IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ODVRATAN PLAN ZA MALO MANJU “VELIKU SRBIJU”: “Kad Vučić dobije sjever Kosova, baciće se na rasturanje Bosne”

Beograd poručuje da je zaštitnik svih Srba u regionu– u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Crnoj Gori, naravno i na Kosovu, a nudi se i zaštita Srbima širom planete i svijeta…

BEOGRAD: Globus, Politika, utorak 07.VIII. 2018, 19: 52… ODVRATAN PLAN ZA MALO MANJU “VELIKU SRBIJU”: “Kad Vučić dobije sjever Kosova, baciće se na rasturanje Bosne”…

“Ukoliko bi uspjeli da dobiju sjever Kosova, neće se na tome završiti. Kad potpiše taj sporazum, on će se odmah baciti dalje na rasturanje Bosne. Jer, plan je da se ujedine Srbi sa Kosova i Republika Srpska, kao glavni plijen iz rata u Bosni.

Posljednjih dana i sedmica, završno sa obilježavanjem godišnjice stradanja Srba tokom hrvatske akcije “Oluja” u Bačkoj Palanci, “patriotski” vokabular zvaničnika u Srbiji se sve više pojačava.

Predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS) Milorad Dodik je pred cijelim državnim vrhom Srbije otvoreno govorio o težnjama ka ujedinjenju sa Srbijom.

Da li je riječ o političkom programu koji podsjeća na onaj iz 90-ih godina ili je u pitanju populistički nacionalistički narativ kojim se priprema krajnji ishod rješenja za Kosovo, koje po opštoj ocjeni neće biti povoljno za zvaničnu Srbiju?

Sociolog Vesna Pešić smatra da postoji program ponovnog prekrajanja granica u regionu. Ona kaže da se predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nada da će dobiti sjever Kosova i da se na tome neće zaustaviti.

“Ukoliko bi uspjeli da dobiju sjever Kosova, neće se na tome završiti. Kad potpiše taj sporazum, on će se odmah baciti dalje na rasturanje Bosne. Jer, plan je da se ujedine Srbi sa Kosova i Republika Srpska, kao glavni plijen iz rata u Bosni. Znači, kao što su se nekada borili za ‘Veliku Srbiju’ sad je opet to na dnevnom redu, ali u nekom manjem obimu”, kaže za RSE Pešić.

Čitaj još:   TUGA: UMJESTO SVADBE ALENA I MEDINE , SUTRA DŽENAZA

Međutim, Pešić upozorava da je to račun bez krčmara.

“Zato što to treba da dozvoli Amerika, a ja nisam vidjela da je ta dozvola pala!”, dodaje sociolog.

Dan poslije obilježavanja u Bačkoj Palanci, predsjednik Srbije u svom kabinetu u Beogradu ugostio je delegaciju Srba iz Crne Gore koji su mu prenijeli, kako je saopšteno, zabrinutost za položaj srpske zajednice u toj državi i iznijeli prijedloge o načinima na koje bi Srbija mogla da pomogne.

Vučić je rekao da će “Srbija uvijek biti uz svoj narod i za očuvanje njegovog nacionalnog identiteta i van granica Srbije”.

Istovremeno, beogradski tabloidi, koji inače neguju nacionalistički narativ, na naslovnim stranama komentarišu prisustvo crnogorskog oficira Ivana Mašulovića na proslavi “Oluje” u Kninu: “Braća Crnogorci izdali Srbiju”, “Milo, sram te bilo”, “Milov nož u leđa”…

Milorad Dodik je u Bačkoj Palanci izjavio da RS teži ujedinjenju sa Srbijom i očuvanju svog a ne “nametnutog identiteta”.

Taj nametnuti identitet Dodik objašnjava kao pokušaj, kako kaže, “da nam prišiju etikete da smo nekakvi Bosanci, da pričamo bosanski ili da pišemo neki takav sličan jezik i pismo. Ne, mi to nismo. Mi smo Srbi”.

Čitaj još:   Dr. KON OTKRIO NAJNOVIJU MJERU: SUTRA ĆE O NJOJ GOVORITI NA KRIZNOM ŠTABU... (foto i video)

SB/RSE iBalkan.net

SANJA Damjanović: MILOJKO Spajić je nezaposlen, a opsjednut bogaćenjem… (foto)

Nezaposleno lice, dodaje, “uvezeno na grbaču Crne Gore bez jedne Read more

Komentariši