IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

BEOGRAD Sukob dvije ključne institucije, “Crkve i države”…

Sve to navodi na pitanje da li je moguće produbljivanje spora između Crkve i države po najvažnijem srpskom nacionalnom pitanju današnjice???

BEOGRAD: Srbija, Ekonomija, Zanimljivosti, Vijesti… srijeda, 29.08.2018… 07. 59… BEOGRAD Sukob dvije ključne institucije, “Crkve i države”…

Ako bi došlo do sukoba Crkve i države, to bi značilo da je došlo do sukoba između predsjednika i Vlade Srbije sa patrijarhom, Sinodom i Saborom. Kritike pojedinih crkvenih velikodostojnika na račun državnih funkcionera i obrnuto ne znače sukob Crkve i države. I Crkva i država moraju da se postaraju, po svaku cijenu, da ne dođe do konfrontacije…

Za godinu dana stanje se promijenilo i u samoj SPC, i na KiM, ali i u odnosima SPC sa državom Srbijom. Više crkvenih otaca izašlo je u javnost sa oštrim kritikama na račun srpskih vlasti i njihove politike prema južnoj srpskoj pokrajini. Uslijedio je i ništa manje oštar odgovor brojnih državnih funkcionera.

Zato, kako saznaju beogradske “Večernje novosti”, SPC planira da održi vanredno zasedanje Svetog arhijerejskog sabora, tijela koje okuplja sve episkope i koje se može nazvati parlamentom SPC, 6. novembra ove godine.

Čitaj još:   BRUTALNO PREMLAĆIVANJE U KAFIĆU: Sudija se od šutiranja u glavu onesvestio, advokatu polomili rebra... (foto)

Posmatrajući poslednje događaje i trzavice između pojedinih crkvenih velikodostojnika i državnih funkcionera u vezi sa pitanjem južne srpske pokrajine, zaista bi bilo nelogično da se na Saboru SPC ne raspravlja o KiM, pogotovo i zato što je za 30. avgust zakazana sjednica Svetog arhijerejskog Sinoda, crkvene vlade, na čijem će se dnevnom redu naći i situacija na Kosovu.

Sve to navodi na pitanje da li je moguće produbljivanje spora između Crkve i države po najvažnijem srpskom nacionalnom pitanju današnjice?

Na to je u ovom trenutku teško dati odgovor, smatra istoričar Aleksandar Raković, koji prvo napominje šta znači sukob Crkve i države.

– Ako dođe do sukoba Crkve i države, to znači da je došlo do sukoba između predsjednika i Vlade Republike Srbije sa patrijarhom, Sinodom i Saborom SPC. Dakle, to je sukob Crkve i države. Mislim da je teško da do toga dođe. Volio bih da do toga ne dođe, svi bismo, naravno, to voljeli, ali ukoliko u tom formatu dođe do ključnih nesuglasica i ozbiljnih razmimoilaženja, samo to znači sukob Crkve i države – kaže on.

Čitaj još:   POTVRĐENO- Njemački vojnici stižu u BOSNU I HERCEGOVINU: Evo lokacija na kojima će biti raspoređeni... (foto, video)

http://iBalkan.net

BEOGRAD: IRFAN MENSUR Opljačkan usred “bijelog dana” i to u centru grada…

Čuveni balkanski umjetnik i glumac Irfan Mensur opljačkan je u centru Read more

BEOGRAD Policija pronašla Fatimu: Jordanka koja je širila HIV Beogradom

Fatema Alas (38) bavila se prostitucijom u centru Srbije, a Read more

BEOGRAD Legija ostaje još dvije godine u srpskom “Alkatrazu”…

U posebnom odeljenju zatvora u Požarevcu, poznatom i kao srpski Read more

Komentariši