ANKARA: ERDOGAN NE POPUŠTA NI ZA MILIMETAR, Pokrenut postupak zbog američkih sankcija

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

ZNANIČNA Turska je pokrenula postupak pred Svijetskom trgovinskom organizacijom (STO) protiv američkih carina na turski čelik i aluminijum, objavila je ta organizacija…

ANKARA, LONDON: Svijet, Ekonomija, Vijesti, Zanimljivosti, utorak 21.VIII. 2018, 07: 09…ANKARA: ERDOGAN NE POPUŠTA NI ZA MILIMETAR, Pokrenut postupak zbog američkih sankcija

Američki predsjednik Donald Trump najavio je ranije ovog mjeseca da će udvostručiti carine Turskoj zbog suđenja američkom evangeličkom pastoru koga Ankara optužuje za terorizam.

Ta je najava izazvala oštar pad  turske lire koja je od početka godine izgubila više od 35 odsto svoje vriednosti u odnosu na dolar.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je upozorio na ekonomski rat i pozvao sugrađane da prodaju svoje devize ne bi li pomogli turskoj liri, rekavši da je riječ o “nacionalnoj borbi” protiv “ekonomskog rata” koji se, kako tvrdi, vodi protiv Turske.

Čitaj još:   TUŠIRATI SE, UJUTRU ILI, UVEČE: Odgovori na ovu VJEČITU DILEMU, su ... (foto)

“Turska je zatražila konsultacije u STO sa Sjedinjenim Amneričkim Državama zbog dodatnih uvoznih carina na proizvode od čelika i aluminijuma”, saopštila je STO.

Odnosi između Turske i Sjedinjenih Država postali su napetiji posljednjih nedjelja, a njihove sve veće trgovinske i diplomatske razmirice dodatno su pogoršale ekonomske probleme Turske.

Turska je odbila zahtjev SAD- a da pusti na slobodu američkog pastora zatočenog zbog špijunaže i optužbe za terorizam, nakon čega su dvije zemlje međusobno povisile carine.

Sud u Ankari je u petak odbio zahtev za pomilovanjem pastora Andrewa Brunsona optuženog za umiješanost u neuspjeli pokušaj državnog udara u Turskoj prije dve godine…

http://iBalkan.net

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *