IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Gökçeada: Otok koji Turska nikako nije htjela da prepuste Grcima…

Otok je naseljen od kada postoji historija. Prvobitno je predstavljalo koloniju Persijanaca, Atinjana, Spartanaca, Rimljana, Vizantijaca, Venecijanaca, Osmanlija, pa konačno i Turaka…

ISTANBUL: Evropa, Putovanja,Zabava,Zanimljivosti…23.07. 2018, 21: 49…Gökçeada: Otok koji Turska nikako nije htjela da prepuste Grcima…

Gökçeada, smještena je između Dardanelskog prolaza i Saroskog zaliva, nedaleko od provincije Ćanakale, otok Gokčeada je sinonim za zelenilo, ali i netaknutu arhitekturu. Turci vole da ga zovu “nebeski otok”, a jedinstven je i ostrvski život Turaka koji na njemu žive, a za kojim pate njihovi sunarodnici na kopnu…

Stanovništvo je ostalo pretežno grčko do šezdesetih godina, kada su mnogi emigrirali zbog razmjene stanovništva i tek onda su počeli Turci da se naseljavaju…

Iako je stanovništvo pretežno tursko, na otoku je i dalje veliki broj Grka, koji su uspjeli da se vrate u svoje domove, a imaju i podršku vlasti i nevladinih organizacija.

Tako je prošle godine posle 49 godina uspješno otvorena privatna grčka škola na ovom otoku…

“Usporeni” otok…

Gokčeada je takođe i prvo “usporeni” otok na planeti. Šta to znači???

Kao dio pokreta Slow, projekat pod nazivom Cittaslow uključuje poboljšanje kvaliteta života u gradovima usporavajući svoj ukupni tempo kroz zaštitu karakteristika i lokalne kulture, uključujući arhitekturu, prirodu, umjetnost i proizvode.

Čitaj još:   Rus bježeći od mobilizacije završio u Visokom: Franjevci ga našli smrznutog i spasili mu život...

Kao rezultat projekta, arhitektura je ostala netaknuta, a prehrambeni proizvodi nastali na otoku su 100% organski.

Otok je dug 30 kilometara zahvaljujući neprestanom povjetarcu pridobilo je sve zaljubljenike u vodene sportove. Pinarbasi je najduža peščana plaža na otoku, Ajdinćik je najbolja lokacija za surf na vodi, Kefalos Burnu za kajt surfing, a na plaži Marmaros imate i vodopad.

Slano jezero je takođe atrakcija koja se ne može zaobići, a crna sumporna glina u kojoj možete da se kupate poznata je po svojim isceliteljskim sposobnostima.

Gdje se smjestiti???

Kalekoy, nazvan po vizantijskom zamku koji se nekada nalazio na otoku, idealna je lokacija za smještaj ako želite da se nalazite pored obale mora i uživate u hrani i piću u nekoj od obližnjih taverni dok se sunce sprema za zalazak.

Takođe, postoji široka lepeza smještaja na otoku koja se proteže od kampovanja do hotela sa pet zvjezdica. Najkreativniji hotel u Kalekoiju je svakako Anemos, koji pruža možda i najljepši pogled na otoku.

Inače, otok je lejti uglavnom rezervisano za stanovnike Istanbula jer se nalazi na samo pet sati vožnje do Kabatepe, odakle se prelazi trajektom.

Čitaj još:   DNEVNI HOROSKOP ZA 27. JUN 2018. GODINE

Savršeno odmaralište za sve one koji vole tradicionalne bijele kućice, kaldrmisane ulice i grčko- turski mentalitet…

http://iBalkan.net

BRAVO ZA SELEKTORA ZMAJEVA SPREMAN SE ŽRTVOVATI ZA BiH…

Bravo za selektora "zmajeva", spreman se žrtvovati za BiH:  Dule Read more

Dnevni horoskop za srijedu 20. jun 2018.

Dnevni horoskop za srijedu 20. jun 2018. Danas je srijeda Read more

VARLJIVO LJETO, DRASTIČNA PROMJENA VREMENA: Obilni pljuskovi i jak vjetar, temperatura pada…

OVO JE VARLJIVO LJETO, DRASTIČNA PROMJENA VREMENA: Obilni pljuskovi, jak Read more

Komentariši