IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ANKARA: SAD mora shvatiti da ove stvari nisu poput kaubojskog nijemog filma…

Ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Cavusoglu je poručio u Vašington. da Sjedinjene Američke Države (SAD) nisu svjesne ko im je istinski prijatelj…

ANKARA: Svijet, Vijesti, Zanimljivosti, petak 17.VIII. 2018, 10: 48…ANKARA: SAD mora shvatiti da ove stvari nisu poput kaubojskog nijemog filma…

“SAD ne zna i ne vidi ko im je istinski prijatelj”, rekao je Cavusoglu u obraćanju na zatvaranju 10. po redu Konferencije ambasadora koja je održana u Ankari.

Kritikovao je trenutni način razmišljanja koji slijede Sjedinjene Američke Države i njihova administracija.

“Možemo lako riješiti probleme sa SAD-om, ali ne s njihovim trenutnim načinom razmišljanja”, kazao je Cavusoglu.

Naglasio je kako Turska nije načinila nikakve pogrešne poteze prema SAD-u, dodajući da pravni sistem treba funkcionisati bez obzira ko se suočavao s opravdanim optužbama.

Istakao je da Turska nije ta koja šalje oružje terorističkim organizacijama.

“Da li je slanje hiljada šlepera oružja terorističkoj organizaciji protivno ideji prijateljstva, ili je to pak funkcionisanje pravnog sistema u Turskoj?”, poručio je Cavusoglu.

Čitaj još:   ZNATE LI GDJE LJUDI KOJI RADE NA TRAFIKAMA IDU U TOALET? U ogromnim su mukama, jedan način je OGAVAN! (foto)

Dodao je kako je američkim sagovornicima bezbroj puta kazao da sankcije i pritisci prema Turskoj neće funkcionisati te da uopće neće biti potrebe za tenzijama ukoliko bude postojao pristup rješavanju međusobnih pitanja unutar prijateljskih i pravnih okvira.

“SAD mora shvatiti da ove stvari nisu poput kaubojskog filma. Mi ne igramo, niti snimamo kaubojski film. Radi se o dvije velike zemlje koje trebaju imati dobre odnose, ali ipak naučit ćemo da se međusobno poštujemo. Poštovanje se ne postiže pritiscima nego pristupom”, rekao je Cavusoglu.

Na kraju je napomenuo da ne može predvidjeti sadašnju politiku SAD-a, dodajući da takva politika ne podržava ni Europa.

“Mi ne želimo probleme ni s jednom zemljom. Nikako ne možemo biti sretni zato što imamo problem sa SAD-om”, kazao je turski šef diplomatije.

http://iBalkan.net

ANKARA: DANAS Počeli predsjednički i 27. parlamentarni izbori u Turskoj…

RANO DANAS U Turskoj se održavaju prijevremeni predsjednički i parlamentarni Read more

Erdogan i AK partija ubjedljivo vode, građani na ulicama Istanbula…

Prema prvim nezvaničnim i nepotpunim rezultatima prijevremenih predsjedničkih i parlamentarnih Read more

Komentariši