IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

BERLIN Njemačka u problemu: FALE radnici…

DANAS JE Ministar zdravlja Jens Špan (CDU) nedavno je u saradnji s ministarkom za porodicu Franciskom Gifaj i ministrom rada Hubertusom Hajlom (oboje SPD) predstavio plan “Koncentrisana akcija njega”: svako novo radno mijesto u bolnicama u potpunosti će finansirati zdravstveno osiguranje. Špan se posebno fokusira na stručno osoblje iz inostranstva…

BERLIN: Region, Ekonomija, Politika, Zanimljivost, petak 03.VIII. 2018, 19: 19…BERLIN Njemačka u problemu: FALE radnici…

U sektoru medicinske njege trenutno radi oko milion Njemaca, a očekuje se da će do 2060. godine u ovom sektoru biti potrebno tri miliona radnika. Međutim, broj onih kojima je njega potrebna ubrzano raste: krajem 2015. iznosio je 2,9 miliona, a očekuje se da će do 2030. porasti na 4,1 milion, piše ugledni “Dojče vele”.

To je samo dijelić onoga što je potrebno, kako bi se donekle ublažio akutni problem, kaže Kristina Kerner, direktorka Škole za medicinske sestre “Johaniter” u Bonu.

– Situacija s njegom bivala je sve gora, jer je na odjeljenjima radilo sve manje kolega. A njega postaje sve zahtjevnija, što potvrđuje moje desetogodišnje iskustvo- objašnjava Kerner.

Čitaj još:   Turski reditelj Nuri Bilge Ceylan gost 24. Sarajevo Film Festivala

Rešenje s dovođenjem stranaca smatra problematičnim na duži rok. Ljudi iz potpuno različitih kultura morali bi da se integrišu, što bi zahtjevalo stabilne timove u bolnicama.

Međutim, timovi njegovateljica na odjeljenjima toliko su preopterećeni da jedva mogu da obavljaju svoj posao, a kamoli još i neophodan posao integracije.

Oleg Buš, njegovatelj u Njemačkoj, preporučuje ovu struku samo onima koji su stvarno zainteresovani za rad s ljudima i ne razmišljaju o dobroj plati.

– Ako želite da se bavite njegom zato što želite dobru zaradu, onda ste na pogrešnom mijestu. Za ljude koji to vole da rade uvijek postoji budućnost- kaže Buš…

http://iBalkan.net

NJEMAČKA OTVARA, VRATA ZA NOVE RADNIKE: Ne treba vam EU pasoš… (foto)

Njemci neće imati prednost pri zapošljavanju, a evo šta treba Read more

Komentariši