IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

EU IZ BRISELA JASNO PORUČILA DODIKU: Odbacujemo bilo kakve pokušaje poricanja genocida u Srebrenici

Pozivamo sve političke lidere i druge osobe na pozicijama odgovornosti u BiH da predvode rad na odavanju počasti žrtvama i promovisanju pomirenja- istaknuto je u saopćenju…

BRISEL, SARAJEVO, BANJA LUKA: Regija, Crna Hronika, Zanimljivosti, srijeda… 15.VIII. 2018, 09: 09… EU IZ BRISELA JASNO PORUČILA DODIKU: Odbacujemo bilo kakve pokušaje poricanja genocida u Srebrenici…

Delegacija EU/EUSR odbacuje bilo kakve pokušaje poricanja genocida u Srebrenici, naveli su u saopštenju…

DANAS JE Delegacija EU/EUSR u Bosni i Hercegovini odbacuje bilo kakve pokušaje poricanja genocida počinjenog u Srebrenici, saopćeno je iz ureda te delegacije nakon što je danas Narodna skupština Republike Srpske održala specijalnu sjednicu kako bi raspravljala o Izvještaju Komisije o Srebrenici iz 2004. godine.

– U tom kontekstu, Evropska unija odbacuje bilo kakvo poricanje, relativizaciju ili pogrešno tumačenje genocida u Srebrenici. Takođe osuđujemo korištenje zapaljive etno-političke retorike i djelovanja.

Pozivamo sve političke lidere i druge osobe na pozicijama odgovornosti u BiH da predvode rad na odavanju počasti žrtvama i promovisanju pomirenja – istaknuto je u saopćenju.

Evropska unija je unija vrijednosti i bilo koja zemlja koja teži ka članstvu u EU mora poštivati i promovisati njene vrijednosti demokratičnosti, ljudskih prava, tolerancije i pravde. To uključuje tretiranje žrtava genocida s najvećim poštovanjem i dostojanstvom, navedeno je također.

Danas je Narodna skupština RS-a održala specijalnu sjednicu kako bi raspravljala o Izvještaju Komisije o Srebrenici iz 2004. godine.

“U ovom kontekstu, Evropska unija odbacuje bilo kakvo poricanje, relativizaciju ili pogrešno tumačenje genocida u Srebrenici. Takođe osuđujemo korištenje zapaljive etno-političke retorike i djelovanja”, poručuju.

“Pozivamo sve političke lidere i druge osobe na pozicijama odgovornosti u BiH da predvode rad na odavanju počasti žrtvama i promovisanju pomirenja. Evropska unija je unija vrijednosti i bilo koja zemlja koja teži ka članstvu u EU mora poštivati i promovisati njene vrijednosti demokratičnosti, ljudskih prava, tolerancije i pravde”, poručuju iz Delegacije EU.

Navode da ovo uključuje tretiranje žrtava genocida s najvećim poštovanjem i dostojanstv

http://iBalkan.net

BERLIN: Postignut dogovor u vezi sa sporom o migrantima…

Predsjednik Kršćansko-socijalne unije (CSU) Horst Seehofer je izjavio da su Read more

BROJNE Evropske zemlje na rubu bankrostva…

Prema podacima Evropske centralne banke, razlika između ulaznih i izlaznih prekograničnih Read more

LUKSEMBURG Tužba, Sudu pravde EU: Slovenija tužila Hrvatsku…

Tužba, podnijeta Sudu pravde EU u Luksemburgu, zasniva se na Read more

Komentariši