IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

World Music Festival Zeman pun pogodak

World music fest “Zeman”, festival koji njeguje muziku nastalu miješanjem savremenih muzičkih pravaca sa tradicionalnom muzikom, održan je od 9. do 11. augusta u Gradskom parku Novog Pazara.

Prve noći festivala nastupio je sastav Sevdah duende iz Sarajeva. Publika je uživala u magičnim zvucima fuzije tradicionalne bosanke sevdalinke i flamenka.

Druge noći festivala održana je takmičarska večer na kojoj je nastupilo deset najboljih izvođača koji su odabrani konkursom a uz pratnju revijalnog orkestra festivala.

Treće noći festival je ugostio mladog, talentiranog Jusufa Brkića, afirmisanog interpretatora sevdalinke uz pratnju saz, te trio “Rahat” iz Beograda, koji njeguje tradicionalnu osmansku muziku.

U sklopu festivala su održane i dvije muzičke radionice putem koje se je ostvarila  saradnja između mladih talenata i već afirmisanih umjetnika i stručnjaka iz oblasti muzike. Učesnici radionica imale su priliku da steknu nove vještine koje će im dalje pomoći u profesionalnom radu.

Čitaj još:   SVJETSKA ZAPLENA U SKOPLJU: Osoba sa srpskim pasošem, uhvaćena sa plemenitim metalom od 2,3 MILIONA €... (foto)

Festival Zeman zasniva svoj koncept na promociji istrajnog autorskog rada, originalnog izraza i snažnog izvođačkog potencijala. Festival se realizuovaonuz podršku Grada Novog Pazara, Kulturnog Centra Novi Pazar te prijatelja Iz svijeta medija.

U Novom Pazaru je završen i takmičarski dio festivala sevdaha . Pred mnogobrojnom publikom predstavilo se 10 finalista sa prostora ex Jugoslavije

Pobjednica prvog World Music Festa Zeman je Zvezdana Novaković iz Ptuja Slovenija

Čestitke Amini Aganović (Sarajevo) na osvojenom drugom mestu i Nikoli Salaćaninu (Zemun) na trećem mjestu, kao i ostalim učesnicima na fenomenalnim izvedbama.

Prilog pripremili Senko Župljanin i redakcija ibalkan.net

http://www.ibalkan.net/

 

 

Nebo nije granica za ljubav i podršku najmlađima

Nebo nije granica za ljubav i podršku najmlađima Učenici petog Read more

Komentariši