IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Preminuo Alija Behmen, bivši gradonačelnik Sarajeva i premijer Federacije BiH…

Bivši gradonačelnik Sarajeva, premijer Federacije BiH i član Socijaldemokratske partije BiH Alija Behmen preminuo je u 78. godini života…

SARAJEVO: Region, Zanimljivost, srijeda 01.VIII. 2018, 11: 40… Preminuo Alija Behmen, bivši gradonačelnik Sarajeva i premijer Federacije BiH…

Informaciju je za medije potvrdio Irfan Čengić, generalni sekretar SDP- a…

Gospodin Behmen preminuo je jutros. Prije desetak dana pretrpio je moždani udar”, kratko je kazao Čengić.

Alija Behmen rođen je 25. decembra 1940. godine u Splitu. Godine 1969. diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu, a 1974. godine odbranio magistarski rad iz oblasti marketinga. Na Ekonomskom fakultetu odbranio doktorsku disertaciju iz oblasti modeliranja transportnih troškova i njihov utjecaj na reprodukciju i razvoj privrede.

Po završetku fakulteta, radio na Ekonomskom institutu u Sarajevu, a od maja 1970. godine radio u ŽTO Sarajevo na odgovornim dužnostima tehnoloških i ekonomskih funkcija, te zamjenika predsjednika i predsjednika Poslovodnog odbora ŽTO-a Sarajevo. U periodu od 1978. do 1980. godine bio predsjednik PO Radne organizacije Interšped, kada je izabran za docenta na Fakultetu za saobraćaj i komunikacije, gdje je do danas bio vanredni profesor.

Čitaj još:   TROJICA SRBA UHAPŠENA U HRVATSKOJ: Evo kako su "AKCIJALI"po odmorištima... (foto)

Od marta 2001. godine do kraja 2003. godine Alija Behmen obavlja funkciju premijera Federacije Bosne i Hercegovine Na općim izborima 1998. godine, kao kandidat SDP-a BiH izabran za poslanika u Skupštini Kantona Sarajevo i zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

Na Općim izborima u BiH 2006. godine je izabran za poslanika u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine. U januaru 2009. prestao mu je poslanički mandat, kada je izabran na funkciju gradonačelnika Sarajeva.

Tačno vrijeme i mjesto ukopa i sahrane Alije Behmena, znaće se kasnije…

http://iBalkan.net

Dnevni horoskop za srijedu 20. jun 2018.

Dnevni horoskop za srijedu 20. jun 2018. Danas je srijeda Read more

VARLJIVO LJETO, DRASTIČNA PROMJENA VREMENA: Obilni pljuskovi i jak vjetar, temperatura pada…

OVO JE VARLJIVO LJETO, DRASTIČNA PROMJENA VREMENA: Obilni pljuskovi, jak Read more

Komentariši