IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Svečano otvorena Nafaka džamija u Bihaću…

Nakon što su gotovo sedamnaest godina strpljivo čekali administrativne dozvole i ostale potrebne dokumente, a zatim ubrzano krenuli u njenu izgradnju kojoj su zbog velikog broja donacija koje su pristizale isključivo od lokalnog krajiškog stanovništva, dali ime ”Nafaka džamija” danas je otvoren ovaj novosagrađeni vjerski objekat u bihaćkom naselju Ribić…

Bihać: Evropa, Kultura, Zanimljivosti…22.07. 2018, 10: 09… Svečano otvorena Nafaka džamija u Bihaću…

Zahvaljujući velikom trudu i naporu mještana naselja Ribić i svesrdne pomoći njihovih komšija iz susjednih mjesnih zajednica, ali i drugih gradova Bosanske krajine, džamija je završena za samo godinu dana…

Otvorenju džamije prisustvovale su brojne zvanice, među kojima Husein- ef. Kavazović, reisu- l -ulema Islamske zajednice u BiH, Šemsudin Dedić, federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Husein Rošić premijer Unsko- sanskog kantona, kao i Šuhret Fazlić gradonačelnik Bihaća.

Pohvalivši narod Krajine ističući kako su se iz tog dijela Bosne i Hercegovine kroz historiju pojavljivale inteligentne, hrabre, iskrene i vrijedne ličnosti kakav je bio i reisu-l-ulema Džemaludin ef. Čaušević, reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović je istako značaj istinske uleme i predvodnika u narodu, kazavši da oni uvijek moraju biti posvećeni čovjeku kao jedinki i narodu kao zajednici.

Čitaj još:   RODITELJI IZ PAKLA: Mučili ćerku (5) jer je debela i na kraju je ubili!

“Iz džamije muslimani kreću u svoj bračni, porodični, komšijski i svekoliki život. U džamijama se postavljaju i ostvaruju sve čovjekove pojedinačne i kolektivne mogućnosti. Kroz džamiju i džemat muslimani jedni druge bolje upoznaju, približavaju i prilagođavaju svoje potrebe i stavove i udružuju se u postizanju određenih planova i ciljeva, te kroz saradnju i komunikaciju učvršćuju svoje bratske odnose“, kazao je Spahić.

Na kraju svečanosti, reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović uručio je vakufname trojici vakufa koji su dali najviše sredstava za izgradnju džamije.

Sakib Hadžić je dao 35.000 KM, a s obzirom da je umro nije mu uručena vakufnama već će naknadno biti uručena njegovom sinu. Muharem Trešnjić je za džamiju također izdvojio 35.000 KM, kao i vlasnik poduzeća Ilma d.o.o koji je donirao 25.000 KM.

S obzirom da se Muharem, pored donacije koju je dao u novcu i fizički angažirao, te radeći na džamiji dodatno pridonio njenoj izgradnji, njemu je pripala čast da prvi otvori objekat nove ljepotice u Ribiću, a reisu-l-ulema Kavazović mu je lično uručio ključeve.

Tako je činom otključavanja Nafaka džamija i zvanično otvorena, nakon čega je u njoj klanjan prvi namaz…

Čitaj još:   KENANA Strujić- Harbić: Najvažnije da Ustavni sud od ponedjeljka počne da radi, vidjećemo jesu li svi za kompromis...

http://iBalkan.net

MASOVNA TUČA MIGRANATA: Tuklo se više od 300 ljudi, ima i teško povređenih…

Masovna tuča migranata dogodila se u privremenom prihvatnom centru "Bira" Read more

MIGRANTI ZAUZELI PRIVATNU KUĆU, POLICIJA REAGOVALA: Vidite urnebesni OBRAČUN… (VIDEO)

Gotovo svakodnevno dolaze izbjeglice koje žele da se domognu zemalja Evropske Read more

Vatra i neizvjesnost pod vedrim nebom na 12 stepeni C

NEKOLIKO Stotina migranata, među kojima se nalaze i žene i Read more

Komentariši