i kreće u akciju…

DUBROVNK: Evropa, Crna Hronika…20.07. 2018, 13: 49… DUBROVNIK: DŽEPAROŠI su žene, prepoznaju se po ”modnom dodatku”…

A sve se krađe ne prijavljuju niti ih policija bilježi jer zbog organiziranog i ograničenog boravka unutar zidina i u Dubrovniku općenito, gosti s kruzera često uopće nemaju vremena prijaviti krađu…

Dok ostali prate vodiča, žena vješto otvara patent zatvarač ruksaka turista, te zavlači ruku u torbicu gošće do njega.

Sve što izvuče, vješto posprema u torbu za plažu koja joj visi o ramenu. I prije nego su turisti uopće primijetili da su pokradeni, žena se neprimijećena udaljava i kreće u lov na nove žrtve.

Priča je to prodavačice u suvenirnici u historiskoj jezgri Grada koja je svjedočila klasičnom primjeru sezonske krađe, a događaju se svakodnevno.

Uz to, nerijetko tek nakon povratka na kruzer postanu svjesni da su ukradeni, a tada je, ako krađu i žele prijaviti, već je prekasno.

Počiniteljice krađa i ove su godine većinom državljanke Bugarske. Osjetno je manje džeparoša iz Rumunjske, ali je stoga uočena nova grupa dugoprstića – to su stanovnice Međimurja i sjeverozapadnog dijela Hrvatske.

Policijski inspektori koji prate ovu problematiku kažu da ih odaju neobični detalji: ljetni šeširi širokog oboda. Takav ‘modni dodatak’ lupežice biraju jer im baca sjenu na lice te ih se kasnije, u slučaju da ih uhite, turisti i(li) svjedoci teže prepoznaju.

Čitaj još:   PROMOCIJA KNJIGE VLADANA DJOKIĆA '' TRAGOVI PROŠLOSTI''-Priče o duši stare PAZARSKE ČARŠIJE

Prema podacima PU dubrovačko- neretvanske, broj zabilježenih kaznenih djela na štetu inostranih državljana tijekom nekoliko posljednjih godina približno je jednak: ”Svake godine bilježimo oko 50 kaznenih djela imovinskog kriminaliteta na štetu stranaca. Konkretno, protekle godine su zabilježena 44 imovinska delikta, dok ih je 2016. godine bilo 55, a tijekom 2015. – 54. Međutim, do kraja juna ove godine već je zabilježeno 35 imovinskih kaznenih djela”.

“Najčešće se radi o kaznenim djelima počinjenima na području stare gradske jezgre, gdje počinitelji koriste veliku koncentraciju ljudi na malom prostoru”, ističe policijska službenica za odnose s javnošću Andrijana Biskup te napominje:

 ”Navedene brojke svakako treba posmatrati u kontekstu broja turista koji godišnje posjete područje Dubrovnika, a kojih je u prošloj godini bilo oko 3 miliona, računajući i goste s kruzera, te stoga nikako ne možemo govoriti o trendu koji Dubrovnik čini opasnim gradom.”

”Upravo suprotno, Dubrovnik i područje Dubrovačko- neretvanske županije već godinama slove kao sigurno turističko odredište, što nas čini prepoznatljivim u svijetu”, kažu iz policije i dodaju kako je to rezultat planiranja i preventivnih aktivnosti koje najjužnija hrvatska PU poduzima samostalno i u suradnji s drugima radi jačanja sigurnosti.

Čitaj još:   DUBROVNIK Kuće i ulice pod vodom, poplavljeni hoteli, vatrogasci spašavali ljude...

Iako se očekuje manje potkradanja turista, odlučujući će čimbenik uvijek biti – gužve. A njih je i dalje previše…

http://iBalkan.net

SKANDAL u prilogu TVCG: Dubrovnik trebalo SRAVNITI sa zemljom…

Televizija Crne Gore je juče u dnevniku emitovala prilog povodom Read more

CETINJE, 1992: Oni su PRVI zapjevali ”OPROSTI NAM DUBROVNIČE” (video)

Na Cetinju je 1.februara 1992. godine održan miting koji je Read more

DUBROVNIK: Gradonačelnik, upozorio,”Korona ili sezona- ne može oboje…” (foto)

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković upozorio je građane da ne mogu Read more

Komentariši