Categories: Početna

Svečano otvorena Nafaka džamija u Bihaću…

Nakon što su gotovo sedamnaest godina strpljivo čekali administrativne dozvole i ostale potrebne dokumente, a zatim ubrzano krenuli u njenu izgradnju kojoj su zbog velikog broja donacija koje su pristizale isključivo od lokalnog krajiškog stanovništva, dali ime ”Nafaka džamija” danas je otvoren ovaj novosagrađeni vjerski objekat u bihaćkom naselju Ribić…

Bihać: Evropa, Kultura, Zanimljivosti…22.07. 2018, 10: 09… Svečano otvorena Nafaka džamija u Bihaću…

Zahvaljujući velikom trudu i naporu mještana naselja Ribić i svesrdne pomoći njihovih komšija iz susjednih mjesnih zajednica, ali i drugih gradova Bosanske krajine, džamija je završena za samo godinu dana…

Otvorenju džamije prisustvovale su brojne zvanice, među kojima Husein- ef. Kavazović, reisu- l -ulema Islamske zajednice u BiH, Šemsudin Dedić, federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Husein Rošić premijer Unsko- sanskog kantona, kao i Šuhret Fazlić gradonačelnik Bihaća.

Pohvalivši narod Krajine ističući kako su se iz tog dijela Bosne i Hercegovine kroz historiju pojavljivale inteligentne, hrabre, iskrene i vrijedne ličnosti kakav je bio i reisu-l-ulema Džemaludin ef. Čaušević, reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović je istako značaj istinske uleme i predvodnika u narodu, kazavši da oni uvijek moraju biti posvećeni čovjeku kao jedinki i narodu kao zajednici.

“Iz džamije muslimani kreću u svoj bračni, porodični, komšijski i svekoliki život. U džamijama se postavljaju i ostvaruju sve čovjekove pojedinačne i kolektivne mogućnosti. Kroz džamiju i džemat muslimani jedni druge bolje upoznaju, približavaju i prilagođavaju svoje potrebe i stavove i udružuju se u postizanju određenih planova i ciljeva, te kroz saradnju i komunikaciju učvršćuju svoje bratske odnose“, kazao je Spahić.

Na kraju svečanosti, reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović uručio je vakufname trojici vakufa koji su dali najviše sredstava za izgradnju džamije.

Sakib Hadžić je dao 35.000 KM, a s obzirom da je umro nije mu uručena vakufnama već će naknadno biti uručena njegovom sinu. Muharem Trešnjić je za džamiju također izdvojio 35.000 KM, kao i vlasnik poduzeća Ilma d.o.o koji je donirao 25.000 KM.

S obzirom da se Muharem, pored donacije koju je dao u novcu i fizički angažirao, te radeći na džamiji dodatno pridonio njenoj izgradnji, njemu je pripala čast da prvi otvori objekat nove ljepotice u Ribiću, a reisu-l-ulema Kavazović mu je lično uručio ključeve.

Tako je činom otključavanja Nafaka džamija i zvanično otvorena, nakon čega je u njoj klanjan prvi namaz…

http://iBalkan.net

BRAVO ZA SELEKTORA ZMAJEVA SPREMAN SE ŽRTVOVATI ZA BiH…

Bravo za selektora "zmajeva", spreman se žrtvovati za BiH:  Dule Read more

Dnevni horoskop za srijedu 20. jun 2018.

Dnevni horoskop za srijedu 20. jun 2018. Danas je srijeda Read more

VARLJIVO LJETO, DRASTIČNA PROMJENA VREMENA: Obilni pljuskovi i jak vjetar, temperatura pada…

OVO JE VARLJIVO LJETO, DRASTIČNA PROMJENA VREMENA: Obilni pljuskovi, jak Read more

admin

Share
Published by
admin

Recent Posts

VIC DANA: MILE uposlen u vladi RS- a, vraća se kući sa zakašnjenjem, na vratima čeka ga žena STANA i pita, gdje su ti čovječe… (foto)

Nasmijte se uz naš odabir vica dana!!! PALE: Regija, Zanimljivosti, ponedeljak, 29, 04. 2024…17: 42……

9 sati ago

Aleksandra Bosnić- ĐURIĆ: Da li je „Srpski svet“ samo kulturni koncept? (foto)

GRAĐANSKO DRUŠTVO I NJEGOVI (NE)PRIJATELJI: Od 2020. do 2024. godine postalo je jasno da od…

9 sati ago

PPO “Lovćenske straže 1990”: Podrška rezoluciji UN o genocidu u Srebrenici… (foto, video)

Patriotski pokret otpora „Lovćenske straže 1990“ se obavezao da će se maksimalno založiti da se…

10 sati ago

Bivši gospodar SAO Budva, godinama prolazi ispod radara… (foto, video)

Kako su godinama unazad funkcionisali nadležni organi i inspekcije najbolje govori primjer bivšeg predsjednika Opštine…

10 sati ago

STJEPAN Stipe Mesić: Srbija je mala država na Balkanu, i dalje ima ljudi koji ciljaju na srpsku ekspanziju… (foto, video)

Za sve one koji misle da Srbija može da postane velika država, kažem da je…

11 sati ago

Dnevni horoskop za 30. april 2024. godine

Pročitajte najdetaljniji dnevni horoskop koga vam svakodnevno pripremaju najpoznatiji astrolozi sa naših područja- Ovnu prija…

11 sati ago

This website uses cookies.