BERLIN Njemačka u problemu: FALE radnici…

https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

DANAS JE Ministar zdravlja Jens Špan (CDU) nedavno je u saradnji s ministarkom za porodicu Franciskom Gifaj i ministrom rada Hubertusom Hajlom (oboje SPD) predstavio plan “Koncentrisana akcija njega”: svako novo radno mijesto u bolnicama u potpunosti će finansirati zdravstveno osiguranje. Špan se posebno fokusira na stručno osoblje iz inostranstva…

BERLIN: Region, Ekonomija, Politika, Zanimljivost, petak 03.VIII. 2018, 19: 19…BERLIN Njemačka u problemu: FALE radnici…

U sektoru medicinske njege trenutno radi oko milion Njemaca, a očekuje se da će do 2060. godine u ovom sektoru biti potrebno tri miliona radnika. Međutim, broj onih kojima je njega potrebna ubrzano raste: krajem 2015. iznosio je 2,9 miliona, a očekuje se da će do 2030. porasti na 4,1 milion, piše ugledni “Dojče vele”.

Čitaj još:   SABAHZORSKA

To je samo dijelić onoga što je potrebno, kako bi se donekle ublažio akutni problem, kaže Kristina Kerner, direktorka Škole za medicinske sestre “Johaniter” u Bonu.

– Situacija s njegom bivala je sve gora, jer je na odjeljenjima radilo sve manje kolega. A njega postaje sve zahtjevnija, što potvrđuje moje desetogodišnje iskustvo- objašnjava Kerner.

Rešenje s dovođenjem stranaca smatra problematičnim na duži rok. Ljudi iz potpuno različitih kultura morali bi da se integrišu, što bi zahtjevalo stabilne timove u bolnicama.

Međutim, timovi njegovateljica na odjeljenjima toliko su preopterećeni da jedva mogu da obavljaju svoj posao, a kamoli još i neophodan posao integracije.

Oleg Buš, njegovatelj u Njemačkoj, preporučuje ovu struku samo onima koji su stvarno zainteresovani za rad s ljudima i ne razmišljaju o dobroj plati.

Čitaj još:   BEOGRAD Upozorenje za Bošnjačko nacionalno vijeće...

– Ako želite da se bavite njegom zato što želite dobru zaradu, onda ste na pogrešnom mijestu. Za ljude koji to vole da rade uvijek postoji budućnost- kaže Buš…

http://iBalkan.net

https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Komentariši