IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ANKARA Lira se oporavlja, dolar izgubio na sigurnosti…

Ministar finansija Berat Albayrak je izjavio da je američki dolar izgubio na sigurnosti, i su preduzete sve mjere na polju smanjivanja pritiska na finansijskom tržištu…

ANKARA: Regija, Ekonomija, Putovanja, Zanimljivosti, srijeda… 15.VIII. 2018, 05: 59…ANKARA Lira se oporavlja, dolar izgubio na sigurnosti…

Albayrak je na sastanku Fondacije za istraživanja na polju politike, ekonomije i društva SETA , izjavio da će biti korišteni svi instrumenti u okviru pravila slobodne ekonomije.

Albayrak je kazao da je turski bankarski sektor snažan, i da su učinjeni koraci koji će zaštiti finansijske organizacije, i da će u tom kontekstu biti upotrebljene dodatne mjere koje će smanjiti rizik od deviznih napada.

Turska je objavila bojkot elektronskih proizvoda iz SAD kao odgovor na američke sankcije, izjavio je predsednik zemlje Redžep Tajip Erdogan…

– Napada se turska ekonomija. Ranije su ovakve stvari rađene tajno, dok sada na nas idu otvoreno. Možemo da uradimo dvije stvari: ekonomski i politički. Sa ekonomske strane, mi preduzimamo mjere, naše Ministarstvo finansija radi dan i noć. Osim toga, mi ćemo objaviti bojkot elektronskih proizvoda iz SAD. Oni imaju “Ajfon”, ali sa druge strane postoji “Samsung”. Mi u zemlji imamo lokalne marke telefona “Venüs Vestel”, njih ćemo koristiti – izjavio je Erdogan u Ankari.

Čitaj još:   Milutin CEROVIĆ: Kako pokvarenjaci pokušavaju da pobijede CRNU GORU?

Prema riječima Erdogana, država može sama da proizvodi sve što joj je potrebno.

– Umjesto da naručujemo za novac nešto iz inostranstva, mi ćemo to praviti još bolje i sami im nuditi. Naš narod je sposoban za to. Kada smo tražili od SAD dronove, šta su nam odgovorili? “Kongres ne dozvoljava”. To je sreća u nesreći. Sada ih sami proizvodimo, bez problema. I proizvodimo ih toliko, koliko nam je potrebno – dodao je turski lider.

Turska lira je poslednjih mjeseci više puta imala historijske padove u odnosu na euro i dolar. Od početka godine ona je pala za 40 odsto u odnosu na ove dvije svjetske valute. Ako je početkom godine za dolar davano oko 3,75 lira, sinoć je prešao 7 lira. Kriza je eskalirala u petak, kada je predsednik SAD Donald Tramp naložio da se udvostruče carine na aluminijum i čelik iz Turske – do 20, odnosno 50 odsto.

Čitaj još:   PRED POVORKU PONOSA: Rijaset IZ pozvao muslimane da se distanciraju od "aktivnosti kojima se promovira grijeh i razvrat"... (foto, video)

http://iBalkan.net

ANKARA: DANAS Počeli predsjednički i 27. parlamentarni izbori u Turskoj…

RANO DANAS U Turskoj se održavaju prijevremeni predsjednički i parlamentarni Read more

Erdogan i AK partija ubjedljivo vode, građani na ulicama Istanbula…

Prema prvim nezvaničnim i nepotpunim rezultatima prijevremenih predsjedničkih i parlamentarnih Read more

ANKARA Polaganju zakletve predsjednika Erdogana će prisustvovati 22 predsjednika…

Ukupno 22 predsjednika u ponedjeljak u predsjedničkoj palati u Ankari Read more

Komentariši