IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

AMERIKANCI IZRAČUNALI:”Tramp prvi lažov u historiji Bijele kuće- svaki dana izrekne šest laži”!

Do 1. juna ove godine američki predsjednik Donald Trump je iznio 3.259 netačnih ili pogrešnih tvrdnji, prema „Fact Checker’s“ bazi podataka Washington posta koja prati i kategorizira svaku sumnjivu izjavu koju je predsjednik izgovorio.

Piše: Joseph Nye

VAŠINGTON: Svijet, Vijesti, Zanimljivost, utorak 14.VIII. 2018, 14: 29… AMERIKANCI IZRAČUNALI:”Tramp prvi lažov u historiji Bijele kuće- svaki dana izrekne šest laži”!!!

Tramp očigledno hoće da obori rekord: u prosjeku svakog dana izrekne 6,5 netačnih izjava, piše Joseph Nye, profesor Harvarda, pozivajući se na bazu podataka Washington posta.

Do 1. juna ove godine američki predsjednik Donald Tramp je iznio 3.259 netačnih ili pogrešnih tvrdnji, prema „Fact Checker’s“ bazi podataka Washington posta koja prati i kategorizira svaku sumnjivu izjavu koju je predsjednik izgovorio.

To je u prosjeku nešto više od 6,5 netačnih izjava na dan,  za razliku od dnevnog proseka od 4,9 u njegovih prvih sto dana na mjestu predsjednika, dok je u maju taj broj dostigao i osam dnevno. Tramp očigledno hoće da obori rekord.

Trampove pristalice opravdavaju njegovu lažljivost na osnovu tvrdnji da „svi političari lažu“. Oni to zaista rade, a mala doza introspekcije dovešće nas do priznanja da sva ljudska bića lažu. Ali količina i vrsta laganja su ono što čini razliku. Previše laži umanjuje stepen povjerenja.

Nisu sve laži rođene jednake. Neke služe sopstvenoj koristi. Jedan predsjednik može da laže da bi nešto zataškao, da izbjegne sramotu, da naškodi protivniku, ili čisto radi udobnosti. Druge predsjedničke laži služe uzvišenijoj svrsi. U nekim okolnostima, istoričari čak pozdravljaju činjenicu da je neki predsjednik odlučio da obmane javnost zbog nečega za šta je smatrao da je veće dobro ili da će donijeti dobro. John F. Kennedy je zavarao javnost o ulozi američkih projektila u Turskoj čime je okončana kubanska raketna kriza 1962; ali to je svakako bilo bolje po njihove interese nego visoki rizik od nuklearnog rata.

Čitaj još:   Kulturni centar Novi Pazar: Zlatku Pakoviću svečano dodjeljena nagrada ''Ahmed Vali'' za 2021. god

Što više jedan lider obmanjuje javnost, to više narušava povjerenje, slabi institucije i stvara štetnije obrasce ponašanja.

Neki posmatrači, ukazujući na njegov rekord u privatnom sektoru, tvrde da Tramp laže samo iz navike. Drugi vjeruju da učestalost, ponavljanje i očiglednost njegovih laži ne odražavaju naviku, nego promišljenu političku strategiju za uništavanje institucija povezanih sa istinom. U svakom slučaju, Trump je narušio ugled institucija kao što su mediji, obavještajne službe i američko ministarstvo pravde, učinivši sve relativnim i igrajući na kartu svojih ekstremno lojalnih pristalica.

Da li poslijetrumpovska Amerika može da se oporavi? Vrijedno je sjećanja to da su Johnsona i Nixona naslijedili Gerald Ford i Jimmy Carter, koji su bili znatno iskreniji, i da je povjerenje javnosti u vladu donekle poraslo u vrijeme Ronalda Reagana 1980-ih. Ali kada je sama brojnost laži u pitanju, SAD nikada nisu imale predsjednika kao što je Donald Tramp.

Čitaj još:   LIDIJA Vukčević VUČUROVIĆ: Udesno ravnajs! (foto)

http://iBalkan.net

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

Komentariši