IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Grom udario u munaru Arap džamije

Tokom nevremena koje je danas oko 14.30 sati zahvatilo Novi Pazar udar groma je oštetio munaru Arap džamije u centru grada i oštetio ga. Jak prasak groma čuo se u užem centru grada, a povrijeđenih nije bilo.

Centralnu, Arap džamiju, u Novom Pazaru, koja već duže vreme nije u funkciji, pogodio je grom  i značajno je oštetio minare. Ovo je i malo oštećenje kada se uzme u obzir kakva šteta je načinjena navodnim renoviranjem i pretvaranjem dzamije u poslovne prostore, iza koje stoji Islamska zajednica.

Gradjani koji su se u to vrijeme zatekli u blizini ispričali su da se začuo jak prasak i da su zatim sa minareta pali dijelovi fasade i komadi cigle. Na minaretu je nakon udara groma ostala rupa.

 Arap džamije, jednog od najstarijih građevinskih i vjerskih objekata u gradu iz prve polovine 16. vijeka. Arap ili Hasan Čelebi džamija se spominje u popisu iz 1528. godine i jedna je od najstarijih objekata u Novom Pazaru izgrađen u vrijeme Osmanlija.

Čitaj još:   VIC DANA, LJETO BEZ SUNCA: Mujo i opekotine od sunca...

Grom je na vrhu munare napravio otvor i vidno oštećenje, a s munare su popadali dijelovi cigle i maltera. Radnici koji su radili na restauraciji džamije tokom udara su se nalazili u neposrednoj blizini, ali niko od njih i prolaznika nije povrijeđen.

Mešihat Islamske zajednice u Srbiji (IZuS) je sredinom maja 2018. godine započeo restauraciju Arap džamije. S džamije je skinuta krovna konstrukcija i i zbog jakih kiša jedan dio objekta se urušio. Način restauracije džamije naišao je na osudu predstavnika dijela javnosti i lokalnih vlasti.

Arap džamija se nalazi u centru Novog Pazara i od prije dvije godine zatvorena je za vjernike.

Prilog pripremio:Senad Senko Župljanin

http://www.ibalkan.net/

NOVI PAZAR: Broj zaposlenih i nezaposlenih skoro izjednačen… (foto, video)

Novi Pazar je godinama po stopi nezaposlenosti u vrhu republičke Read more

Novi Pazar- VELIKA ISTINA: Sandžačke plate mnogo niže od republičkog proseka… (foto, video)

Prosečne zarade u sandžačkim opštinama, minulog septembra, nastavile su da Read more

Komentariši