IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ISTANBUL: Policija, na Bosforu, za tri godine spriječila 645 samoubistava na tri mosta…

Turska policija spriječila je u protekle tri godine, 645 osobe u samoubilačkom pokušaju skakanja sa tri istanbulska mosta preko Bosfora…

ISTANBUL: Evropa, Crna Hronika, Tehnologija…23.07. 2018, 06: 49…ISTANBUL: Policija, na Bosforu, za tri godine spriječila 645 samoubistava na tri mosta…

Direkcija za sigurnost u Istanbulu je 2015. godine formirala poseban policijski odred “pregovarača“ koji broji 24 policajca, a čija zadaća je da patroliraju mostovima u Istanbulu i sprječavaju samoubilačke pokušaje skakanja u Bosfor…

Istanbulski mostovi “Fatih Sultan Mehmet“, “Yavuz Sultan Selim“ i “Most šehida 15. jula” nerijetko su poprište samoubilačkih pokušaja.

Pripadnici policijskog tima pregovarača prošli su dodatne obuke iz psihologije, komuniciranja u kriznim situacijama, kontrole bijesa i čitanja govora tijela.

Član tog tima Mehmet Ali Demir izjavio je kako na zadatku uvijek prvo pokušaju upoznati osobu koju trebaju odgovoriti od samoubistva.

“Pregovore baziramo na informacijama koje prikupimo o osobi. Prvo uklonimo sve druge osobe s mosta i sat ili sat i pol ne pokušavamo ostvariti fizički kontakt s osobom s kojom pregovaramo“, kazao je još jedan član tima pregovarača Saadettin Cakir.

Čitaj još:   MILO Đukanović: Upozoravao sam na akcije Rusije, žele geopolitičku poziciju SSSR, a ne shvataju da je to nemoguća misija... (foto, video)

Ističući kako je sretan da može priskočiti u pomoć ljudima koji su pokušali ruku dići na sebe, Cakir je kazao da mu je jedne prilike došao mladić s fakultetskom diplomom i zahvalio mu se što ga je ranije spasio na mostu.

“Sjećam se kako je visio na ogradi mosta. Primijetio sam da mu ruke klice i pritrčao mu. Kad sam ga prigrlio uzviknuo je, spasi me brate“, kazao je Cakir.

I Fikret Erdogan, još jedan iz tima pregovarača, tvrdi da je važno da su pregovarači obučeni za to i da blagovremeno shvate motiv zbog kojeg se osoba želi ubiti…

http://iBalkan.net

LP: Jezive prijetnje novinarima Gradske TV pravi rezultati izbora u Podgorici…

Liberalna partija oštro osuđuje prijetnje koje su dobili novinari Gradske Read more

Komentariši