IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ANKARA Reakcija Turske na odluku SAD-a o uvođenju sankcija turskim ministrima…

Ministarstvo spoljnih poslova Republike Turske uputilo je oštar protest sankcijama koje je Ministarstvo trezora Sjedinjenih Američkih Država (SAD) objavilo je predhodne noći…

ANKARA: Globus, Politika, Zanimljivost, srijeda 02.VIII. 2018, 05: 50…ANKARA Reakcija Turske na odluku SAD-a o uvođenju sankcija turskim ministrima…

Pozivamo administraciju SAD-a da odustane od te pogrešne odluke. Bez odlaganja ćemo odgovoriti istom mjerom na agresivni pristup SAD-a, koji ničemu ne doprinosi, navodi se u saopćenju Ministarstva spoljnih poslova Republike Turske…

Odluke koje su donesene protiv naše dvojice uvaženih ministara nisu u skladu s državničkom ozbiljnošću, niti se mogu objasniti pravnim i pravosudnim pojmovima”, navodi se u reakciji turskog Ministarstva.

Ističući kako američka odluka o sankcijama predstavlja bezobrazno uplitanje u turski pravosudni sistem, u saopćenju turskog Ministarstva navodi se kako je ta odluka oprečna suštini bilateralnih odnosa i kako će bez sumnje ugroziti konstruktivne napore u pravcu rješavanja problema između dviju zemalja.

“Pozivamo administraciju SAD-a da odustane od te pogrešne odluke. Bez odlaganja ćemo odgovoriti istom mjerom na agresivni pristup SAD-a, koji ničemu ne doprinosi”, navodi se u saopćenju iz Ankare.

– Saopćenje Bijele kuće o sankcijama koje predstavlja uplitanje u rad turskog pravosuđa…

Glasnogovornica Bijele kuće Sarah Sanders izjavila je da će SAD uvesti sankcije turskom ministru pravde Abdulhamitu Gulu i ministru unutrašnjih poslova Suleymanu Soylu, a povod za sankcije je navela to što je američki svećenik Andrew Brunson još uvijek nije pušten na slobodu zbog sudskog postupka koji se protiv njega vodi u Turskoj.

Čitaj još:   Vic dana Nata i lajkanje...

“Naredbom predsjednika Trumpa, Ministarstvo trezora SAD-a uvodi sankcije turskim ministrima unutrašnjih poslova i pravde koji su učestvovali u procesu hapšenja i određivanja pritvora svećeniku Brunsonu”, kazala je Sanders.

Ona je najavila da će imovina, ako postoji, dvojice turskih ministar u SAD-u biti blokirana. Nedugo zatim američko Ministarstvo trezora objavilo je pisano saopćenje u kojem se navodi da su turski ministru Gul i Soylu stavljeni na listu sankcionisanih zbog njihove uloge u hapšenju i pritvoru svećenika Brunsona.

SAD zamrzava eventualnu imovinu na njenom tlu i zabranjuje trgovinske odnose s Amerikancima za sva lica koja uvrsti na listu sancija. Takav slučaj najavljen je i za dvojicu turskih ministara.

– Optužnica i proces protiv Brunsona…

Andrew Craig Brunson je uhapšen 9. decembra 2016. godine i otad se nalazi u pritvoru. Optužen je za djelovanje i špijunažu u korist terorističkih organizacija PKK i Fetullahci (FETO). Prijeti mu zatvorska kazna u trajanju do 35 godina.

Na zahtjev Tužilaštva, sud u Izmiru mu je 18. jula izrekao mjeru pritvora tokom sudskog postupka, ali je zbog njegovih zdravstvenih problema ta mjera preinačena u kućni pritvor.

Čitaj još:   BEOGRAD: "NISU TO KOBRE, ONE SU SAMO NEKE CICKE", Rada Trajković napala pripadice Vojske Srbije...

U optužnici koju je podiglo Tužilaštvo u Izmiru navodi se da je kontaktirao sa članovima terorističke organizacije FETO…

http://iBalkan.net

BRAVO ZA SELEKTORA ZMAJEVA SPREMAN SE ŽRTVOVATI ZA BiH…

Bravo za selektora "zmajeva", spreman se žrtvovati za BiH:  Dule Read more

Dnevni horoskop za srijedu 20. jun 2018.

Dnevni horoskop za srijedu 20. jun 2018. Danas je srijeda Read more

VARLJIVO LJETO, DRASTIČNA PROMJENA VREMENA: Obilni pljuskovi i jak vjetar, temperatura pada…

OVO JE VARLJIVO LJETO, DRASTIČNA PROMJENA VREMENA: Obilni pljuskovi, jak Read more

Komentariši