IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

EVROPU PRŽI Sunce do opekotina!!!

Nesnosne vrućine u Evropi muče i naše gaszatbajtere… Bazeni, rijeke i jezera u dijelu Evrope, prepuni su kupača, ali ne može svako zbog posla i drugih obaveza da nađe vremena za takvu vrstu osvježenja…

BERLIN: Evropa, Putovanja, Zanimljivosti, ponedeljak 06.VIII. 2018, 18: 39… EVROPU PRŽI Sunce do opekotina!!!

Već danima se Njemačka, ali mnoge druge zemlje Zapadne Evrope, poput Austrije, Francuske, Švajcarske, Velike Britanije, bore sa nezabelježenim toplotnim talasom. Vrućine nisu zaobišle ni hladne zemlje Skandinavije, a neko osjetnije zahlađenje nije na vidiku pa se i za naredne dane predviđaju temparature koje se približavaju 40. podioka Celzijusa…

I kada se nekako prebrodi dan, dolazi noć koja ne donosi zahlađenje i opuštanje jer malo gdje temperatura pada ispod 20. podioka pa su i noći tropske. Malo ko na ovim prostorima u kućama i stanovima ima ugrađene klima-uređaje, jer za njih uglavnom tokom godine i nema potrebe, pa je rashladiti se ovih dana postalo pravo umijeće.

Nestašica ventilatora…

U mnogim većim gradovima Njemačke trgovci ovih dana prijavljuju hroničnu nestašicu ventilatora svih vrsta.

– Sve što stigne odmah se rasproda, a kupci se spremni da plate i 500 eura za one skuplje recimo marke “dajson”, kaže Ginter Brunhor, trgovac elektronikom iz Bremena.

Ljekari su se, inače, sa takvom vrstom opekotina od sunčanja susretali do sada u Njemačkoj jedino kod onih koji bi se predugo, bez zaštitne kreme zadržali u solarijumima.

Čitaj još:   Dnevni horoskop za 26. januar 2021. godine

Praktični savjeti…

U plastični lavor naspite vode, ne previše hladne, i noge umočite u vodu. Funkcioniše kod kuće, ali i na poslu ako radite sjedeći i ako poslodavac to dozvoli.

Osvježava i da se kod pranja ruku hladna voda pusti par minuta da teče oko unutrašnje strane ručnih zglobova jer time činite veliku uslugu svom krvotoku.

Pomaže i da u bocu sa raspršivačem na zatvaraču naspete čistu hladnu vodu i povremeno poprskate oblak vodenih kapljica po licu. Ako imate sreće pa ipak imate ventilator efekat je mnogo bolji ako oblak vodenih kapljica usmjerite u njegovom smeru.

Vrućine tope glečer…

Glečer na švedskoj planini Kebnekaise toliko se otopio na ljetnjim arktičkim temperaturama da više nije najviši vrh u toj zemlji.

“Ovaj glečer je simbol svih glečera svijeta. Cijela okolina se topi, snijeg se topi, a to utiče na kompletan ekosistem: biljke, životinje, klimu, sve”, rekla je Gunild Nizis Roskvist, profesorka geografije na univerzitetu u Stokholmu.

Kenbnekaise je popularno turističko odredište na dalekom sijeveru Švedske. Ima dva vrha, južni koji je prekriven ledom i sijeverni, stjenoviti. Južni vrh izgubio je četiri metra snijega tokom jula…

Čitaj još:   RODITELJI IZ PAKLA: Mučili ćerku (5) jer je debela i na kraju je ubili!

http://iBalkan.net

PREDHODNO SE ŽALILI: Sarajlije koje su iz avlija izbacivale snijeg na ulicu, bit će kažnjene… (foto, video)

Prethodnih dana nakon što su vozila Zimske službe u Sarajevu očistila ulice, nekolicina Read more

Komentariši