IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

TUGA I SMIJEH i potjernice iz Beograda: Pripadnik Armije RBiH uhapšen po spisku na kojem su Pimpek i Hanka Paldum…

Ukoliko “Bajro, vozač Centroteksa” bude prelazio granicu sa Srbijom, neka očekuje hapšenje jer se upravo ovo ime nalazi na 46. mjestu spiska… Iako je u bližoj prošlosti nerijetko prelazio granicu sa Srbijom te boravio na teritoriji susjedne države, tamošnja policija ga je u ponedjeljak lišila slobode bivšeg pripadnika Armije RBiHHusein Mujanović…

BEOGRAD, PRIBOJ: Region, Crna Hronika, Zanimljivost, srijeda 03.VIII. 2018, 05: 50… TUGA I SMIJEH i potjernice iz Beograda: Pripadnik Armije RBiH uhapšen po spisku na kojem su Pimpek i Hanka Paldum…

Mujanović je, prema informacijama Ambasade BiH u Beogradu, uhapšen po potjernici MUP-a Republike Srbije zbog navodnih ratnih zločina počinjenih nad civilnim stanovništvom na području Hrasnice i Sokolović Kolonije kraj Sarajeva.

Iako je u bližoj prošlosti nerijetko prelazio granicu sa Srbijom te boravio na teritoriji susjedne države, tamošnja policija ga je u ponedjeljak lišila slobode. Kada su u pitanju navodni zločini koji mu se stavljaju na teret, srbijanski mediji prenose kako je Mujanović bio “zapovjednik ratnog logora u Hrasnici”.

Ono što je poznato od ranije jeste da Mujanovića za ratne zločine tereti Dokumentacijski centar Republike Srpske (RS) za istraživanje ratnih zločina. Ta je institucija 6. augusta 2001. godine objavila dokument “Pregled naredbodavaca i izvršilaca zločina u logorima i zatvorima za Srbe u bivšoj BiH u periodu 1992. – 1996. godine”, na kojem se nalaze imena 941 osobe, među kojima je i Mujanović.

O obimu i vjerodostojnosti dokumentacije na osnovu koje ga terete dovoljno govori opis “krivičnog djela” kraj njegovog imena i osnovnih podataka.

– Prijavio se u SUP Ilidža 12.11.1991. godine sa stalnim mjestom boravka u Sarajevu, Općina Ilidža, Hrasnica – navodi se u dokumentu Dokumentacijskog centra.

A na spisku nastalom na osnovu podataka institucije koju je osnovao Slobodan Milošević se, pored Mujanovića, je još 940 imena. O ozbiljnosti pristupa istraživanju navodnih ratnih zločina, na osnovu kojeg je spisak nastao, govori njegov sadržaj.

Čitaj još:   Indira Indi, skinula višak kilograma, pokazala fotke PRIJE I POSLIJE, sad izgleda neuporedivo bolje...

Tako se, pod rednim brojem 687. na njemu nalazi i poznata pjevačica Hanka Paldum. Za nju se navodi da je bila članica Zelenih beretki te da je uzimala taoce i učestvovala u stvaranju logora u Osnovnoj školi “Slobodan Vuković”. U tom je logoru, dodaje, se, učestvovala u mučenju žena.

Na spisku je i legendarni pjevač grupe Indexi Davorin Popović zvani Pimpek. Njega Dokumentacijski centar tereti da je bio “pripadnik HOS-a”. Glumac Josip Pejaković je, navodi se u dokumentu, bio starješina jednog od spratova zatvora u Sarajevu, gdje je “mučio i likvidirao zatvorenike Srbe”.

Imena poznatih ličnosti sa spiska ne govore o njegovoj ozbiljnosti koliko ostali sadržaj. Iako se na spisku nalazi 941 ime, mnogo njih se ponavlja u nekoliko navrata. Tako se, primjera radi, Delić Hazim ponavlja u tri navrata u svojstvu zapovjednika logora, baš kao i Mato Jozić iz Brčkog te Ivan Krišto iz Duvna. Nekadašnji bokser Mensur Peljto je zauzeo dva mjesta, kao i Fikret Prevljak te desetine osoba čija se imena, prebivališta i funkcije ponavljaju. Na spisku su Adnan Ahmić zvani Pinđo, Alija Ahmić zvani Pinđo i Sulejman Ahmić zvani…pogađate – Pinđo.

Ukoliko “Bajro, vozač Centroteksa” bude prelazio granicu sa Srbijom, neka očekuje hapšenje jer se upravo ovo ime nalazi na 46. mjestu spiska.

– Braća Juka, ili Uka, po nacionalnosti Šiptari – sadržaj je dokumentovan pod rednim brojem 106. Njihoj komšija sa spiska je i “Ćamil, stražar” na 150. mjestu te “Ćibo iz Konjica, koji je zamijenio Zilića na dužnosti upravnika logora u sportskoj dvorani Musala” na 155. mjestu. Na oprezu zbog mogućnosti hapšenja u Srbiji treba biti i osoba sa 177. mjesta na spisku, a to je “Dedić, musliman” i “Heco, nepoznato ime, musliman” (318) te “Dino iz Sarajeva, bivši selektor bob reprezentacije”. “Hodžić iz okoline Bihaća” je na 325. mjestu, a na 376. je “Jasmina, muslimanka iz Sarajeva”. “Miralem zvani Mineralni” se tereti za “prebijanje zatvorenika” u Tarčinu, ali se za njega navodi da je “kasnije poginuo”.

Čitaj još:   SKANDAL I BRUKA U NOVOM PAZARU: KRST I ČETIRI S NA SRED SEBILJA… (foto)

Na listi osumnjičenih ratnih zločinaca se na 29. mjestu nalaze “Arapi i drugi muslimani”. Tu su i cijele institucije, poput Okružnog vojnog suda u Sarajevu (661), Okružnog vojnog tužilaštva u Sarajevu (662) te “organi vojnog pravosuđa Sarajevo” na 674. mjestu liste. Navedene su i cijele vojne formacije, poput “brčanskih brigada HVO-a”.

http://iBalkan.net

BRAVO ZA SELEKTORA ZMAJEVA SPREMAN SE ŽRTVOVATI ZA BiH…

Bravo za selektora "zmajeva", spreman se žrtvovati za BiH:  Dule Read more

Dnevni horoskop za srijedu 20. jun 2018.

Dnevni horoskop za srijedu 20. jun 2018. Danas je srijeda Read more

VARLJIVO LJETO, DRASTIČNA PROMJENA VREMENA: Obilni pljuskovi i jak vjetar, temperatura pada…

OVO JE VARLJIVO LJETO, DRASTIČNA PROMJENA VREMENA: Obilni pljuskovi, jak Read more

Komentariši