IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

TRUMP : “Nema ustupaka Ankari sve dok je američki pastor u turskom pritvoru”

U ekskluzivnom razgovoru za Reuters, američki predsjednik Donald Trump je izjavio kako je spreman razmotriti ukidanje sankcija protiv Rusije. ukoliko Moskva poduzme mjere za suradnju s Washingtonom o pitanjima kao što su Sirija i Ukrajina, te je isključio mogućnost davanja bilo kakvih ustupaka Ankari sve dok je američki pastor u turskom pritvoru i dok ne bude pušten na slobodu.

Donald Trump je opisao je uvjete pod kojima bi mogao razmotriti mogućnost ukidanja sankcija prema Rusiji. Rekao je da je na sastanku s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Helsinkiju razgovarao o Krimu, Izraelu, Ukrajini, “Sjevernom toku 2”, ali ne i sankcijama.

Pitanje ukidanja sankcija je Trump spreman razmotriti ako Rusija “učini nešto što će ići u prilog Sjedinjenim Državama”, inače ne namjerava “razmotriti ukidanje sankcija”.

Prema njegovim riječima, ruska strana zajedno sa Sjedinjenim Državama mora početi poduzimati korake za rješavanje krize u Siriji i Ukrajini.

Podsjetimo, mediji su izvijestili da će sljedeći prijedlog zakona o sankcijama protiv Rusije u Sjedinjenim Državama biti odobren, a riječ je o novim sankcijama koje bi navodno trebale spriječiti uplitanje Rusije u izbore u Sjedinjenim Državama koji se održavaju u novembru ove godine.

Čitaj još:   OBAVJEŠTENJE: ORGANIZUJE se specijalni POVRATNI LET za državljane Srbije koji borave u TURSKOJ

Američki predsjednik je izjavio kako ne očekuje velik napredak od trgovinskih pregovora s Kinom koji se ove sedmice održavaju u Washingtonu. Osim toga, Trump je rekao “kako nema roka za okončanje trgovinskog spora s Kinom”.

Što se tiče rastućih napetosti između Sjedinjenih Država i Turske, Trump je isključio davanje bilo kakvih  isključio davanje bilo kakvih ustupaka Ankari sve dok je američki pastor u turskom pritvoru i dok ne bude pušten na slobodu.i dok ne bude pušten na slobodu. Rekao da nije zabrinut za recipročne carine ili da će one koje je Bijela kuća nametnula Turskoj imati domino efekt i naštetiti evropskoj ekonomiji.

Trump je Turskoj nametnuo 50% carina na čelik i 25% na aluminij,  što je, navodno, bio odgovor na odbijanje predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana da pusti pastora Andrewa Brunsona, rodom iz Sjeverne Karoline, koji je u Turskoj više od 20 godina, a uhapšen je u oktobru 2016. nakon što je optužen za podršku u pokušaju vojnog udara.

Američki predsjednik je također rekao kako se spreman sastati sa svojim iranskim kolegom Hasanom Rohanijem. Trump je rekao da, ako se Rohani želi sresti s njim, onda u redu, a ako ne, to mu ne znači ništa”.

Čitaj još:   BERLIN- LJEVICA U NALETU: Socijaldemokrati pobijedili konzervativce u izborima za Merkelinog nasljednika... (foto i video)

izvor:agencije

 

 

 

BRAVO ZA SELEKTORA ZMAJEVA SPREMAN SE ŽRTVOVATI ZA BiH…

Bravo za selektora "zmajeva", spreman se žrtvovati za BiH:  Dule Read more

Dnevni horoskop za srijedu 20. jun 2018.

Dnevni horoskop za srijedu 20. jun 2018. Danas je srijeda Read more

VARLJIVO LJETO, DRASTIČNA PROMJENA VREMENA: Obilni pljuskovi i jak vjetar, temperatura pada…

OVO JE VARLJIVO LJETO, DRASTIČNA PROMJENA VREMENA: Obilni pljuskovi, jak Read more

Komentariši