IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

PREMINUO Bivši generalni sekretar UN Kofi Anan

Gdje je god bilo patnje ili potreba, on je pružio ruku i dotaknuo mnoge ljude svojim dubokim suosjsuosjećanjem… Kofi Anan je diplomata iz Gane a na čelu UN je bio od 1. januara 1997. godine do 31. decembra 2006…

BERN: Svijet, Vijesti,, Zanimljivosti, subota 18.VIII. 2018, 13: 48…PREMINUO Bivši generalni sekretar UN Kofi Anan

Kofi Anan je završio Institut za napredne međunarodne studije u Ženevi. Bio je funkcioner Svijetske zdravstvene organizacije i pomoćnik generalnog sekretara za mirovne operacije UN u Bosni i Hercegovini.

Nobelovu nagradu za mir dobio je 2001. godine.

Anan je bio prvi Afroamerikanac koji je preuzeo ulogu najvišeg svjetskog diplomata i na toj funkciji bio od 1997. do 2006. godine. Kasnije je služio kao posebni izaslanik UN-a za Siriju, a sve s ciljem kako bi se pronašlo mirno rješenje.

Čitaj još:   SRBIJA I BELGIJA- čin prvi, neuspešno, čin drugi ODLOŽENO: Meč prekinut, evo kada će i hoće li igrači na parket... (foto, video)

Anan, porijeklom iz Gane, preminuo je u bolnici u švajcarskom Bernu, u ranim satima u subotu, objavila su njegova dva bliska suradnika.

Na čelu Ujedinjenih naroda bio je od januara 1997. do decembra 2006., a 2001. je zajedno s tom organizacijom nagrađen Nobelovom nagradom zbog njezine revitalizacije i vraćanja fokusa na ljudska prava, kao i zbog borbe protiv HIV- a u Africi.

 

http://iBalkan.net

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

Komentariši