IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

HOROR, OTVORAJU PANDORINU KUTIJU Stvaraju Veliki Izrael!!!

Zakon o nacionalnosti otvorio je Pandorinu kutiju i Palestince gurnuo još više u poziciju građana drugog reda. Jedina mogućnost je da Vrhovni sud sruši ideju koja znači samo jedno…

TELL AVIV: Svijet, Crna Hronika, Vijesti,, Zanimljivosti, subota 18.VIII. 2018, 16: 48…HOROR, OTVORAJU PANDORINU KUTIJU Stvaraju Veliki Izrael!!!

A to je da Izrael postaje nacionalna država Jevreja. Palestinci i ostali bi preko noći postali persone non grata.

Uporedo sa tim ministarka pravosuđa vrši enorman pritisak na Vrhovni sud kojem najavljuje rat ako pokuša da spriječi donošenje tog diskutabilnog i vijerovatno protivustavnog zakona.

„Pravo na ostvarivanje nacionalnog samoopredeljenja u državi Izraelu je jedinstveno za jevrejske narode“ zasigurno je najkontroverzniji dio dokumenta.

Dakle, Izraelcem se definitivno ne može smatrati musliman ili katolik. Šta je sa Golanskom visoravni? Jerusalim isto tako nije jasno definisan, uprkos Trampovoj inicijativi — ovako bi i to pitanje bilo obuhvaćeno zakonom.

Za Izraelca svaki Palestinac bi u praksi mogao postati apatrid. Taj potez ne bi prošao bez odmazde i moguće je da bi doveo do novog otvorenog sukoba koji bi ugrozio i živote Izraelaca koji rade ili žive na Zapadnoj obali.

Čitaj još:   Turska predala na korištenje tek izgrađenu bolnicu protiv širenja koronavirusa Palestini... (foto)

Selektivna primjena zakona i izrazito nacionalističke konture pri njihovom stvaranju represivno djeluju na skoro 20 odsto Izraelaca s palestinskim, odnosno muslimanskim porjeklom. Bilo ih je i više, ali proterivanje i djelovanje zakonodavstva učinili su svoje.

Zakon o nacionalnosti bi za početak udario upravo na tu grupu. Pravno bi slijedom događanja izgubili i trajno prebivalište u Gazi. Nakon toga bi pravno mogli biti i izbačeni iz vlastitih domova, pa i deportovani. U praksi je svakome jasno da se takve situacije neće dogoditi, već će im prethoditi veliki oružani sukob, na koji Izrael ranijim sporazumima nije imao pravo i u teoriji bi bio sankcionisan od strane međunarodnih tijela, ali u praksi bi po novom zakonu samo osiguravao dominaciju na vlastitoj zemlji, naseljenoj gomilom „autsajdera“.

Pad stanovništva bi amortizovali jevrejskim zajednicama iz Afrike, koje bi u skladu sa zakonom dobile pravo na državljanstvo. U fokusu su Palestinci, ali zakon bi pogodio i sve ostale koji nisu Jevreji. Kada se sve sabere i oduzme, jedina nada za razriješenje ovog složenog sukoba je Vrhovni sud…

Čitaj još:   VLASNICA KAFIĆA SA JAZA: SRBI počeli da vrijeđaju i govore mu da je Ši**ar, zbog šifre za wi- fi...

http://iBalkan.net

Dnevni horoskop za 9. decembar 2022. godine

Pročitajte najdetaljniji dnevni horoskop koga vam svakodnevno pripremaju najpoznatiji astrolozi Read more

DRITAN Abazović priprema odluku o ulasku Crne Gore u „Otvoreni Balkan“… (foto, video)

DRITAN Abazović i potpredsjednik Vlade i predsjednik SNP-a Vladimir Joković, Read more

Komentariši