IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

OBNOVLJENE SANDŽAČKE IGRE KRAJEM AVGUSTA U NOVOM PAZARU

Danas je u Novom Pazaru održana konferencija za novinare na kojoj je bilo riječi o obnavljanju Sandžačkih sportskih igara koje će se održati u Novom Pazaru od 30. avgusta do 2. septembra.
Na konferenciji su govorili Emir Mehmedović, direktor Sportskog saveza Novi Pazar, prof. dr. Fahrudin Mavrić, generalni sekretar Organizacionog odbora 45. Sandžačkih igara i Raid Mekić, direktor Ustanove “Sandžačke igre”.
U ime grada domaćina obratio se Emir Mehmedović koji je istakao da Sportski savez i Grad Novi Pazar ulažu velike napore da se stvore najbolji uslovi za sportiste koji će biti gosti grada u periodu održavanja Sandžačkih igara. Mehmedović je dodao da je posao veoma zahtjevan, ali da je Novi Pazar grad koji je organizovao mnogo velikih takmičenja i dokazao da ima ljude koji mogu da odgovore na velike zahtjeve te stoga se očekuje da će sve proći u najboljem redu.
“Novi Pazar je grad sporta, grad mladih i velike energije. Da napomenem da je ovo najbolja godina u istoriji novopazarskog sporta. Ove godine gledamo mnogo klubova u najelitnijim takmičenjima, a mnogi od tih sportista nastupiće upravo na ovim Sandžačkim igrama” zaključio je Mehmedović.
U ime organizacionog odbora obratio se prof. Mavrić koji je u periodu od 2001. do 2007. rukovodio organizacijom Sandžačkih igara koje su tada okupljale više hiljada sportista.
Mavrić je u svom obraćanju govorio o istorijatu igara do prekida 1991. godine te njihovom obnavljanju od 2001. godine. Osvrćući se na Sandžačke igre koje su održavane u drugoj polovini 20. vijeka, kao i na one obnovljene u Novom Pazaru, 2001. godine, Mavrić je naročito naglasio značaj igara za razvoj sporta u Sandžaku, značaj za izgrađivanje zajedništva i uspostavljanje prekogranične saradnje.
Generalni sekretar organizacionog odbora je podsjetio da su igre bile mjesto susreta mladih Sandžaka ali i mladih iz susjednih država.
“Moja je iskrena nada da će i ovogodišnje Sandžačke igre nositi poruku zajedništva i mira” zaključio je prof. Mavrić. U ime Ustanove “Sandžačke igre” medijima se obratio direktor, Raid Mekić.
Mekić je na konferenciji rekao sljedeće: “Poštovani predstavnici medija, Koristim priliku da Vam se zahvalim što ste se odazvali na naš poziv za današnju konferenciju. Obraćam Vam se u ime Ustanove “Sandžačke igre” u kojoj od aprila mjeseca ove godine vršim funkciju direktora.
Ustanovu Sandžačke igre je osnovalo Bošnjačko nacionalno vijeće sa ciljem obnavljanja sandžačkih sportskih igara kao i oživljavanja amaterskog i profesionalnog sporta u Sandžaku.
Ovogodišnje Sandžačke igre su 45. po redu i održavaju se nakon decenijske pauze. 45. Sandžačke igre se održavaju uz podršku Bošnjačkog nacionalnog vijeća, Grada Novog Pazara, opština Tutin i Sjenica, novopazrskih javnih preduzeća i ustanova kao i uz podršku lokalnih privrednika. Sandžačke igre su nekada bile najveća sportska manifestacija amaterskog karaktera u bivšo j Jugoslaviji te bile spona saradnje između Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i mjesto susreta velikog broja mladih.
Na ovogodišnjim igrama učešće će uzeti više od 500 sportista iz Srbije, CG i BiH. Sportisti dolaze iz Novog Pazara koji je domaćin igara, Tutina, Sjenice, Rožaja, Prijepolja, Bijelog Polja, Berana, Nove Varoši ali iz Vogošče, Zubinog Potoka i drugih gradova iz susjednih država.
Učešće će uzeti KK Zlatibor i OKK Beograd, kao i RK Vogošča, RK Mokra Gora, RK Radnički iz Kragujevca te OK Ribnica iz Kraljeva.
U pogledu zastupljenosti sportova na ovim sandžačkim igrama održaće se takmičenja iz košarke, rukometa, odbojke (muške i ženske), malog fudbala, biciklizma, džudoa, plivanja, odbojke na pijesku (muške i ženske). 45. Sandžačke igre su specifične i po tome što će se na njima održati i revijalno takmičenje iz kajaka i streličarstva. Posebna mi je čast da najavim i atletski miting koji će se održati 30. avgusta 2018. godine nakon otvaranja igara na Gradskom atletskom stadionu.
Na atletsko mitingu učešće će uzeti više od 100 takmičara iz 6 različitih država. Igre se održavaju od 30. avgusta do 2. septembra.
Takmičenja će se odigravati u Sali Pendik, Hali Sportova, fiskulturnim salama osnovnih i srednjih škola u Novom Pazaru kao i na terenima rekreacionog centra. Program i satnica takmičenja će biti objavljena kroz par dana i plasirana u javnost putem lokalnih televizija.
Sandžačke medijske kuće će posvetiti posebnu pažnju 45. Sandžačkim igrama te će i gledaoci pored malih ekrana imati prilku da prate sva takmičenja.
Sve informacije o igrama možete pratiti na našem sajtu sandzackeigre.org kao i na našim profilima na društvenim mrežama. Koristim priliku da pozovem mlade uzrasta od 16 do 26 godina da se odazovu na poziv Kancelarije za mlade te postanu volonteri 45. Sandžačkih igara. Hvala najlepše.“
Prilog pripremili: Press tim Sandžačkih igara i Senko Župljanin

Komentariši