IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

UHAPŠEN ČETNIČKI VOJVODA komandant “Četničkog pokreta” Bratislav Živković

Srbijanska policija uhapsila je Bratislava Živkovića, “komandanta Četničkog pokreta u Srbiji”, na osnovu sumnje da je organizirao sudjelovanje u oružanim sukobima u Ukrajini.

Hapšenje Živkovića je potvrdilo ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije, čiji su pripadnici Živkovića uhapsili po nalogu višeg javnog tužiteljstva u Kruševcu, “zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo učestvovnja u ratu ili oružanom sukobu u stranoj državi”.

Određeno mu je policijsko zadržavanje do 48 sati, a potom će uz krivičnu prijavu biti priveden u tužilaštvo.

Živković je obuhvaćen istragom općeg tužiteljstva Ukrajine o sudjelovanju šestorice državljana Srbije u sukobima u istočnoj Ukrajini na strani proruskih pobunjenika.

Državljani Srbije obuhvaćeni su istražnim postupkom zbog napada na ukrajinske snage u oblastima Doneck i Luhansk na strani proruskih separatista kao dio ekstremne desničarske organizacije „Unité Continentale“.

Ukrajinsko tužilaštvo u dokumentu dostavljenom medijim, navodi kako je utvrđeno da su od jula 2014. u grupi stranaca uključenih u borbe protiv ukrajinskih snaga na području Donecke i Luhanske oblasti, među 54 člana organizacije “Unité Continentale” i šestorica državljana Srbije – Zoran KljajićStevan MiloševićStefan ĆelaviIvan MačkićRadomir Počuča i Bratislav Živković.

U toj su grupi još 10 državljana Španije, 21 državljanin Italije, po jedan Moldavac, Bjelorus i Amerikanac, dvojica Finaca, 11 državljana Francuske, dvojica Čeha te jedan Latvijac, navodi se u dokumentu ukrajinskog tužilaštva.

Čitaj još:   OVO JE Nevjerovatan skok: Kutija cigareta 17 eura, a poskupiće još...

Srpski dobrovoljci sa ratišta u Donjecku, pripadnici Četničkog pokreta, koji se u Ukrajini bore na strani proruskih snaga, svojevremeno su  poručili predsjendiku Srbije Aleksandru Vučiću da nisu plaćenici, nisu u kontaktu sa stranim službama i da su u rat otišli dobrovoljno.

Naime, Vučić je javno pozvao sve koji učestvuju u tom sukobu da se vrate u zemlju “jer to nije njihov rat, bez obzira na to ko ih plaća” i da “nije njihovo da ratuju u tuđoj zemlji ni za 6.000 ni za 12.000 dolara”. On je naglasio da svojim angažmanom štete ugledu Srbije.

– Šta bi bilo da tražimo od Rusije da uhapsi sve one njihove državljane koji su se borili na strani Srba u prošlim ratovima.Treba li reći da bi sam Strelkov (ministar odbrane Donjecko-luganske republike, devedesetih ratovao kao dobrovoljac u Bosni na srpskoj strani) bio jedan od uhapšenih – kažu u četničkom pokretu.

– Nije prvi put da se naši bore kao dobrovoljci. Zaboravlja se kako je na hiljade dobrovoljaca ratovalo u Španiji protiv Franka i Hitlera, kao i kako su nas branili ruski dobrovoljci pre dve decenije- poručili su četnici Vučiću.

Čitaj još:   PREMIJER CRNE GORE OŠTRO OSUDIO REHABILITACIJU ČETNIKA: Parastos ratnom zločincu Mihailoviću bruka i blam

izvor:SB

Komentariši