IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

VULKAN Etna ponovo “budna”i mogla bi da opet proradi…

Vulkan Etna na Siciliji ponovo je u spektakularnoj vulkanskoj aktivnosti, jer izbacuje lavu i pepeo…

SICILIJA: Svijet, Crna Hronika, Zanimljivosti, Vijesti… SUBOTA, 25.VIII. 2018, 07: 39…VULKAN Etna ponovo “budna”i mogla bi da opet proradi…

Etna je kasno sinoć gotovo konsantno izbacivala lavu u visinu do čak 150 metara, saopštio je italijanski Nacionalni institut za geofiziku i vulkanologiju (INGV), uz podsjećanje da se vulkan krajem jula ponovo “probudio”, prenosi agencija AP.

Vulkanska aktivnost je danas nastavljena, jer Etna izbacuje pepeo više stotina metara u vazduh iznad kratera.

Nije bilo evakuacije u gradova na padinama Etne.

Najveći evropski vulkan proradio je poslednji put krajem februara, a vulkanolozi su tada erupciju okarakterisali kao eksplozivnu, što znači da se lava i pepeo iz kratera izbacuju velikom silinom.

Čitaj još:   ČUDO i Sretne vijesti stigle su iz Hataya: Hakana Yasinoglua (45) spašen ispod ruševine 278 sati nakon zemljotresa... (foto, video)

Etna na Siciliji se nalazi u gotovo neprekidnom aktivnom stanju, što znači da češće mijenja oblike u odnosu na bilo koji drugi vulkan.

U toku jednog takvog naleta u januaru na kratko su bile evakuisane lokalne škole.

Uz Vezuv blizu Napulja, Etna, visoka 3.300 metara, je jedan od 16 vulkana na svijetu označeni od strane UN kao “Decade Volcanoes”, odnosno oni kojima se pristupa posebno studiozno zbog učestalosti aktivnosti i gustine stanovništva koje se nalazi u blizini.

http://iBalkan.net

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

Komentariši