IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

RISAN: KUPAČI U STRAHU, EKOLOŠKA KATASTROFA, Ulje se izlilo u more…

Incident se dogodio juče kada je uočena masna fleka koja pluta u jednom delu luke, a u njenom čišćenju i uklanjanju odmah po pozivu građana, angažovana je ekipa Uprave pomorske sigurnosti Crne Gore i Lučke kapetanije Kotor…

KOTOR, RISAN: Crna Gora, Vijesti,Crna Hronika, Zanimljivost, srijrda 15.VIII. 2018, 19: 29… RISAN: KUPAČI U STRAHU, EKOLOŠKA KATASTROFA, Ulje se izlilo u more…

Specijalno plovilo EKO- 1 Uprave pomorske sigurnosti okružilo je uljnu mrlju koja je plutala površinom mora, posebnom plutajućom branom kako bi se sprečilo njeno širenje.

U luci Risan došlo je do ekološkog incidenta i izlivanja neutvrđene količine starog motornog ulja u more.

Prema pisanju printanih medija u Crnoj Gori, do incidenta je došlo u utorak kada je uočena masna fleka koja pluta u jednom dijelu luke, a na njenom čišćenju i uklanjanju angažovana je ekipa Uprave pomorske sigurnosti Crne Gore i Lučke kapetanije Kotor. Uprave pomorske sigurnosti oko mrlje je postavilo posebnu plutajuću branu kako bi se sprečilo njeno širenje. Posuta su i specijalna hemijska sredstva, a ekipa firme “Hemosan” iz Bara će separatorom odvojiti ulje iz morske vode i ispumpati ga u tankove posebnog vozila koje se angažuje u ovakvim prilikama.
Inspektor sigurnosti plovidbe Lučke kapetanije Kotor Željko Lompar je rekao da je istraga o uzroku ovog zagađenja mora u toku i da otežavajuću okolnost u tome predstavlja činjenica što Luka Risan nema zakupca i njene vode nisu pod nadzorom čuvarske službe, već su dostupne svima.
“Najvjerovatnije se radi o starom motornom ulju koje je neko prosuo u more. Nije isključena ni mogućnost da je zagađenje došlo sa kopna, a ne nekog plovnog objekta u luci, odnosno da je neko ulje prosuo u kanal atmosferske kanalizacije kojim je ono potom dospjelo u more kod luke u Risnu”, kazao je Lompar.
NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

Komentariši