IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

BRISEL: PEKING I KINA “prave, trojanske konje” od zemalja Zapadnog Balkana”

Han upro prstom u CG kao mogućeg ‘kineskog trojanskog konja’… Kineska kombinacija kapitalizma i političke diktature mogla bi da privuče pojedine lidere u regionu na jugoistočnom krilu kontinenta- rekao je Johanes Han za portal Politiko…

BRISEL: Globus, Politika, Ekonomija, 29.07. 2018, 12: 50…BRISEL: PEKING I KINA “prave, trojanske konje” od zemalja Zapadnog Balkana”…

Evropski komesar za proširenju i susjedsku politiku Johanes Han upozorio je na ulogu Kine na Zapadnom Balkanu, uz napomenu da bi Peking mogao da pretvori u “trojanske konje” zemlje koje će jednog dana biti članice EU.

Kako navodi evropski komesar, iako u poslednjih nekoliko godina postoji zabrinutost zbog uloge Rusije na Balkanu, više razloga ima za neprijatnost zbog Kine, koja ima značajna ulaganja u infrastrukturne projekte na tom području.

Na pitanje o mogućnosti da Peking stvori “trojanskog konja”, koristeći finansijsku snagu kako bi stekao političku kontrolu nad zemljama koje teže pridruživanju EU, Han je podsjetio da je auto- put u Crnoj Gori izgradila i finansirala upravo Kina.

– To je upravo slučaj sa čuvenim auto putem u Crnoj Gori. Ovo je neka vrsta šablona, ili da kažemo poslovnog modela Kineza da ponude više ili manje privlačne pozajmice, a zatim, ukoliko im ne služite, oni to pretvore u kapital – rekao je Han, upozorivši da treba biti svijestan strateškog koncepta Kine i reagovati na adekvatan način.

Čitaj još:   OVO JE GOVORIO IRINEJ: NEGIRAO GENOCID U SREBRENICI- BOŠNJACI GA PLANIRALI, POTOČARE ZVAO VOJNO GROBLJE...

To će, ocijenio je Han, biti jedan od najvećih izazova za Evropu.

Navodi da se slaže s Makronom da bi Unija, prije planiranja proširenja, trebalo da se usredsredi na reformisanje bloka, ali naglašava da građani zemalja Zapadnog Balkana “imaju pravo da postanu građani EU” i da se reforme i pregovori mogu sprovoditi u isto vrijeme.

Ističe da je Unija suočena sa izborom između “izvoza stabilnosti u region i uvoza nestabilnosti u blok”.

Han je izrazio uvjerenje da bi pregovori sa Albanijom i Makedonijom mogli početi tokom sledeće godine, te da je to veoma obiman posao za koji se nada da može biti završen u roku od 14 mjeseci.

S obzirom na to da trenutni planovi Unije ostavljaju BiH i samoproglašeno Kosovo bez makar privremenog roka za početak pregovora, Han kaže da izdijeljena politička struktura BiH, kao rezultat Dejtonskog sporazuma iz 1995, mora da se promijeni, a kao jednu od velikih prepreka za Prištinu navodi odnos sa Beogradom koji, kaže, mora da se riješi.

Han je napomenuo i da se vlast Kosova u većoj mijeri oslanja na prihod od carina i da to mora da se promijeni prije nego što bude moguće pridruživanje jedinstvenom tržištu EU.

Čitaj još:   VRIJEME NAREDNIH DANA: Nestabilno s padavinama... (foto)

http://iBalkan.net

TUGA SE NADVILA NAD SARAJEVOM: NA AHIRET PRESELIO MLADI POLICAJC KEMAL ALJIĆ…

Na području Općine Ilidža u nedjelju navečer samoubistvo je izvršio Read more

LP: Jezive prijetnje novinarima Gradske TV pravi rezultati izbora u Podgorici…

Liberalna partija oštro osuđuje prijetnje koje su dobili novinari Gradske Read more

Komentariši